banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner306
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Adaylığımı açıklayacağım Aziz Yıldırım iddialara noktayı koydu

ARNAVUTKÖYÜN GELECEĞİ SERGİLENİYOR

Bilgi Üniversitesi Mimarlık Atölyesi tarafından, “Yeni İstanbul: Arnavutköy, Tehditler ve İmkânlar” sergisi, 21 Haziran Salı günü İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde araştırmacıların,

24 Haziran 2011 Cuma 12:58
ARNAVUTKÖYÜN GELECEĞİ SERGİLENİYOR
banner264
ARNAVUTKÖYÜN GELECEĞİ SERGİLENİYOR
Bilgi Üniversitesi Mimarlık Atölyesi tarafından, “Yeni İstanbul: Arnavutköy, Tehditler ve İmkânlar” sergisi, 21 Haziran Salı günü İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde araştırmacıların, Arnavutköy Belediyesi mimar ve mühendislerinin ve farklı kurumların Arnavutköy okumalarını dile getirdikleri açık masa toplantısının ardından ziyarete açıldı.

Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü E3 Galerisi’nde açılan sergide, daha önce yapılan, İstanbul'un yeni ilçesi Arnavutköy'ün sorunlarının ele alındığı ve projeler aracılığıyla somut çözümler üretildiği tartışma platformlarının sonucunda öğrenciler, farklı ölçekler ve anlama pratikleri arasında gidip gelen bir düşünme sürecini deneyimleme şansı buldular. Programın hocaları Cem Çelik, Tansel Korkmaz, Mehmet Kütükçüoğlu, Banu Tomruk, Nedim Kemer, Nevzat Sayın, Emre Altürk, Murat Tabanlıoğlu ve Han Tümertekin yönetiminde ve Arnavutköy Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Osman Akkaya, Plan ve Proje Müdürü Gülnur Kadayıfçı ve müdürlüğe bağlı teknik ekip ile işbirliği içinde atölyeler gerçekleştirildi.

Neden Arnavutköy?
İstanbul'un batı ve kuzey sınırlarını oluşturan Arnavutköy ilçesini, Marmara Bölgesi’nin bütününe yayılan bir metropoliten alanın ciğerlerini oluşturan Karadeniz kıyılarının yapılaşmamış ve kentleşmemiş peyzajı ilginç kılıyor. İlçenin, proje konusu olarak ele alınmasının ardındaki temel neden ise; gayrimenkul sektörü için son 10 yılın ve yakın geleceğin yeni inşaatları ve kentleşmesi açısından en iştah kabartıcı arazileri ile Hadımköy ve Karaburun gibi oldukça sorunlu kentleşmiş alanları birlikte kapsaması olarak özetleniyor. Öte yandan yine birbirlerine zıt özellikler gösteren sanayi peyzajıyla tarım/orman peyzajı ve 8 milyon kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan su havzaları da Arnavutköy ilçe sınırları içinde yer alıyor. Dolayısıyla atölye çalışmalarının ortak problematiği iki tür mimari müdahaleye yoğunlaşıyor. Bunlardan biri kentleşmeye ve yapılaşmaya başlamış dolu alanlara çekidüzen vermek üzere ne tür mimari müdahaleler yapılabileceği, ikincisi orman ve tarım alanları gibi yapılaşmamış veya sanayi gibi kısmen yapılaşmaya başlamış ama peyzaj strüktürünü farklı boşluk tiplerinin oluşturduğu peyzaj karakterlerine ne türden imar kodları verilerek İstanbul'un geri kalanından farklı ve onlara alternatif bir model oluşturabilecek mimari müdahalelerin yapılabileceği.

Hangi grup neyi inceledi?
Bu çerçevede Cem Çelik ve Tansel Korkmaz grubu alanın bütünü içindeki yapılaşmış dolulukların analizini yaparken; Mehmet Kütükçüoğlu atölyesi yine alanın bütünü içindeki yapılaşmamış boşlukların analizini yaptılar. İlk grup bunu takiben, su havzası koruma alanı kıyıları, eski TSK arazisi gibi farklı peyzajlardaki yapılaşmış alanların aralarındaki boşlukların yapılaşma potansiyelleri üzerinde düşündü. İkinci grup ise ilçenin en ayırt edici özelliği olan yapılaşma tehdidi altındaki pitoresk açık alanlarının potansiyelleri üzerine yoğunlaştı ve bunları ortaya çıkaracak bir ekoturizm güzergahı tasarladı. Murat Tabanlıoğlu ve Han Tümertekin grupları İstanbul metropolitan alanının başlıca sorunlarından olan kamusal alanların farklı nitelikleri ve bölgeye nasıl entegre edilebileceği üzerine çalıştı. Murat Tabanlıoğlu grubu, Hadımköy’de daha önce tren yolunun geçtiği bir boşluğu ticaretle desteklenmiş kültür ve rekreasyon ağırlıklı bir kamusal alana dönüştürmenin alternatiflerini araştırdı. Han Tümertekin grubu ise Arnavutköy merkezin yönetim kampüsünün nasıl bir kamusal alanı jenere edebileceği üzerine düşündü.

Sergi 1 Ekim’e Kadar Gezilebilecek
Nevzat Sayın grubu çalışma alanı olarak Karaburun’u seçti ve Karadeniz kıyılarında buluşan orman, deniz ve kayalıklardan oluşan ilginç peyzajın poetik karakterlerini ortaya çıkaracak ve yaşanılır kılacak mimari müdahalelerin neler olabileceği üzerine yoğunlaştı. Bu tür belli yerlere odaklanmış müdahalelerle eşzamanlı olarak Cem Çelik önderliğinde Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunlarından Bilge Bal, Elif Simge Fettahoğlu, Ata Kurt ve Necmeddin Selimoğlu’ndan oluşan bir grup Arnavutköy ilçesini bölge-kent içinde konumlandıran analitik okumalar yaptı. Bu grup, ilçe belediyesine stratejik plan üretmek üzere Ekim ayına kadar çalışmalarına devam edecek. Bahar dönemi çalışmaları, 2-3 Haziran tarihlerinde, Arnavutköy Belediye Başkanı Haşim Baltacı,Teknik Başkan Yardımcısı Osman Akkaya, Plan ve Proje Müdürü Gülnur Kadayıfçı ve müdürlüğe bağlı teknik ekibin katılımıyla gerçekleşen ara jüri ve sonrasında yapılan final jürisi ile sonuçlandı. “Yeni İstanbul: Arnavutköy Tehditler ve İmkânlar" Sergisi İstanbul Bilgi Üniversite’nin Eyüp’teki Silahtarağa Santral Kampüsü E3 Galerisi’ndeki 21 Haziran – 01 Ekim tarihleri arası ziyaretçilerini bekliyor. 

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV