banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

18 Mayıs 2024 Cumartesi

Adaylığımı açıklayacağım Aziz Yıldırım iddialara noktayı koydu

Balyoz'da gerekçeli karar tamam

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz davasıyla ilgili gerekçeli kararını açıkladı. Bin 435 sayfalık gerekçeli kararda her sanık için ayrı ayrı değerlendirme yapıldı.

07 Ocak 2013 Pazartesi 19:28
Balyoz'da gerekçeli karar tamam
banner263
Balyoz'da gerekçeli karar tamam

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz davasıyla ilgili gerekçeli kararını açıkladı. Bin 435 sayfalık gerekçeli kararda her sanık için ayrı ayrı değerlendirme yapıldı. 

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Davası kararının gerekçesini açıkladı.

Davaya ilişkin kararını 21 Eylül 2012'de açıklayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararının yazımını da bitirdi. Mahkemenin 1435 sayfadan oluşan gerekçeli kararı, sanık avukatlarına da dağıtılmaya başlandı.

Fotokopi olarak dağıtılan gerekçeli kararın birinci sayfasından 232'inci sayfasına kadar olan bölümde, sanık bilgileri ve iddianamelerin özetine yer verildi.

Gerekçeli kararın 232 ile 249'uncu bölümlerinde mütalaa, 249-759 sayfalarında sanık savunmaları, 759 ve 954 sayfaları arasında da delillerin özetleri anlatılıyor. 954'ten 1062'inci sayfaya kadar olan bölümde de delillerin değerlendirilmesi, 1062'den son sayfaya kadar olan kısımda, sanıkların bireysel durumları ele alınıyor.

''Balyoz Planı'' davasının gerekçeli kararında, ''Hukuk dışı bir yapılanma içerisinde, yazışmaların bir düzen ve intizam içerisinde olması, askeri yazışma ilkelerinin geçerli olması beklenemez'' ifadelerine yer verildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 1435 sayfadan oluşan gerekçeli kararında, şu değerlendirmelere yer verdi:

''Hukuk dışı bir yapılanma içerisinde, yazışmaların bir düzen ve intizam içerisinde olması, askeri yazışma ilkelerinin geçerli olması beklenemez. Teslim edilen yazılı belgeler ile asıllarının, Genelkurmay Başkanlığı tarafından askeri birimlerde asılları bulunduğu belirtilen taranmış belgelerin, dijitaller içerisinde yer alması, delillerin doğruluğu konusunda sanıkların aksi yöndeki savunmalarını bertaraf ederek, mahkemede tam bir kanaat oluşturmuştur.

Mağduriyetlerine kısmen ya da tamamen hareketleri ile neden olan sanıklar, bu durumdan lehlerine sonuç çıkararak haklarının ihlal edildiğini iddia edemezler.''

''Balyoz Planı'' davasının gerekçeli kararında, emekli Orgeneral Çetin Doğan liderliğindeki yapılanmanın, darbe harekatını ''ellerinde olmayan nedenlerle'' tamamlayamadığı bildirildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan gerekçeli kararda, şu ifadeler yer aldı:

''Mayıs 2003'te Çetin Doğan'ın kalp ameliyatı olması ve Ağustos 2003'te emekli edilmesi gibi nedenlerle Çetin Doğan liderliğindeki cunta yapılanması, darbe harekatını, ellerinde olmayan nedenlerle tamamlayamadı.''

''Balyoz Planı'' davasının gerekçeli kararında, sanıkların darbe harekatıyla ilgili çeşitli görev aldığı, harekattan ve boyutundan haberdar olduğu belirtilerek, bu nedenlerle sanıklara mahkumiyet kararı verildiği kaydedildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan gerekçeli kararın delillerin değerlendirilmesi bölümünde, suçları sübuta erdiği kabul edilen sanıkların her birinin darbe harekatıyla ilgili çeşitli görev aldıkları, harekattan ve boyutundan haberdar oldukları vurgulandı. Kararda, bu nedenlerle sanıklar hakkında mahkumiyet kararı verildiği anlatıldı.

''Milli Mutabakat Hükümeti ismiyle harekat sonrasında iş başına getirilmesi planlanan hükümetin dizayn edilmesi gibi icra aşamasına geçildi ancak icra hareketleri tamamlanamadı'' ifadelerine yer verilen gerekçeli kararda, ''Balyoz Harekat Planı''nın Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca da öğrenildiği kaydedildi.

Kararda, bunun eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın seminer sonuç raporunu hukukçulara inceletmesi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ''Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo''nun oynanmaması talimatı ve Genelkurmay Başkanı'nın sanık Çetin Doğan'ı bu konuda uyarmasıyla anlaşıldığı vurgulandı.

'Balyoz Planı'' davasının gerekçeli kararında, 3 Kasım 2002'de demokratik yollarla işbaşına gelen yürütme organını anti demokratik yollarla idareden uzaklaştırma amacıyla sanık Çetin Doğan liderliğindeki 1. Ordu merkezli bir cunta yapılanmasının oluştuğu belirtildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan gerekçeli kararın delillerin değerlendirilmesi bölümünde, sanıkların, 2002 yılında oluşan ve ideolojik olarak yadsıdıkları politik yapının Ak Parti'yi iktidara getireceği öngörüsüyle hareket ettikleri belirtildi. Bu yüzden de sanıkların, 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçim öncesinden başlayarak, demokratik yollarla iş başına gelen yürütme organını anti demokratik yollarla idareden uzaklaştırmak amacıyla sanık Çetin Doğan liderliğindeki 1. Ordu merkezli bir cunta yapılanmasını oluşturduğu ifade edildi.

Kararda, bu cunta yapılanmasında, Harp Akademileri Komutanlığı komutasındaki Hava Kuvvetleri unsurlarının, Donanma Komutanlığı komutasındaki Deniz Kuvvetleri unsurları ile İstanbul ve Bursa bölge olmak üzere jandarma unsurlarının da yer aldığı kaydedildi.

Hava Kuvvetleri unsurlarının başında sanık Halil İbrahim Fırtına'nın, Deniz Kuvvetleri unsurlarının başında ise sanık Özden Örnek'in, jandarma unsurlarının başında da sanık Halil Helvacıoğlu'nun bulunduğu belirtilen kararda, bu kuvvetlerin plan kapsamında aktif olarak görev aldığı vurgulandı.

İktidara karşı girişilen harekatın bütün yurdu kapmasının, jandarma kuvvetleri vasıtasıyla sağlanacağını belirtilen kararda, Ankara'daki kuvvet komutanlıklarının ve harekata karşı olanların kontrol altına alınması için planların yapıldığı kaydedildi.

''Balyoz Darbe Planı''nın hayata geçirilmesi için gereken ortam şekillendirmesini sağlamak üzere, havacı unsurların ''Oraj'', denizci unsurların ise ''Suga'' isimli harekat planlarını hazırladıkları anlatılan kararda, söz konusu bu planlar vasıtasıyla Ege'de Yunanistan ile gerginlik çıkartılarak, bu durumun yürütme organı üzerinde çekilmeye yönelik baskı aracı olarak kullanılmasının istendiği ifade ediliyor.

Kararda, Jandarma unsurlarınca Fatih ve Beyazıt camilerine yönelik olarak ''Çarşaf'' ve ''Sakal'' isimli bombalı eylem planlarının hazırlandığı belirtilerek, ''bu eylemler sonrasında iltisaklı şahıslar aracılığıyla irticai görüntülü protesto eylemleri düzenlenip, kargaşa ortamı oluşturulmak istenmiştir. Gereken ortam şekillendirilmesinin ardından sıkıyönetim ilanını müteakip yürütme organın devrilip, devlet idaresinin cunta yapılanmasının istediği şekilde yeniden yapılandırılmasının planlandığı, bu kapsamda hazırlıkların tamamlandığı ve harekat planının düşünce aşamasından çıkmıştı'' denildi.

-''Suçun icrasının başladığı kabul edilmiştir''

Cuntanın lideri olduğu öne sürülen sanık Çetin Doğan'ın Mayıs 2003'de kalp ameliyatı olması ve Ağustos 2003 yılında ise emekli edilmesi nedeniyle harekatın ellerinde olmayan nedenlerle tamamlanamadığı anlatılan kararda şu ifadeler yer aldı:

''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Cebren Iskat veya Vazife Görmekten Cebren Men Etme' suçunun eksik teşebbüs aşamasında kalmıştır. Suçta icra hareketlerinin yani teşebbüs aşamasının silahlı olarak sokağa dökülmekle başladığı yönündeki düşüncelere katılma olanağının bulunmadığı, zira darbe suçunun icra hareketlerinin tankların sokağa çıkmasıyla sınırlı olmadığı, aksine cunta yapılanmasına bağlı birimlerin sokağa çıkmasının neticeye en yakın son icra hareketidir.

Suçun, düşünce ve planlama aşamasından çıktığı, gözaltına alınacak, tutuklanacak, görevden uzaklaştırılacak ve bunların yerine getirilecek kişilere ilişkin çalışmalar yapıldığı, sokağa çıkılarak istihbari çalışmaların yapıldığı, darbe sonrası milli mutabakat hükümetinin de belirlendiği tüm bu çalışmalarla suçun icrasının başladığı kabul edilmiştir.''

''Balyoz Planı'' davasının gerekçeli kararında Balyoz, Oraj, Suga, Çarşaf ve Sakal Eylem Planları ile 11,16 ve 17 nolu CD'lerdeki dijital belgeler, seminer ses kayıtları ve Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo delilleri arasındaki benzerliğin, delillerin doğruluğunu kanıtladığı belirtildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan gerekçeli kararın ''yargılama aşamasında dosyaya gelen belgeler'' bölümünde, 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nca yapılan soruşturma sonucunda 7 Eylül 2010'da, ''dava zaman aşımı sürelerinin dolması gibi nedenlerle herhangi bir kişiye ya da kişilere karşı kamu davası açılmasının kanunen mümkün görülmediği gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığı'' kararı verildiği ve bu kararın istek üzerine mahkemeye gönderildiği belirtildi.

-Askeri savcılıklara yargılamayı etkileme eleştirisi-

Donanma Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın da, ''Suga Harekat Planı'' ile ilgili başlatılan soruşturma sonucunda 23 Kasım 2010'da, ''herhangi bir delil bulunmadığı ve askeri savcılığın yetkisine girecek herhangi bir suç tespit edilemediği için kovuşturmaya yer olmadığı'' kararı verdiği hatırlatılan gerekçeli kararda, şu ifadeler kullanıldı:

''Her ne kadar kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlarda, askeri savcılıklar delil tartışmasına girmiş ise de, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararların tarihlerinde mahkememizde aynı konuda açılmış kamu davasının bulunduğu, aynı konuda aynı sanıklar hakkında tekrar dava açılmayacağından, askeri savcılıkların salt bu nedene dayalı olarak kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermesi gerekirken mevcut davayı Anayasa'mızda belirlenmiş kurallara aykırı olarak yargılanmayı etkileyecek şekilde delil tartışmasına girilmesi yerinde görülmemiştir.''

Kararda, 1. Ordu Komutanlığı'nda yapılan seminer çalışmalarına ilişkin yazışmalar, mesaj emirleri, tatbikat planlama faaliyetlerine ilişkin emirlerin, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan istendiği ve 20 Temmuz 2011'de belgelerin onaylı suretlerinin gönderildiği hatırlatılarak, bu belgelerle, gazeteci Mehmet Baransu tarafından teslim edilen yazılı belgeler ve dijital çıktılar arasında yer alan seminerle ilgili yazıların aynı olduğunun görüldüğü ifade edildi.

-Hava Kuvvetleri Komutanlığı raporu: ''Hayal ürünü bir yapılanma''

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın, ''Oraj Harekat Planı'' kapsamında yürüttüğü idari tahkikat sonucu hazırlanan ve mahkemeye gönderilen inceleme raporunda, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli sanıkların isimlerinin geçtiği belgelerin dijital veri yollarının gösterildiği aktarılarak, sonuç olarak raporda, ''hatalı ve tutarsız söz konusu yazılarda, seçilmiş bir kısım komutan ve personelin, sözde görevler verilerek veya yazı içerisinde/ekinde isimleri veya imza blokları yer almak suretiyle vazifesiyle bağdaşmayan ve başarması imkansız görevler verilmek suretiyle hayal ürünü bir yapılanma içine çekildiği'' şeklinde değerlendirmede bulunulduğu kaydedildi.

-''Dijital delilleri ilişkin itirazlar yerinde değil''-

Gerekçeli kararda, sanıkların ele geçirilen belgelerin gerçek olmadığını ve sonradan oluşturulduğunu savundukları vurgulanarak, 20 Aralık 2002'de aylık karargah toplantısı konuşmasının çözüm metni ile ıslak imzalı belgelerin kabul edildiği, buna ilişkin kriminal polis raporu alındığı, ses kayıtlarıyla ilgili sanıkların beyanda bulundukları, mahkemenin de sanıkların kabul ettiği ve etmediği delillerden hareketle, kabul ettiği delillere göre suçun vasfının belirlendiği dile getirildi.

Dijital (elektronik) delil kavramının anlatıldığı ve dijital delillere el konulması, imaj alma işlemi, hash algoritması ve hash değeri, dijital delillerin analizi, dosya imzaları, yasal düzenlemeye göre delillerin elde edilişinde cumhuriyet başsavcılığının izlediği yöntem ile Ceza Muhakemeleri Kanunu'ndaki (CMK) düzenlemelerin nasıl olduğunun aktarıldığı kararda, ''Yasal düzenlemeler kapsamında dijital delillerin ele geçirilmesinde ve incelemesinde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Dijital delillerin ele geçirilmesine ve incelenmesi aşamalarına ilişkin bir kısım sanıklar ve müdafilerinin itirazları bu nedenle yerinde görülmemiştir'' ifadesi kullanıldı.

-''Benzerlikler delilleri doğruluyor''-

Balyoz Güvenlik Harekat Planı, Oraj Hava Harekat Planı, Suga Harekat Planı, Çarşaf ve Sakal Eylem Planları ile 11,16,17 nolu CD'lerdeki dijital belgeler, seminer ses kayıtları ve Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo delilleri arasındaki delillerin benzerliğinin, delillerin doğruluğunu kanıtladığı anlatılan kararda, delillerden örnekler verilerek delillerdeki konuşmaların ve beyanların birbirleriyle çelişmediği, benzer olduğu vurgulandı.

Delil karşılaştırma örneklerden biri, şu şekilde ifade edildi:

''Balyoz Harekat Planı'nda, 'iktidardan düşürülecek olan AKP hükümetinin yerine planlanan hükümet ve bürokratik kadroların görevi devralmasının sağlanacağı, DP iktidarından beri devam ettirilen takiye geleneğine dayalı muhafazakar iktidarların, devlete sızan ve devlet bürokrasisine sinen bütün çağ dışı anlayış ve izlerinin silinebilmesi için, ekli programı uygulayacak uzun süreli bir milli mutabakat hükümetinin oluşturulmasının temin edileceği', Suga Harekat Planı'nın eklerinden olan yeniden yapılandırma faaliyetleri belgesindeki, 'ülke genelinde milli mutabakatın oluşturulması maksadıyla gerekli eylem planlarının hazırlanması' şeklindeki ibarelerin, seminer ses kayıtlarında Çetin Doğan'ın, 'Milli mutabakat hükümeti kurulması suretiyle halkın tasvip edeceği tarafsız bağımsız, daha tek... Edeceği bu kadar gaile içinde ülkeyi daha sonra bütün bu gailelerden sonra seçime götürecek bir hükümetin kurulması...', 'Halkın birlik ve bütünlüğünün şey yapılması halka evet, bugünkü zamanımızdaki savaşların topyekun savaş olduğunu düşüncesiyle bütün Türk ulusunu arkasından sürükleyecek bir milli mutabakat hükümeti' şeklindeki beyanlarıyla seminere ilişkin Genelkurmay gözlemcileri tarafından hazırlanan ve Bekir Kalyoncu ile Köksal Karabay tarafından paraflanarak dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın imzasına sunulan sonuç raporundaki, 'Öncelikle bir milli mutabakat hükümetinin kurulmasının gerektiği yönündeki tespit' şeklindeki saptamalar da tamamen aynıdır.''

Mahkeme her sanık için ayrı ayrı değerlendirme yapıldığını kaydetti. 1 sanık için kırmızı bülten çıkarılırken 14 sanık hakkında da yakalama kararı var.


Kararda yaklaşık 10 sayfa dijital delillere yer verildi.
- Darbe, darbeye teşebbüs ve darbeye eksik teşebbüs anlatılıyor.

- Hakkında yakalama kararı bulunan ve yurt dışında olan sanıklardan biri için kırmızı bülten çıkarıldı.

- Dava dosyasının 1 ay içerisinde Yargıtay'a gönderilmesi bekleniyor.

- Dijital belgeler gerçek.

- Kendi haklarının mağduriyetlerine sebeb olan sanıklar haklarının ihlal edildiğini iddia edemezler.

20 MADDEYLE TEST EDİLDİ DİJİTAL BELGELER GERÇEK

Kararda, '20 madde ile test edilen dijital belgeler gerçektir' ifadesi kullanıldı. Mahkeme sürecinde neden bilirkişi heyeti oluşturulmadığına ilişkin de 'Kesin kanaatimiz olduğu için bilirkişi heyeti oluşturmadık' dedi. Mahkeme gerekçeli kararı bir ay içerisinde Yargıtay'a gönderecek.

250’si tutuklu 365 sanığın yargılandığı Balyoz Davası’nda karar açıklanmıştı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan 20 yıl hapis cezasına çarptırılırken 34 sanık için beraat kararı verilmişti.

KİM NE CEZA ALMIŞTI

- MHP Milletvekili Korgeneral Engin Alan'a 18 yıl hapis

- Orgeneral Bilgin Balanlı'ya 18 yıl hapis

- Emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'ye 18 yıl hapis

- Emekli Korgeneral Nejat Bek'e 18 yıl hapis

- Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'a 18 yıl hapis

- Emekli Orgeneral Ergin Saygun'a 18 yıl hapis

- Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri'ye 18 yıl hapis

- Emekli Albay Cemal Temizöz'e 18 yıl hapis

- Emekli Koramiral Kadir Sağdıç'a 18 yıl hapis

- Koramiral Abdullah Can Erenoğlu'na 18 yıl hapis

- Emekli Korgeneral Yurdaer Olcan'a 18 yıl hapis

- Dursun Çiçek, Ahmet Zeki Üçok, Ömer Faruk Ağayarman'a 16 yıl hapis cezası aldı.

- 34 sanık için de beraat kararı verildi.

- 250 sanığın tutukluluk halinin ise devamına karar verildi.

- Mahkeme, duruşma salonundaki 6 tutuksuz sanığın tutuklanmasına, 69 sanık hakkında da yakalama emri çıkarılmasına karar verdi. 

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV