banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner319
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Adaylığımı açıklayacağım Aziz Yıldırım iddialara noktayı koydu

'Ergenekon örgütünün' varlığı tespit edildi

Ergenekon davasında savcı Mehmet Ali Pekgüzel mütalasını açıkladı.

18 Mart 2013 Pazartesi 19:49
'Ergenekon örgütünün' varlığı tespit edildi
banner267
'Ergenekon örgütünün' varlığı tespit edildi
Ergenekon davasında savcı Mehmet Ali Pekgüzel mütalasını açıkladı.

Ergenekon Davası'nda sona geliniyor. İddia makamı savcılar bugünkü duruşmada 2271 sayfadan oluşan mütalaalarını mahkemeye sundu. Mütaalada ''Ergenekon örgütünün sabit olduğu tespit edilmiştir'' denildi. Savcı, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 67'si tutuklu 275 sanıklı “Ergenekon” davasının 281. duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan ve emekli orgeneraller Hasan Iğsız ile Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu 41 tutuklu sanık katıldı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara GATA'da tedavi gören Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 26 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada dosyada bulunan delillere ve tanık ifadelerine ilişkin, tutuklu sanık Tuncay Özkan’ın avukatı Celal Ülgen’e söz verildi.

Geçen celse konuşmak için bir dakkika süre istediğini ancak sürenin kendisine verilmediğini belirten Ülgen, "O gün bir dakika duruşmayı uzatacaktı. Ama bugün 3 saattir mahkemenizin duruşmayı başlatmasını bekliyoruz. Temel olarak mahkemeden bir yakınmamız bir şikayetimiz var. Adil yargılanma hakkını hergeçen gün daha çok özlüyoruz" dedi. Avukatlara ve sanıklara tanınan 15 dakikalık süreyi eleştiren Ülgen mahkemenin adil olmasını istedi.

SAVCI MÜTAALASINI VERDİ

Davada Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, 67'si tutuklu 275 sanıkla ilgili esas hakkındaki mütalaayı tamamladıklarını belirterek, mahkemeye sundu.

Mütaalada ''Ergenekon örgütünün sabit olduğu tespit edilmiştir'' denildi.

Savcı, Ümraniye'de bombaların bulunduğu evde oturan Ali Yiğit'in ve Danıştay saldırısıyla ilgili Süleyman Esen ile Salih Kunter'in beraatini istedi.

Savcı, Sedat Peker ve Semih Tufan Günaltay'ın da aralarında bulunduğu 96 sanık hakkında silahlı örgüt üyeliği iddiasıyla 7,5 yıl ile 15 yıl arasında hapis istedi.

BAŞBUĞ'A MÜEBBET İSTENDİ

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Orgeneral Nusret Taşdeler, Orgeneral Hurşit Tolon ve gazeteci Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 10 sanık hakkında "Hükümetin cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen ya da tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. Savcı, İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu 10 sanık hakkında "örgüt yöneticiliğinden" ceza verilmesine ise gerek olmadığı belirtildi.

Savcı Şener Eruygur için de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

HABERAL, DARBEYE TEŞEBBÜSTEN SUÇLANIYOR

Ağırlaştırılmış müebbet istenen Mehmet Haberal, darbeye teşebbüsle suçlanıyor.

İBRAHİM ŞAHİN'İN CEZASININ HAFİFLETİLMESİ İSTENDİ

Ergenekon davasında, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin’in ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi. Duruşma savcıları, İbrahim Şahin’in rahatsızlığından dolayı cezasının 25 yıl olarak uygulanmasını talep etti.

BALBAY VE YURTKURAN'A DA MÜEBBET İSTEMİ

Savcı, ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın, TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.

Mustafa Balbay'a, TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi.

Mütalaada, tutuksuz sanık eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran'ın da aynı suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

VELİ KÜÇÜK HAKKINDA 6 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS İSTENDİ

Ergenekon davasında savcı, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük hakkında 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

SİNAN AYGÜN'E DE MÜEBBET

Davada Tutuksuz yargılanan eski Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı CHP Milletvekili Sinan Aygün'ün, TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

Buna göre mütalaada Aygün'e, TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi.

KEMAL ALEMDAROĞLU, LEVENT ERSÖZ VE KEMAL KERİNÇSİZ

"Ergenekon" davası kapsamında yargılanan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu ve avukat Kemal Kerinçsiz'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Cumhuriyet savcıları tarafından hazırlanan esas hakkındaki mütalaada, sanıkların hukuki durumlarıyla ilgili bölüm okundu.

Buna göre mütalaada Levent Ersöz, Kemal Alemdaroğlu ve Kemal Kerinçsiz hakkında TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talep edildi.

ALPARSLAN ASLAN'A 4 KEZ MÜEBBET İSTEMİ

2006 yılında bir kişinin yaşamını yitirdiği, üç kişinin ise yaralandığı Danıştay Saldırısı'nın faili, tutuklu yargılanan Alparslan Arslan hakkında da, dört kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek, Ali Yasak, Emin Şirin, Güler Kömürcü Öztürk ve Tanju Güvendiren'in de bulunduğu 96 sanığın ise ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istendi.

KEMAL ALEMDAROĞLU VE AVUKAT KEMAL KERİNÇSİZ

Ergenekon davasında savcılık, İstanbul Üniversitesi eski rektörü Kemal Alemdaroğlu ve avukat Kemal Kerinçsiz hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi.

 DALAN VE ÇÖMEZ'İN DOSYASI AYRILDI

Bedrettin Dalan ve Turan Çömez'in de aralarında bulunduğu 5 firari sanığın dosyasının ayrılması istendi

 FİRARİ SANIKLARIN DURUMU

Mütalaada, dosyasının ayrılması istenen eski MİT görevlisi Özel Yılmaz hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığı belirtildi.

Savcıya göre; haklarında yakalama kararı bulunan firari sanıklar Bedrettin Dalan, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Turan Çömez, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze'nin dosyası ayrılmalı.

BERAATİ İSTENENLER

Mütalaada, Danıştay dosyası sanıkları Salih Kurter ve Süleyman Esen ile Ümraniye'deki gecekonduda ele geçirilen el bombalarının bulunduğu evde kiracı olarak kalan Ali Yiğit'in beraatine karar verilmesi öngörüldü.

Mütalaada, dava açıldıktan sonra yaşamanı yitiren İlhan Selçuk, Engin Aydın ve Murat Özkan'ın da dosyalarının ölüm nedeniyle ayrılması talep edildi.

Yine Adem Uzun ve Erdal İrten'in de beraati istenilen mütalaada, Ayhan Parlak ve Oğuzhan Arslan hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığı kaydedildi.

DURUŞMADA TARTIŞMA

Duruşmada mütalaa okunurken tartışmalar çıktı. Avukatlar taleplerinin karara bağlanmasını istedi.

Savcı Pekgüzel tarafından “Ergenekon örgütünün varlığı sabit olduğu” şeklinde sözlerinin ardından duruşma salonundaki sanıklar ve avukatları tepki gösterdi. Taleplerin karara bağlanmasını isteyen sanık ve avukatlara, Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, mütalaanın okunacağı uyarısında bulundu.

MÜTALAANIN OKUNMASINA ARA

Saat 15.30'da mütalaanın okunmasına ara verildi.

Bu sırada gazetecilere dönerek konuşan Tuncay Özkan, "Esas hakkında yazıkları her satırın, her sözün altında kalacaklar. İddianame bir diye bir şey kalmadı. Benim için bir kez ağırlaştırılmış müebbet istediler. 2 idamdan kurtuldum. Bir idam kaldı. Beni bir kere asacaklar. Böyle mütalaa olmaz. Olsa olsa komik vasat bir kitap olarak okutulur. Gerçek gerçektir. Gerçeğin hiçbir şeye ihtiyacı olmaz. Gerçeğin palavraya ihtiyacı olur mu? Alparslan Arslan, İlker Başbuğ ve 90 küsür sanık hakkında aynı şeyi istiyorlar. Böyle bir şey olmaz. Bunlar uydurma" dedi.

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV