banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner323
30 Nisan 2024 Salı

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Müteahhit Erdoğan'dan ödüllü

11 işçinin yanarak öldüğü inşaatın müteahhiti Erdoğan'ın elinden "başarı" ödülü almış.

13 Mart 2012 Salı 11:58
Müteahhit Erdoğan'dan ödüllü
banner264
Müteahhit Erdoğan'dan ödüllü
11 işçinin yanarak öldüğü inşaatın müteahhiti Erdoğan'ın elinden "başarı" ödülü almış.

 Esenyurt'ta 11 işçinin çadırda yanarak ölmesine neden olan AVM inşaatı müteahhitinin Kayı İnşaat olduğu ortaya çıktı. Şirketin sahibi Coşkun Yılmaz 2010'da Başbakan Erdoğan'ın elinden "başarı" ödülü almış.

Esenyurt'ta 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangının ardındaki gerçekler yürek burkuyor. İlk bilgilere göre, çadırda sadece bir çıkış olduğu için işçiler kaçamadı ve yanarak öldü. Müteahhit Kayı İnşaat, üye olduğu TÜSİAD'a bile yılda 24 bin lira "prestij aidatı" öderken, işçilerden aylık kirası 350 lira olan şantiye konteynerini esirgedi. Şirket yasal olarak zorunlu tutulan konteynerlar yerine 35 kişilik elektrikle ısınan ucuz çadırları tercih etti.

Tek çıkış vardı

Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezi olarak tanınan Marmara Park inşaatında çalışan 200 işçi bu soğuğa dayanıksız bez çadırlarda kalıyordu. Elektrik kontağından çıkan yangından sonra tıkış tıkış ranzalar da tek çıkışı daralttığı için paniğe kapılan işçiler yanarak öldü.

Aynı şantiyede 1.5 ay önce de yine yangın çıktı, ancak önlem alınmadı. Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören işçilerin, duvara yakın şekilde tünel gibi kurulan, tek çıkışlı çadırlarda kaldıkları için paniğe kapılarak yaşamlarını yitirdiklerini söyledi.

Önlem alınmadı

CHP İstanbul milletvekili Süleyman Çelebi de gözlemlerini şu sözlerle aktardı: "İnşaatta çalışan işçiler kaygı içerisinde. Gereken önlemlerin yüzde 90'ı alınmamış. Van'dan kurtulan işçiler, burada yandı. İşçilerin bir kısmı memleketlerine dönüyor bir kısmı ise ekmek parası için bedenleriyle mücadele etmeye devam edecek. Türkiye ne yazık ki işçi ölümleri bakımından Dünya ikincisi, Avrupa birincisi."

Ödüllü müteahhit!

Kayı İnşaat'ın patronlarından Çoşkun Yılmaz'ın Türkiye Müteahhtiler Birliği 2010 yılı Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülü'nü Başbakan Tayyip Erdoğan'ın elinden alırken çekilmiş bir fotoğrafı hafızalardaki yerini koruyor.

Ece Türkiye ve Deutsche bank'ın yatırım şirketi DWS ortaklığıyla yapılan Marmara Park alışveriş merkezi inşaatının yapımını üstlenen Kayı İnşaat'ın yöneticileri olayın ardından "şehir dışı"na çıktı.

Yurt'un sorularını yanıtlayan şirket avukatlarından Gürkan Akın yangınla ilgili sorulara "sizin bildiğiniz kadar biliyoruz. Orada taşeron şirket Kaldem var. Bundan öte bilgi veremem." diye cevap verdi. Akın, taşeron şirketi denetleyip denetlemedikleri yolundaki soruya ise "bilmiyorum, süreci takip ediyoruz" yanıtını vermekle yetindi.

15 milyon lira sermayeli Kayı İnşaat İstanbul Ticaret Odası (İTO) kayıtlarına göre, Coşkun Yılmaz ve Orhun Kartal olmak üzere iki büyük ortağın denetiminde.

"HES'lere can verir su vermeyiz"

Kayı İnşaat'ın Erzurum'un Tortum İlçesinde 3 HES inşaatı bulunuyor. Tortum'da yapımı süren HES'lere "canımızı veririz suyumuzu vermeyiz" diyerek karşı çıkan kadınlardan Leyla Yalçınkaya da Kayı İnşaat'ın iş makinalarının çalışmasına izin vermemişti ve 9 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Kayı İnşaat'ın Tortum'daki HES inşaatından 1.1 milyon dolar ciro elde etmiş, ancak sadece 10 bin lira vergi ödediği tespit edilince, Haziran 2010'da 30 bin lira ceza ödemişti.

Kaldem Yapı'nın telefonlar ise suskunluğa gömülmüş durumda. Şantiye şefi dahil 5 yöneticisi gözaltına alınan şirketten konuya ilişkin hiçbir açıklama yapılmadı. Gözaltına alınanlar arasında şirketin Genel Müdürü Abdullah Altun, Finans Müdürü Mehmet Altun ve İnşaat Müdürü Ahmet Haldun Durak da yer alıyor. AKP'li Esenyurt Belediyesi'nin bölgede 0.26 olması gereken yoğunluk inşaat hakkını 16'ya çıkardığı da iddialar arasında. Belediye'nin özellikle yandaş inşaat şirketlerine gerekli tüm izinleri verdiği, bunlarla ilgili denetimde de bulunmadığı öne sürülüyor. 

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV