banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner314
03 Mayıs 2024 Cuma

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Kafe ve lokantalara fiyat asmak zorunlu

Yeni yönetmelikle 1 Ocak 2024'ten itibaren kafe ve restoranlar fiyat listelerini giriş kapısı ve masalara koyacak.

20 Aralık 2023 Çarşamba 10:44
Kafe ve lokantalara fiyat asmak zorunlu
banner267
Kafe ve lokantalara fiyat asmak zorunlu

Yeni yönetmelikle 1 Ocak 2024'ten itibaren kafe ve restoranlar fiyat listelerini giriş kapısı ve masalara koyacak. Karara uymayanlara yaptırım uygulanacak. Yeni uygulamanın fahiş fiyatı önlemesi bekleniyor.
Ticaret Bakanlığı fiyat etiketlerine yönelik önemli bir karara imza attı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla kafe, restoran ve lokantalara fiyat tarifesi asma zorunluluğu geldi. 1 Ocak 2024'ten itibaren lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek içecek hizmeti veren işyerleri fiyat listelerini giriş kapısı ve masa üstlerine koyacak.
ŞİKAYETLER ETKİLİ OLDU
Yapılan açıklamada "Düzenlemeyle tüketicilerin yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde daha iş yerine girmeden tarife ve fiyat listelerini görebilmesi, fiyat karşılaştırması yaparak tercihte bulunabilmesi sağlanarak, ekonomik çıkarlarının en üst seviyede korunması ve olabilecek mağduriyetlerin engellenmesi hedefleniyor" denildi. Düzenlemenin şikayetler üzerine yapıldığı belirtildi. Açıklamada fiyat listelerine ilişkin yaygın ve yoğun denetimlerin yapılacağına da dikkat çekildi.

Yeni uygulamayı değerlendiren sektör temsilcileri, uygulamanın işletmeler arasında rekabete yol açacağını ve fahiş fiyatın önüne geçeceğini savunuyor. Bu kapsamda denetim ve kontrollerin artırılmasını isteyen yetkililer pandemiyle birlikte hayatımıza giren QR kodlu dijital menü uygulamalarının da geçerli olmasını bakanlıktan talep ediyor. Düzenlemeyi değerlendiren Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, "Uygulamaya bir itirazımız yok. Oradaki amaç girişte olsun ki, misafir o fiyatları kesesine uygun görmüyorsa hiç boşuna içeriye girmesin. Rencide bir durum yaşanmasın isteniyor. Biz de bunu istemeyiz. Bazen oturduğu anda arkadaşlarımız su servisi filan yapıyor" dedi.

DİJİTAL MENÜ TALEBİ
Tek bir noktada itirazları olduğunu söyleyen Demirer, "Pandemideyle birlikte takdir edersiniz ki bir taraftan da çevreye duyarlı, sıfır atık, yeşil nesil restorancılık konuşulmaya başlandı. Biz de bütün dünyadaki trendlere paralel olarak dijital, QR kodlu menülere geçtik. Zaten kimi restoranlar QR kodlarını masaya işlemiş, çakılı vaziyette koyuyor, kimi bir aksesuarın içerisinde müşteriye sunuyor. QR kodları zaten dijital menü olarak sürekli bulunuyor. Dolayısıyla müşteri size bu benim beklediğim gibi gelmedi diyemiyor" dedi. Dijital menüyle ilgili Ticaret Bakanlığı'na görüş bildirdiklerini söyleyen Demirer, "Bakanlıkla iletişim halindeyiz" diye konuştu.

CAYDIRICI CEZA UYGULANSIN
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin de, zaten olan bir yönetmeliğin yeniden çıkmış olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: "Fiyat, tarife ve etiket yönetmeliği zaten vardı. Sadece restoran, cafe gibi yerlerde görünen yerlere asılma zorunluluğu geldi. Bu yönetmelik sadece bilinçli tüketiciyi koruyor. Restorana misafir götüren bir tüketici soramıyordu, bunu suiistimal ediyorlardı. Bunun için iyi oldu. Etiketin yanında fiyat tarifesinin olmamasının cezası 1371 lira. Ürün başına uygulanabiliyor ama bunun çok uygulandığını zannetmiyorum. Birkaç ticaret il müdürlüğünü aradık. Çok az ceza yazılıyor. Denetimin çok iyi olması gerekiyor. Ceza ile kalınmamalı. Mühürleme, kapatma gibi caydırıcı cezalar olmalı."

YÖNETMELİK FAHİŞ FİYATI ÖNLER
Düzenlemeyi doğru ve yerinde bulan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, "Bunun için geç bile kalındı. Bugün turizmden 60 milyon turist beklediğimiz bir ülke olarak, gelen turistin ne yediğini, yediğinin içinde ne olacağını, bunu kaç paraya yiyeceğini bilmesi en doğal hakkı. Özellikle de turistik yerlerde kişi başına ne yerseniz yiyin, kişi başı fix fiyat belirlenmiş gibi. Oturduğun zaman o masadan kafa başı bir fiyat çıkartır hale geldiler. Sektör tarafından suiistimal edilmeye başlandı. Menülerde fiyatların ve içeriklerin olmadığı, isteğe göre bir düzen vardı. Yerinde bir uygulama oldu. Fahiş fiyatı önler" diye konuştu.

ÜÇ BÜYÜK İLDE MARKETLERE ETİKET BASKINI
İstanbul, Antalya ve İzmir'de bazı zincir market şubelerinde, temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik etiket ve fahiş fiyat artışı denetimi yapıldı.

İstanbul: Ümraniye ilçesindeki denetimlerde raflardan tek tek ürünler alınıp sepete konuldu. Kasa ve raf fiyatı kontrolünün yanı sıra indirimli satışların incelemesi yapıldı ve ürünlerle ilgili geçmişe dönük faturalar istendi. Denetimlerde, fiyat etiketlerinde görülen aykırılıkların tespiti de yapıldı.

Antalya: Ekipler, marketlerde temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat ile etiket denetimi gerçekleştirdi. Denetimlerde, meyve-sebzelerin menşei ve geliş fiyat bilgisi de Hal Kayıt Sistemi (HKS) üzerinden kontrol edildi. Antalya Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan "Yılbaşı öncesinde denetimleri sıklaştırdık" dedi.

İzmir Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri de Konak ilçesindeki bazı marketlerde fiyat ve etiket denetimi yaptı.






Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV