banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

29 Nisan 2024 Pazartesi

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Doktoru darp eden 'zor' hapsi yatacak

Sağlık personeline saldırıyı caydırmak için TCK'nın 265. maddesine zor hapsi eklenecek. Saldırgan 1 haftadan 6 aya kadar hapis cezası alacak

29 Nisan 2013 Pazartesi 15:06
Doktoru darp eden 'zor' hapsi yatacak
banner267
Doktoru darp eden 'zor' hapsi yatacak
 Sağlık personeline saldırıyı caydırmak için TCK'nın 265. maddesine zor hapsi eklenecek. Saldırgan 1 haftadan 6 aya kadar hapis cezası alacak
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), özellikle sağlık çalışanlarının gördüğü şiddet üzerine tasarı hazırladı. Görevi başındaki kamu çalışanını darp ederek yaralayan kişiye zor hapsi verilecek. Bu suç nedeniyle hâkim karşısına çıkan zanlı 1 haftadan 15 güne, 1 aydan 3 aya, 3 aydan 6 aya kadar tutuklu kalması cezasına çarptırılacak. Düzenleme en çok sık sık şiddet mağduru olan sağlık çalışanlarını koruma altına almış olacak. Gaziantep'te Doktor Ersin Arslan'ın, 2012'nin sonunda görevi başındayken uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi, 'sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ulaştığı en son nokta' olarak kayıtlara geçti. TBMM çatısı altında kurulan ver sağlık çalışanlarına dönük saldırıları araştıran komisyon konuyla ilgili çarpıcı bir rapor hazırladı. Komisyon raporuna göre, geçen yıl hayata geçirilen ve şiddet gören sağlık çalışanlarının şikâyetlerini ilettiği 'beyaz kod' birimine son altı ayda 4 bin 342 vaka yansıdı. Olayların yüzde 33'ünü fiziksel, yüzde 67'sini ise sözlü saldırılar oluşturdu. Şiddete maruz kalanların yüzde 56'sı kadın, yüzde 44'ü ise erkek. Olayların yüzde 33'ü acil servislerde, yüzde 31'i polikliniklerde, yüzde 16'sı da klinik servislerde yaşandı.

BERAATA SON
Rakamlar EGM üst yönetiminde masaya yatırıldı. Gelinen durum üzerine bu ve benzer olayların yaşanmaması ve saldırıları gerçekleştirenlerin ilk yargılamada serbest kalarak kamu vicdanının yara almaması için çözüm geliştirdi. Konuyla ilgili caydırıcılık oluşturması için zor hapsi formülü gündeme geldi. TCK'nın 265. maddesini oluşturan 'Görevi Yaptırmamak İçin Direnme' kısmına yeni bir madde eklemek için çalışma yapıldı. Hazırlanan kanun maddesi tasarısına göre kamu görevlisinin görevini yapmasını engelleyerek şiddet gösteren kişiye zor hapsi verilmesini öngörüyor. Tasarıya göre devlet memurunu darp eden kişi hâkim karşısına çıkınca '1 haftadan 15 güne, 1 aydan 3 aya, 3 aydan 6 aya kadar tutuklu' kalması hükmü yiyecek. Zor hapsi adı verilen yeni düzenlemeyle sıkça rastlanan öğretmen doktor yada sağlık çalışanını darp eden şüpheli bu sürelerde cezaevine girecek. EGM maddeye son halini verip Adalet Bakanlığı'na gönderecek. TCK'nın 265. maddesi kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır hükmünü içeriyor. EGM'nin teklifi ile kanunda değişiklik yapılması halinde bu kişiler ilk yargılamada belirli sürelerle cezaevine gönderilecek. Üst düzey bir yetkili özellikle sağlık çalışanlarına şiddetin geldiği durumun üzüntü verici olduğunu olayların önemli bir kısmında zanlıların yargılaması devam etse bile serbest kalmasının kamu vicdanının yaraladığını belirtti.

MAĞDUR SAĞLIKÇILAR FİLMDE OYNADI
Sağlık-Sen, yaşadıkları şiddetin önlenmesi için sağlık çalışanlarının fedakârlıklarını gözler önüne seren film hazırlattı. Hastalar için yardıma koşarken kimi zaman hayatını kaybeden kimi zaman da sakat kalan sağlıkçıların filme çekilen gerçek hikayeleri yürek burktu. 12 Mayıs Hemşireler Günü'nde gösterilecek olan "Bedel Ödeyenler" filmiyle ilgili açıklama yapan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, "Kamu görevlilerine şiddet uygulayanlar için özel savcılıklar kurularak davalar hızla sonuçlandırılmalı ve bunlar kamuoyuna duyurulmalı" dedi. Memiş'in verdiği bilgiye göre filmde, Van depreminde yeğenini kaybetmesine rağmen görevine devam eden acil tıp teknikeri Ayşegül Savcı, ambulans kazası sonucu felç kalan hemşire Sevilay Erkan ile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastasından kaptığı virüsle yaşamını kaybeden ebe Nazlı Yazıcı'nın öyküsü paylaşılıyor.

web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV