banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner314
02 Mayıs 2024 Perşembe

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Ege barış denizi olsun

Erdoğan: Yunanistan ile aramızda çözemeyeceğimiz sorun yok, yeter ki hüsnüniyetle büyük resme odaklanalım.

08 Aralık 2023 Cuma 09:57
Ege barış denizi olsun
banner322
Ege barış denizi olsun

Erdoğan: Yunanistan ile aramızda çözemeyeceğimiz sorun yok, yeter ki hüsnüniyetle büyük resme odaklanalım. Miçotakis: Yunanistan ile Türkiye barış içinde yaşamaya mecburlar, anlaşmazlıkları çözmek için çabalayacağız.
Başkan Erdoğan, Atina'da "Çözülemeyecek hiçbir sorunumuz yok" diyerek, barış için şu mesajı verdi: "Ege'yi barış ve işbirliği denizi haline getirelim. Atacağımız ortak adımlarla dünyaya örnek olalım."
ATİNA BİLDİRGESİ İMZALANDI

Türkiye ile Yunanistan arasında Atina Bildirgesi imzalandı. Bildirgeye göre, iki ülke siyasi diyalog, pozitif gündem, güven artırıcı önlemler konularında devamlı, yapıcı istişarelerde bulunacak. Taraflar, bölgelerinde barış ve istikrarı tehlikeye atacak her türlü eylemden sarfınazar etmeyi taahhüt edecek.


Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 6 yıllık bir aranın ardından geniş bir heyetle Yunanistan'ı ziyaret etti. Başkan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in daveti üzerine Atina'da Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin Beşinci Toplantısı'na katıldı. Konsey toplantısında, Türkiye-Yunanistan ilişkileri tüm boyutlarıyla gözden geçirildi, işbirliğinin geliştirilmesi için atılacak adımlar ele alındı. İkili ilişkilerin hukuki altyapısını güçlendirmeye yönelik yeni anlaşmalara imza atıldı. İmzaların ardından Erdoğan ve Miçotakis kameralar karşısına geçerek tarihi mesajlar verdi.

YILDA BİR KEZ GÖRÜŞELİM

Yunanistan'ı son olarak 2017 yılında ziyaret ettiğini belirten Erdoğan, "Bu 65 yıl aradan sonra Türkiye'den Yunanistan'a devlet başkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaretti. Tekrar Atina'da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bir sonraki toplantı için bu kadar ara vermeyeceğimize, yılda en az 1 kez bu buluşmayı gerçekleştirmenin her iki ülke için hayırlı olacağını düşünürüm" dedi. Yunanistan'da faydalı temaslarda bulunduğunu kaydeden Erdoğan, "Diyalog kanallarının her seviyede açık tutulmasının önemini vurguladık. Dostane ilişkiler hakkında Atina Bildirgesi ile ilişkilerimizi geliştirme yönündeki irademizi en üst seviyede teyit etmiş olduk. 5 milyar dolar civarında olan ticaret hacmimizin 10 milyar dolara çıkarılmasında mutabık kaldık" diye konuştu.

SINIRDA İKİNCİ KÖPRÜ

Mevcut sorunları yapıcı diyalog, iyi komşuluk, uluslararası hukuk çerçevesinde müşterek çabalarla çözüme kavuşturmayı istediklerini aktaran Erdoğan, bu kapsamda İpsala Sınır Kapısı'nda 2. köprünün önemine işaret ettiklerini vurguladı. Ege ve Doğu Akdeniz sorunlarını ele aldıklarını belirten Erdoğan, "Dışişleri Bakanlarımızın bu konudaki çalışmaları kararlı şekilde ele almalarını istedik" bilgisini verdi.

LAVRİON KAMPI TEŞEKKÜRÜ

Terörle mücadele konularını da ele aldıklarını dile getiren Erdoğan, Lavrion kampının kapatılmasını memnuniyetle karşıladıklarını, Yunanistan'da teröristlere barınma imkanı sağlayan benzeri kampların oluşmaması için dikkatli olunması gerektiği yönünde uyarılarda bulunduğunu vurguladı. Azınlıkların huzur ve refahının artmasının ilişkileri olumlu yönde etkileyeceğini dile getiren Erdoğan, Kıbrıs meselesinin adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulmasının tüm bölgenin yararına olacağına dikkat çekti.

DÜNYAYA ÖRNEK OLALIM

Erdoğan, şöyle devam etti: "Bizler aynı denizi, aynı coğrafyayı, aynı iklimi hatta aynı kültürü paylaşan iki komşu ülkeyiz. İki kardeş arasında dahi anlaşmazlıklar olabilirken iki komşu arasında görüş ayrılıklarının yaşanması gayet doğaldır. Mesele bunları çözme iradesidir. Biz Ege'yi bir barış ve işbirliği denizi haline getirelim istiyoruz. Türkiye-Yunanistan olarak atacağımız ortak adımlarla tüm dünyaya örnek olalım arzusundayız. Bizim aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yok. Yeter ki hüsnüniyetle hareket edelim, büyük resme odaklanalım, denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım."

ADALARA VİZESİZ SEYAHAT

Türkiye ile barış içerisinde yaşamak zorunda olduklarını belirten Miçotakis, Yunan adalarında Türklere 7 günlük turist vizesi sağlanacağını söyledi. Yunan Başbakan "Uygun zamanda kıta sahanlığı ve deniz sahanlığı meselelerini görüşmeye hazır olacağız. Geleceğe umutla bakmak istiyorum" dedi. Yunanistan'a 7 günlük turist vizesiyle gidebilecek 10 ada şunlar: Sakız, Midili, Rodos, Samos, Kos, Meis, Patmos, Leros, Kalimnos ve Simi.

"ERDOĞAN'A TAM TESLİMİYET!"

Erdoğan'ın Yunan mevkidaşı Sakelaropulu ile görüşmesi öncesi Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis'in Erdoğan'ı başını öne eğerek selamlaması, ülkede tartışmalara neden oldu. Yunan medyası, "Erdoğan'a tam teslimiyet" yorumu yaptı.


GAZZE'DEKİ ACIYA SES VERİN

Gazze'deki insanlık dramını da ele aldıklarını açıklayan Erdoğan, şu çağrıyı yaptı: "Gazze halkının toplu şekilde cezalandırılması, çoğunluğu çocuk ve kadın 17 bin masum Filistinli sivilin katledilmesi vicdanları yaralamaktadır. Uluslararası toplum işlenmekte olan insanlık ve savaş suçları karşısında sessiz kalmamalıdır. Kalıcı ateşkesin bir an evvel tesisi, insani yardımların engelsiz akışının temini hepimizin önceliği olmalıdır."


BARDAĞIN DOLU TARAFIYLA KONUŞALIM

Başkan Erdoğan, Atina'da ilk olarak Yunan mevkidaşı Katerina Sakelaropulu ile görüştü. Resmi törenle karşılanan Erdoğan, "Bardağın dolu tarafıyla konuşmak öyle zannediyorum ki gelecek için çok daha hayırlı olacaktır" ifadelerini kullandı.

POZİTİF SİYASET ELZEM

Yunanistan Cumhurbaşkanı da bu yıl iki ülkenin yaşadığı trajedilerin dayanışma hissi ve iki halkı birleştiren ortak özellik olduğunu vurguladı. İkili ilişkilerde olumlu iklimin devamını isteyen Sakelaropulu, "Mevcut olan bu ortak pozitif siyasi iradeyi geliştirmek her zamankinden daha elzem" diye konuştu.


BÜYÜKELÇİLİĞİ ZİYARET ETTİ

Başkan Erdoğan, Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'ni ziyaret etti. Erdoğan, büyükelçilikte Dr. Sadık Ahmet'in ailesi ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyelerini kabul etti. Erdoğan'ı büyükelçilik önünde karşılayanlar arasında Panathinaikos basketbol takımının Başantrenörü Ergin Ataman da vardı. 




web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Anahtar Kelimeler: Ege Barış Denizi Olsun

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV