banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner248
04 Ekim 2025 Cumartesi

Kız kıza deniz keyfi

AKP zaferi başkanlık sistemi getirebilir

Economist dergisine göre, AKP'nin Haziran seçiminde yeterli çoğunluğu elde etmesi durumunda başkanlık sistemine doğru bir geçiş söz konusu olabilir.

18 Şubat 2011 Cuma 21:30
AKP zaferi başkanlık sistemi getirebilir
banner311
AKP zaferi başkanlık sistemi getirebilir
Economist dergisine göre, AKP'nin Haziran seçiminde yeterli çoğunluğu elde etmesi durumunda başkanlık sistemine doğru bir geçiş söz konusu olabilir.
Economist dergisi, Arap dünyasındaki halk isyanlarıyla birlikte, dikkatlerin yeniden Türkiye'nin demokrasi örneği üzerinde yoğunlaştığını yazıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne tam üyeliğe yaklaştırma konusunda, lâik seleflerinden daha fazlasını yaptığını belirten dergi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, iktidarı boyunca darbe tehditleri ve kapatma davasıyla karşı karşıya kaldığını da ifade ediyor.

Yazıda, Türkiye ekonomisinin, küresel mali krizi zarar görmeden atlattığı ve yüzde 5'lik büyüme oranıyla yalnızca Çin ve Hindistan'ın gerisinde kaldığı tespiti yapıldıktan sonra, işsizliğin azaldığı, ülkenin, çoğunlukla Kürtlerin yaşadığı güneydoğusunda, şiddetin neredeyse durduğu da belirtiliyor.
Economist, şiddetin durmasının hükümet ile PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan arasında sözsüz bir anlaşmayla bağlantılı olduğunun düşünüldüğünü de aktarıyor.

'Türkiye, Putin Rusya'sı olur demek yersiz'

Mısır'a örnek gösterilen Türkiye'nin, bir yandan Rusya gibi otoriter bir rejime doğru ilerlediği eleştirilerinin çok yerinde olmadığı, Türkiye'de seçimlerin adil ve özgür olduğu, basının çoğunlukla serbest bir ortamda çalıştığı da, Economist'in değerlendirmesinde işlenen fikirler arasında.

Dergi, bununla birlikte Başbakan Erdoğan'ın giderek daha az hoşgörülü hale geldiğinin açık olduğunu da savunuyor. Economist bu fikri desteklemek için şöyle devam ediyor.

"Ülkenin en büyük medya holdingini dize getirmesi ardından, hükümet, şimdi de başka muhalif sesleri hedef alıyor. Son kurban ise ordu yanlısı eğilime sahip internet haber sitesi Oda TV oldu."

Economist Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Süheyl Batum'un, ordu için sarfettiği "kağıttan kaplan" sözlerine de değinip; "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, bu ifadeleri CHP'nin, generallerin borazanı olmaya devam ettiğinin kanıtı olarak gördüğünü" de kaydediyor.

'AK Parti zaferi başkanlık sistemi getirebilir'

Dergi buna karşılık CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, liberal bir tutum sergileyerek, ordunun sivillere hesap vermek zorunda olduğunu vurguladığını yazıyor.

Economist'e göre, AKP'nin Haziran seçiminde yeterli çoğunluğu elde etmesi durumunda yapılacak Anayasa değişiklikleriyle, mevcut parlamenter sistemden, başkanlık sistemine doğru bir geçiş söz konusu olabilir.

"Adalet ve Kalkınma Partisi'ne düşman olanların hayalini kurdukları senaryo, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Erdoğan'ın başkanlık sistemi konusunda çatışarak partiyi bölmeye götürmeleri" diyen Economist, bu ihtimali zayıf gördüğünü de ekliyor. Dergiye göre, yine "hükümete düşman olanlar" için kabus senaryo ise, Milliyetçi Hareket Partisi'nin yüzde 10 barajının altında kalması.
mynet

beylikdüzü - beylikdüzü haber - beylikdüzü haberleri- beylikdüzü haberci - beylikdüzü haber merkezi - beylikdüzü belediyesi - beylikdüzü sakinleri
BEYLİKDÜZÜ HABER

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK OKUNANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV