banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner287
24 Mayıs 2024 Cuma

Ali Koç neden aday olduğunu açıkladı

Türkülerin efendisi son yolculuğuna uğurlandı

Tedavi gördüğü hastanede dün sabah vefat eden sanatçı Neşet Ertaş, bugün son yolculuğuna uğurlandı.

26 Eylül 2012 Çarşamba 21:58
Türkülerin efendisi son yolculuğuna uğurlandı
banner229
Türkülerin efendisi son yolculuğuna uğurlandı

Tedavi gördüğü hastanede dün sabah vefat eden sanatçı Neşet Ertaş, bugün son yolculuğuna uğurlandı. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Halk Müziği sanatçısı Neşet Ertaş'ın cenazesine katılanların bir gerçeği ortaya koyduğunu belirterek, ''Sevgi büyük, sevenler çok, öyleyse inanıyorum ki yeri de çok faziletli olacaktır. Yolun açık olsun diyorum üstad Allah'a emanet ol'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Ertaş'ın cenaze namazının kılınmasının ardından yaptığı konuşmasına, Kur'an-ı Kerim'den, ''Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra hepiniz bize döndürüleceksiniz'' ayetini okuyarak başladı.

Erdoğan, ''Şu anda huzurumuzda işte bir nefis, çok değerli dostumuz, ağabeyimiz, kardeşimiz, ozanımız, bozlakçımız, türküde öncü isim Neşet Ertaş, musalla taşında. Artık sözü yok. Sadece şu musallada bize nasihati var: 'İşte ben de sizler gibi yaşadım. Sazımla sözümle neyim var neyim yok hepsini ortaya koydum. Örnek olacak şeyler söyledim ve bir çizgi ortaya koydum. İşte şimdi ben de emanet olan nefsimi sahibine teslim ettim ve O'na dönüyorum'' diye konuştu.

-''Aslında hepimiz garibiz''-

Neşet Ertaş'ın, eserlerinde mahlas olarak ''Garip''i kullandığını hatırlatan Erdoğan, ''Çünkü o, bu yalan dünyaya da garip olarak bakıyordu. Garip geldik, garip gideceğiz. Hepimiz aslında garibiz. Trilyonlar, milyonlar, makamlar mevkiler hepsi boş. Gidilecek olan yer malum iki metreküp kabir. O kabirde aslına dönecek. Çünkü topraktan geldik, yine toprağa dönüyoruz'' dedi.

Neşet Ertaş'ı, ''üstad'' olarak niteleyen Erdoğan, çeşitli vesilelerle bir araya geldiklerini anlattı. Erdoğan, ''Onun duyguları, Anadolu'nun bir sesi oluşu, Çiçekdağı'nın bir sesi oluşu, bize de farklılıklar sunuyordu. Ben artık bu sazın susmasından öte inşallah devamını da yetiştirdiklerinden bekliyoruz. Çünkü bunlara çok ihtiyacımız var. O birliğe, o beraberlik çağrısına çok ihtiyacımız var'' diye konuştu.

''Rabbim inşallah cennetiyle, cemaliyle şereflendirir'' temennisinde bulunan Başbakan Erdoğan, ''Ailesinin ve milletimizin başı sağolsun. Zaten burada toplanan şu cemaatle de ortaya bir gerçek konuluyor. Sevgi büyük, sevenler çok, öyleyse inanıyorum ki yeri de çok faziletli olacaktır. Yolun açık olsun diyorum üstad Allah'a emanet ol'' diyerek sözlerini tamamladı.

BAKAN İSTEDİ, MEZAR YENİDEN KAZILDI

İzmir'de dün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Türk halk müziği sanatçısı Neşet Ertaş için açılan mezar yerinin vasiyetine uygun olmadığını fark eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, duruma müdahale etti.


SANATÇI DOSTLARI CENAZE TÖRENİNDE

Türk Halk Müziği Sanatçısı ve Söz Yazarı Neşet Ertaş'ın düzenlenen cenaze törenine katılmak üzere çok sayıda sanatçı Kırşehir'e geldi.

Cenaze törenine katılan Türk Halk Müziği Sanatçısı Bedia Akartürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merhum Neşet Ertaş ile 20-25 gün önce İstanbul'daki bir hastanede görüştüğünü söyledi.

Neşet Ertaş ile İzmir'de askerlik yaptığı yıllarda tanıştıklarını ifade eden Akartürk, ''Büyük bir çınarı kaybettik. Onun türküleri ile çok ekmek yedik. Nur içinde yatsın. Askerliğinden beri benim arkadaşım. O İzmir'de orduevinde askerdi. Orada tanıştık. O zamandan beri dostluğumuz devam ediyor'' diye konuştu.

Akartürk, İstanbul'daki hastane ziyaretinde Ertaş'la sohbet etme imkanı bulduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''İyi ki gitmişim. Bir daha görmek nasip olmadı. Çok duyguluydu o gün. Sanki kalbine doğmuş, 'yolun sonu görünüyor Bediacım' dedi bana. Ben üzülmesin diye şakaya vurdum. 'Beraber konser vereceğiz hadi toparlan, bir sürü senin aşığın var bekliyor' diye biraz şaka yaptım üzüntüsünü, kederini alalım diye. Ona her şey malum olmuştu. Büyük kayıp. Büyük bir çınar gitti. Bütün halkımızın başı sağ olsun. Halkın sanatçısı, halkın göz bebeğiydi.''

-Arif Sağ-

Sanatçı Arif Sağ, çok sevdiği sanatçı bir arkadaşını kaybettiğini ifade ederek, ''Neşet bence ölmedi. Ölümsüzlüğe erdi diye düşünüyorum. Allah rahmet eylesin. Bütün halka ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum'' dedi.

-Kubat-

Sanatçı Kubat, Neşet Ertaş'ın değer verdiği ve ilham aldığı ozanlardan birisi olduğunu belirterek, ''Aşık Mahsuni Şerifimiz vardı. Onu yitirdik. Şimdide Neşet Ertaş için son görevimizi yapmaya geldik. Tüm dünyanın başı sağ olsun. Çünkü sazı ile sözü ile bestesi ile dünyaya mal olmuş bir ozandı. Her türküde 'garip garip' diye söz ederdi. Şimdi hakikaten bizi garip bıraktı. Son görevimizi yapmaya geldik'' şeklinde konuştu.

Kubat, Neşet Ertaş'ın her zaman garibin yanında olduğunu, garibin yanında olanın da neşeli olmasının beklenemeyeceğini kaydetti.

-Edip Akbayram-

Sanatçı Edip Akbayram ise Neşet Ertaş'ın uzun yılardır Türkiye'nin dostu olduğunu, türküleri sevdiren, bozlakları aşılayan büyük bir sanatçı olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

''Ülkemizin başı sağ olsun. Böyle bir değeri kaybettiğimiz için. Bizde yeri doldurulamaz o büyük insana son görevimizi yapmak için sanatçı dostları olarak buradayız. Kendisini sevgiyle ebedi istirahatgahına yollayacağız. Çok parçasını yaptım. En çok sevdiğim parçası 'Gönül Dağı' parçasını da yapmıştım. Ama şimdi 'Gönül Dağı'na yağmur ve boran düştü. Hepimiz üzüntülüyüz. Yeri doldurulamayacak büyük bir ozandı. Pir Sultanlardan Karacaoğlanlara, Dadaloğlundan Aşık Veysellere daha sonra yeri doldurulamayacak olan Aşık Mahsunu Şerif'i ve en son kalıntısı olan Neşet Usta'yı kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun.''

-Sümer Ezgü-

Sanatçı Sümer Ezgü Neşet Ertaş'ın Horasan göçeri bir boyun torunlarının torunları olduğunu ve çok değerli bir müzik insanı olduğunu ifade ederek, tüm müzik severlerin Neşet Ertaş'ın türkülerini dinlediğini belirtti.

Ezgü, ''O bu toprakların avazıydı. Çok değerli eserler bıraktı. Keşke ölümüne gösterilen bu ilgi yaşamında da gösterilseydi. Ama haklın gönlünde en tepelerde olduğunu düşünüyorum. Allah rahmet eylesin'' diye konuştu.

-Orhan Gencebay-

Orhan Gencebay ise ''Çok üzgünüz. Neşetimizi kaybettik. Yol arkadaşımızı kaybettik. Allah gani gani rahmet eylesin. Halkımızın başı sağolsun'' dedi.

TAZİYE ÇADIRI VATANDAŞLARIN AKININA UĞRADI

Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın baba evinin yanında kurulan taziye çadırı vatandaşların akınına uğradı.

Bağbaşı Mahallesi'nde bulunan Neşet Ertaş'ın baba evinin bulunduğu sokağa taziye çadırı kuruldu. Vatandaşların akınına uğrayan taziye çadırında, Neşet Ertaş'ın sevilen türküleri dinlendi.

Ertaş'ın akrabalarından olan müzisyen Hüseyin Çakıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün Neşet Ertaş'a olan saygılarından dolayı siyah gömlek giydiklerini anlatarak, Ertaş'ın gelmiş geçmiş en büyük sanatçı olduğunu söyledi.

Çakıcı, ''Neşet Ertaş, ölmedi yaşıyor. Onun türkülerini biz yaşatacağız. O, unutulacak bir sanatçı değildi. Neşet Ertaş'ın ölümüyle bozlağın teli koptu. Bizim mahallemizde artık en az 3 ay saz çalınmaz'' dedi.

Ertaş'ın cenazesinin ikindi vakti Ahi Evran Veli Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Bağbaşı Mahallesi'ndeki baba evininin önüne götürüleceği ve daha sonra Bağbaşı Mezarlığı'na defnedileceği öğrenildi.

Başbakan Yardımcısı Atalay Ertaş'ın cenaze törenine katılacak

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Orta Anadolu'nun yetiştirdiği büyük halk ozanı'' olarak nitelediği Neşet Ertaş'ın sesi, sazı ve türküleri kadar mütevazı kişiliğiyle de kalplerde yer ettiğini belirtti.

NEŞET ERTAŞ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANIYOR

Atalay, Türk Halk Müziği sanatçısı Ertaş'ın vefatı nedeniyle yaptığı açıklamada, ''Gençliğinden beri tanıdığım, Orta Anadolu'nun yetiştirdiği büyük halk ozanı, Türkiye'nin büyük değeri Neşet Ertaş aramızdan ayrılarak ebediyete intikal etmiştir. Sesi, sazı ve türküleri kadar mütevazı kişiliği ile de kalplerde yer etmiş, yeri kolay doldurulamayacak büyük ozanımızın ailesine ve sevenlerine baş sağlığı ve sabırlar diliyorum'' ifadelerine yer verdi.

Atalay'ın, Ertaş'ın Kırşehir'deki cenaze törenine de katılacağı bildirildi.

KIRŞEHİR'DE HER YERDE NEŞET ERTAŞ TÜRKÜLERİ

Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın cenazesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna konuldu.

Ankara'dan yola çıkarılan Ertaş'ın cenazesinin hastaneye getirilişi sırasında konvoya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Kırşehir Milletvekili Muzaffer Aslan, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ve yakınlarının da bulunduğu çok sayıda araç eşlik etti.

Bu arada, Neşet Ertaş'ın cenazesinin Kırşehir'e getirildiği esnada belediye hoparlörlerinden türküler çalmaya devam etti.

ERTAŞ'IN CENAZESİ MEMLETİ KIRŞEHİR'E GETİRİLDİ

Tedavi gördüğü hastanede vefat eden sanatçı Neşet Ertaş'ın cenazesi, memleketi Kırşehir'e getirildi.

Ankara'dan karayoluyla Kırşehir'e getirilen Ertaş'ın cenazesinin bulunduğu konvoy, şehrin girişindeki Adalet Bakanlığı Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumu Uygulama Tesisleri önünde Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ve diğer yetkililerce karşılandı.

Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Ertaş'ın ailesi tesislere geçti. Ertaş'ın cenazesi buradan Kırşehir Devlet Hastanesi morguna götürülecek.

Bu arada, konvoyun Kırıkkale'nin Keskin ilçesinden geçişi sırasında, yol kenarında toplanan vatandaşlar, Ertaş'ın cenazesini el sallayarak uğurladı.

NEŞET ERTAŞ'IN CENAZESİ ANKARA'DA

Esenboğa Havalimanı'na getirilen Ertaş'ın cenazesi uçaktan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Neşet Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Kültür Bakanlığı bürokratları ve diğer yetkiler tarafından indirildi.

Naaşın cenaze arabasına konulması ardından Günay ve Ertaş'ın yakınları VIP salonunda bir araya geldi.



Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Bakan Günay, ''binbir renkli kültür gök kubbemizin en yüce direklerinden birisi'' olarak nitelendirdiği Ertaş'ın, dün fani dünyadan ayrıldığını belirtti.

Sanatçının kendi deyimiyle ''yalan dünyadan'' ebediyete uğurlandığını bildiren Günay, sabah erken saatlerde Ertaş'ın ailesinin İzmir'den Ankara'ya geldiğini söyledi.


 ''Birazdan aileyle sevgili Neşet Ertaş'ı baba toprağına, öz yurduna, doğum yerine ve babasının hemen yanı başına, alıp Kırşehir'e götüreceğiz'' diyen Bakan Günay, şunları kaydetti:

''Bütün kalbimle şuna inanıyorum, sesiyle, sazıyla, sözüyle, şiiriyle, duygularıyla, muhayyilesiyle ülkelerin, toplumların kültür yaşamına büyük eserler katmış insanlar sadece bu yalan dünyadan ayrılırlar, ölmezler. Onu bugün gerçek anlamıyla ebediyete uğurladığımızı düşünüyorum, sonsuz rahmet diliyorum. Bugün akşama kadar ona olan görevimizi millet adına, minnet borcumuzu yerine getirmeye çalışacağız. Ailesine, bütün sevenlerine dayanma gücü, sabır diliyorum.''

Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ise ''Bütün sevenleri sağ olsun, var olsun. O bizden çıktık artık'' diye konuştu. Ertaş, gösterilen ilgiden dolayı da teşekkür etti.

Daha sonra Ertaş'ın cenazesini taşıyan araç defnedileceği Kırşehir'e doğru karayoluyla yola çıktı.
 

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV