banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner225
26 Nisan 2024 Cuma

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan Şok Açıklama!

Basında; Lüks Binalar Çöküyor, Pınartepe çökerse altında kim kalacak, Tabut Kent, Manşetleri İle Bölgede yıllardır süren ‘yolsuzluk ve rüşvet’ yumağının doğal sonucu olan bu rezalete Başbakan Erdoğan’ın el koyması bekleniyor denmişti. Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi konu ile ilgili basın açıklaması yaptı.

06 Temmuz 2012 Cuma 15:59
Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan Şok Açıklama!
banner321
Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan Şok Açıklama!

Basında; Lüks Binalar Çöküyor, Pınartepe çökerse altında kim kalacak, Tabut Kent, Manşetleri İle Bölgede yıllardır süren ‘yolsuzluk ve rüşvet’ yumağının doğal sonucu olan bu rezalete Başbakan Erdoğan’ın el koyması bekleniyor denmişti. Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi konu ile ilgili basın açıklaması yaptı.

BÜYÜKÇEKMECE PINARTEPE DE “HEYELAN” CAN YAKMAYA DEVAM EDİYOR

Büyükçemecede meydana gelen heyalanla ilgili olarak İstanbul Şubemiz tarafından yapılan basın açıklaması aşağıda yer almaktadır.

Ülkenin içinde bulunduğu sosyo-ekonomik koşulların etkisiyle iç göçün tetiklediği hızlı nüfus artışı İstanbul‘u çok hızlı bir şekilde megapol bir kent haline dönüştürmüştür. Bu durum kent içindeki arsa ve arazi fiyatlarını astronomik boyutlara taşımış,  zaman ve süreç içerisinde kent içinde ve çevresinde  yer alan ve yerleşim alanı olarak kullanıma elverişli olmayan,  jeolojik özellikleri bakımından sorunlu alanları "rant dönüştürme" anlayışı çerçevesinde yasal olmayan yollarla imara açılmasına sebep olmuştur. Son günlerde basın yayın organlarında da yer alan ve Büyükçekmece‘nin güneybatısında ki Pınartepe mahallesi;  heyelan bölgesi ve yerleşime uygun olmayan alan içinde yeralmasına rağmen "ranta kurban edilmiş", imar izni verilerek yerleşime açılmıştır.

Bölgenin sorunlu jeolojik yapısı, topoğrafyası (arazi eğimi), hidrojeolojik koşulları ve zemin-yapı  etkileşimi dikkate alınmaksızın plansız bir şekilde çok katlı konut yapım süreçlerine açılması heyelanı tetikleyen ana etken olmuş, yapılaşma süreci devam ederken  meydana gelen kayma-oturma sorunları gün geçtikçe daha ciddi boyutlara ulaşmıştır.

Bu alanda daha önce yapılan jeolojik araştırmalarda, topografik olarak düz alanların bitim sınırından sonra başlayan eğimli alanlar imara kapatılmıştır. Ancak ilk başlarda 2 kata kadar yapı yapma hakkı tanınan bölgede hiç bir jeolojik ve jeoteknik etüt çalışması yapılmadan, planlama mevzuatına da aykırı olarak, kat artışı (9-10 kat)  sağlanarak aşırı bir yük  bindirilmiştir.  Jeolojik özellikleri bakımından sorunlu olan  bu alanda; inşaat çalışmaları sonucu doğal yapının bozulması, aşırı yük artışı,  heyelanlı olan sahayı tetiklemiş ve bölgede yapılmış olan yapılarda önemli hasar ve deformasyonlara neden olmuştur.

Heyelanın önlenmesi için bölgede yapılan betonarme iksa kazıkları da; kayma dairesinin altına geçemediği yada yeterli derinlikte olmadığı için işe yaramamış, bölge kazıklarla birlikte hareket etmeye devam etmiş ve etmeye de devam etmektedir.

Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak bölgede yaptığımız incelemelerde; meydana gelen heyelandan dolayı;  yapılarda kayma- oturmadan kaynaklı hasar ve deformasyonların artarak devam ettiği, bazı kişi ve kurumların vatandaşlarımızın çaresizliğinden faydalanarak oldukça yüksek maliyetli ancak ne işe yaracağı belli olmayan

(binanın krikoyla kaldırılması gibi)  yöntemlerle kandırarak "sorunu çözeceklerini"  belirtmeleri ve bu konuda uygulama yapmaları, Belediyelerin ve Valiliğin bu konuda seyirci olması kabul edilemez.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak;

-Bölgede ayrıntılı jeolojik-jeoteknik etüt yapılıp, heyelanın büyüklüğü ve etki alanı tespit edilmeden yurttaşlarımızın kaygılarını yeni bir rant alanı haline getiren " kendinden menkul" çözüm önermelerine inanmamaları gerektiğine,

- Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Valiliğinin bölgede ayrıntılı jeolojik-jeoteknik etüt yaptırarak, heyelanın etki bölgesini belirlemeleri ve bölgenin hızlı bir şekilde yapılaşmaya kapatılması gerektiğine,

-Mühendislik bilim ve ahlakına aykırı olarak bölgeyi yapılaşmaya açanlar ile yapı ruhsat süreçlerinde bu durumu görmezden gelen tüm sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma açılmasını ve sorumluların cezalandırılması gerektiğine,

inanıyor ve tüm yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.

 
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
İstanbul Şube Yönetim Kurulu





beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV