banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner287
19 Mayıs 2024 Pazar

Adaylığımı açıklayacağım Aziz Yıldırım iddialara noktayı koydu

Anayasa'da tartışma yaratacak maddeler

Yeni anayasa için somut adım atılıyor. Hak ve hürriyetleri içeren maddelerde uzlaşma söz konusu

13 Ekim 2011 Perşembe 13:41
Anayasa'da tartışma yaratacak maddeler
banner267
Anayasa'da tartışma yaratacak maddeler
Yeni anayasa için somut adım atılıyor. Hak ve hürriyetleri içeren maddelerde uzlaşma söz konusu
 Yeni anayasada partiler arasında tartışma konusu olacak maddeler:
Yeni anayasa için somut adım atılıyor. Uzlaşma Komisyonu'nun ilk toplantısı 19 Ekim de yapılacak. Hak ve hürriyetleri içeren maddelerde uzlaşma söz konusu. Ancak vatandaşlık tanımı, anadilde eğitim yargı ve Genelkurmay'ın konumu gibi hususlarda ise sert tartışmalann yaşanması bekleniyor.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in girişimleri neticesinde partiler arasında yeni anayasa konusunda mutabakata varıldı. Uzlaşma Komisyonu ilk toplantısını bugün yapacaktı. Ancak dün akşam bu toplantının 19 Ekime ertelendiği duyuruldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sürekli yeni anayasanın bir yıl içinde yapılabileceğinin altını çiziyor. Tartışmalı bazı maddeler dışında uzlaşmanın kısa sürede sağlanabileceğine dikkat çekiliyor.

Anayasa'nın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen ilk üç maddesi konusunda partiler arasında sorun çıkacağına ihtimal verilmiyor. Anayasa'nın temel hak ve hürriyetler ile ilgili maddelerinde de tartışma yaşanmayacağı belirtiliyor.

Yasama, yürütme ve yargı organlarının görevlerini düzenleyen maddelerin de kısa sürede geçebileceği kaydediliyor. Yeni anayasada partiler arasında tartışma konusu olacak maddelerin 8-10 maddeyi geçmeyeceğine işaret ediliyor.

Bu maddeler özetle şöyle:

ANA DİLDE EĞİTİM:

Anayasanın 42. maddesinde düzenlenen eğitim hakkı ile ilgili maddenin yeniden yazılmasında ana dilde eğitimin gündeme getirilmesi söz konusu. Bu konuda uzlaşma oldukça zor.

VATANDAŞLIK TANIMI:

Anayasanın 66. maddesinde düzenlenen vatandaşlık tanımı konusunda BDPnin taleplerinin diğer partiler tarafından kabul edilmeyeceği belirtiliyor.

DOKUNULMAZLIK:

Milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılması konusunda AK Parti ile CHP arasında yaklaşım farkı var. AK Parti bütün dokunulmazlıkların aynı şekilde ele alanmasını istiyor.

CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ:

AK Parti' nin Başkanlık sistemini andıran düzenleme tekliflerine CHP ve MHP'nin karşı çıkması bekleniyor.

ANAYASA MAHKEMESİ VE HSYK:

Anayasa Mahkemesi ile HSYK'nın yeni yapısı konusunda muhalefetin tepkisi sürüyor. AK Parti ise 12 Eylül referandumunda kabul edilen Anayasa düzenlemelerine dokunulmamasını istiyor.

YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMU:

CHP yıllardır savunduğu YÖK'ün kaldırılmasını gündeme getirecek. AK Parti ve MHP ise revizyondan yana...

GENELKURMAYIN KONUMU:

Yeni anayasada Genelkurmay Başkanlığının Milli Savunma Bakanlığına bağlanması gündeme gelebilir. CHP ve MHP'nin böyle bir düzenlemeye sıcak bakmayacağı belirtiliyor.

Darbe Anayasası'nın mimarları:Türkiye'ye yakışmıyor

Darbe Anayasası'nı yapan Danışma Meclisi üyeleri, yeni anayasa çalışmalarına destek verdi.

1982 Anayasa-sı'nı hazırlamak üzere Mili Güvenlik Konseyi emriyle 160 kişilik Danışma Meclisi kurulmuştu. Mersin Valisi iken Danışma Meclisi üyeliğine seçilen Fahri Öztürk, yasaklar getiren geçici maddelerin Konsey tarafından hazırlandığını söyledi.

Öztürk, "ihtilal koşullarında yapılan anayasa ne kadar demokratik olabilir? Dünyada çok şey değişiyor. Anayasa'nın bunun ışığı altında yeniden hazırlanması zorunluluk" dedi.

Danışma Meclisi'nde genel sekreterlik yapan Abbas Gökçe, 82 Anayasası'nın Türkiye'ye yakışmadığını, 'savunulmayacak' yanlan bulunduğunu kaydetti. Turhan Güven ise yeni anayasanın kolay değişmeyecek hükümleri ihtiva etmesini istedi.
 

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV