banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner288
04 Ekim 2024 Cuma

MİLLİ YOL PARTİSİ İDAM GELSİN İMZA KAMPANYASI

Acil servislerde alarm, hastalar 3 saat sıra bekliyor

Hastanelerin acil servisleri alarm veriyor.

10 Şubat 2015 Salı 15:10
Acil servislerde alarm, hastalar 3 saat sıra bekliyor
banner264
Acil servislerde alarm, hastalar 3 saat sıra bekliyor
Hastanelerin acil servisleri alarm veriyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2013’te 90 milyon hasta acil servislere başvurdu. Sağlıkta dönüşüm programı kapsamında acil hastaların tıbbî durumlarına göre sınıflandırılması uygulaması da yoğunluğu azaltmadı. Özellikle nüfusun yoğun olduğu semtlerdeki acil servislerde hastalar, saatlerce kuyrukta bekliyor.
tabela
Nüfusun 78 milyona dayandığı Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2013 yılında 90 milyon hasta, acil servislere müracaat etti. Her 3 hastadan birinin acil servise başvurduğu Türkiye’de günlük acil servise müracaat eden hasta sayısı ise 232 bin. Bakanlığın verileri, kamu hastanelerinin acil servislerdeki yoğunluğunu gözler önüne serdi. Acil servislerdeki yoğunluk özellikle büyükşehirlerde kendini gösteriyor. İstanbul’un nüfusu fazla olan Bakırköy, Fatih, Bağcılar ve Esenyurt ilçelerindeki kamu hastanelerinde uzun acil servis kuyrukları meydana geliyor. Vatandaşlar kayıt, muayene ve kan verme sırasında saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Kimi zaman acil servis bölümlerinde oluşan kuyruklar hastalara müdahaleyi geciktiriyor. Doktorları da zor durumda bırakıyor. Acil servislerdeki uzun kuyruğu gören bazı vatandaşlar ise saatlerce beklemek yerine özel hastanelere yöneliyor.

Ciddi yoğunluk yaşanan hastanelerden biri de günde ortalama 800 ila bin 500 hasta girişinin olduğu Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Hastanede, başta hasta olmak üzere doktorlar ve çalışanlar dâhil herkes acil servislerdeki yaşanan yoğunluktan şikayetçi. Aile Sağlık Merkezleri’nin (ASM) gün içinde yaşanan yoğunluğu bir nebze de olsa azalttığına dikkat çeken hastanenin sağlık görevlileri, “Aile Sağlık Merkezleri (ASM), gün içinde hastanenin yoğunluğunu bir nebze olsun azaltıyor. Fakat gece bütün hastalar acil servise geliyor.” şeklinde konuştu. Ancak her ne kadar çalışanlar, ASM’lerin hasta yoğunluğunu azalttığını söylese de uzun hasta kuyrukları durumun tam tersi olduğunu gösteriyor. Acil müdahale edilmesi gereken hastası bulunan Ahmet Ceylan, “Gördüğünüz gibi hastam ağrısından kıvranıyor ve inliyor. Hastanenin yoğunluğundan dolayı doktorlar, müdahale edemiyor.” diyor.

Esenyurt Devlet Hastanesi’nin acil servisinde de benzer sıkıntılar yaşanıyor. Servise giden hastalar, kayıt bölümünde çalışan memurlar tarafından yoğunluğu azaltmak için poliklinik bölümüne yönlendiriliyor. Bu şekilde bir uygulamaya maruz kalan hastalardan Samet Büyük, “Yaklaşık 1 saat önce acil servise geldim ve beni kulak burun boğaz servisine yönlendirdiler. Buradaki sıra numaram 2 bin 126 ve önümde 70 hasta var. Daha ne kadar bekleyeceğimi bilmiyorum.” ifadelerini kullandı. Ortaya çıkan sıkıntıdan sadece hastalar değil, hastane personeli de şikayetçi. Öyle ki aynı hastanenin uzman doktoru, “Acil servislerdeki yoğunluğu azaltmak için ASM’ler kuruldu ama sistem yanlış. Esenyurt’ta 625 bin kişi yaşıyor ve bunun bütün yoğunluğu bizde.” dedi.

ACİLE GELEN HASTA 3 SAAT SIRA BEKLİYOR

Esenyurt Devlet Hastanesi’ndeki sıkıntının bir benzeri de Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanıyor. Hastanenin acil servis kayıt bölümünde bulunan bir çalışan, “Saat şu anda öğlen 12 ve ben 300 hasta girişi yaptım. Acil servise gelen bir hasta en az 1 saat muayene olmak için bekliyor. Daha sonra doktorun istediği testler için ilgili birime gidiyor. Orada da 1 saat sıra bekliyor ve sonra onun sonucunu yarım saat bekliyor. Sonucu aldıktan sonra doktora göstermek için acil servise tekrar geliyor ve burada da en az 10 dakika bekliyor. Bir hasta toplam 3 saat acil serviste beklemiş oluyor.” diyerek sıkıntıyı dile getirdi.

HASTA YAKINLARI DA YOĞUNLUĞU ARTIRIYOR

Acil servislerdeki yoğunluğun sebeplerini dile getiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, bunun bir sebebinin de hasta yakınları olduğunu söyledi. Sağlık sistemi iyi işleyen ülkelerdeki acil servislerde Türkiye’deki gibi yoğunluğun olmadığını dile getiren Kahveci, “Ayrıca sadece hasta içeri alınır, hasta yakını bekleme salonunda bekler. Ama bizim ülkemizde bir hasta yakını az olduğunu düşünüp üç hatta dört kişi geliyorlar. Tabii ki, hasta yakınları bulaşıcı bir virüs var ise o virüsü kapar.” diye konuştu. Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen sağlıkta dönüşüm programının çözümden çok sorun oluşturduğunu düşünen Kahveci, “Aile hekimlerine cumartesi günü nöbet koydular ama bu şekilde çözüm bulamayız. Sağlık Bakanlığı’yla birlikte acil servislerdeki sorunların çözüm yollarının aranacağı ‘Şûra’ yapalım.” çağrısında bulundu. 

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV