banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner287
27 Nisan 2024 Cumartesi

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Ömre 10 yıl katan besinler açıklandı

Yeni bir araştırmaya göre sağlıklı bir beslenme düzenine geçildiğinde ömrü 10 yıl uzatıyor. 70 yaşından sonra bile bu besinlerin etkili olduğunu vurgulayan uzmanlar, yarım milyon insanın sağlık verilerini inceledi. İşte ömrü 10 yıl uzatan besinler...

14 Aralık 2023 Perşembe 10:06
Ömre 10 yıl katan besinler açıklandı
banner312
Ömre 10 yıl katan besinler açıklandı! 70 yaşından sonra bile tüketilse etkiliyor

Yeni bir araştırmaya göre sağlıklı bir beslenme düzenine geçildiğinde ömrü 10 yıl uzatıyor. 70 yaşından sonra bile bu besinlerin etkili olduğunu vurgulayan uzmanlar, yarım milyon insanın sağlık verilerini inceledi. İşte ömrü 10 yıl uzatan besinler...

Uzun yaşamın sırrı sağlıklı beslenme. Yeni bir araştırmaya göre, daha sağlıklı bir beslenme düzenine geçip ona sadık kalmak, orta yaşlıların ömrüne neredeyse 10 yıl ekleyebiliyor.
Independent'te yer alan habere göre Nature Food adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma, Birleşik Krallık biyobanka araştırması kapsamında beslenme alışkanlıkları belgelenen yaklaşık yarım milyon Britanyalının sağlık verilerini değerlendirdi.

467 BİN KİŞİ İNCELENDİ

Araştırmacılar 467 bin 354 katılımcıyı beslenme alışkanlıklarına göre gruplandırdı ve verilerin zamanla nasıl değiştiğini gözlemledi.

Katılımcılar ya ortalama ve sağlıksız beslenenler ya da Birleşik Krallık'ın Beslenme Rehberi'ne (Eatwell Guide) uygun gıda tüketenler ve araştırmacıların "uzun ömür diyeti" diye adlandırdıkları diyete uygun beslenenler olarak gruplandırıldı.

Halihazırda Birleşik Krallık nüfusunun beklenen doğumda beklenen yaşam süresi kadınlar için yaklaşık 84 yıl, erkekler için de 80 yıl.

Sigara, alkol ve fiziksel aktivite gibi diğer etken faktörler göz önünde bulundurularak yapılan çalışmada, sağlıksız beslenmeden daha sağlıklı beslenmeye geçen ve buna bağlı kalan 40 yaşındaki kadın ve erkeklerin ortalama yaşam sürelerinde yaklaşık 9 ila 10 yıllık bir artış olduğu tespit edildi.
Aralarında Norveç'teki Bergen Üniversitesi'nden bilim insanları, "Aynı popülasyonda, sağlıksız beslenme düzeninden uzun yaşamla ilişkilendirilen beslenme düzenine doğru bağlı kalınmış beslenme değişikliği, erkeklerde 10,8 ve kadınlarda da 10,4 yıllık yaşam beklentisi artışıyla bağlantılı." diye ekledi.

ÖMRÜ UZATAN BESİNLER

Araştırmacılar, beslenme düzenlerini daha fazla tam tahıl, kuruyemiş ve meyveyle daha az şekerli içecek ve işlenmiş et tüketecek şekilde değiştirenlerin yaşam beklentisindeki en uzun artışı sağladığını söyledi.

Başlangıçta ortalama bir diyet uygulayarken sonrasında daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarına geçenlerin yaşam beklentisinde daha az artış elde ettiği görüldü.

Araştırmacılar, "Daha sağlıklı beslenme modellerine doğru yapılan değişiklikler ne kadar büyük olursa, yaşam beklentisinde beklenen artışlar da o kadar büyük olur." açıklamasında bulundu.

Bilim insanları, beslenme düzeni değişikliği daha ileri yaşlarda başlatıldığında yaşam beklentisi artışlarının daha düşük olduğunu ancak bunların bile önemli olduğunu söyledi.

70 YAŞINDA BİLE DEĞİŞİKLİK YAPILSA ETKİLİYOR

Örneğin araştırmacılar 70 yaşındakilerin bile beslenme düzeninde değişiklik yapıp buna bağlı kalmaları halinde yaşam sürelerini 4 ila 5 yıl uzatmayı başarabileceklerini söylüyor.

Son bulgular, Birleşik Krallık'ta sağlık odaklı gıda vergileri, okul ve iş yerlerindeki gıda ortamlarının düzeltilmesiyle birlikte sağlıklı gıdaların maliyetini düşürmek için devlet yardımları gibi halk sağlığının iyileştirilmesine katkıda bulunabilecek hükümet adımlarına işaret ediyor.





beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV