banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner314
18 Mayıs 2024 Cumartesi

Adaylığımı açıklayacağım Aziz Yıldırım iddialara noktayı koydu

Erdoğan'ın Dini Liderler Zirvesi açılış konuşması

Başbakan Erdoğan, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada Suriye'de yaşananlara dikkat çekti..

07 Eylül 2012 Cuma 11:22
Erdoğan'ın Dini Liderler Zirvesi açılış konuşması
banner266
Erdoğan'ın Dini Liderler Zirvesi açılış konuşması
Başbakan Erdoğan, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada Suriye'de yaşananlara dikkat çekti..
İstanbul'da gerçekleştirilen Dini Liderler Zirvesi açılış töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu'daki meshep çatışmalarına işaret ederek Suriye'deki Esad rejimine tepki gösterdi. Başbakan Erdoğan, Suriye'de yaşananları 1332 yıl önce yaşanan Kerbela olayına benzetti.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:

Kadınlar öldürülüyor, savunmasız liderler öldürülüyor. Biz buradayken Ortadoğu'da, dünyada bir yerlerde bir kadın katlediliyor ya da bir kadın kocasız babasız evlatsız bırakılıyor. Biz burada dünya barışı için çareler ararken dünyanın bir yerinde farklı olduğu için insan katlediliyor. Altını çizerek ifade etmek istiyorum tarihte ya da bugün hiç birimizin şahit olmak istemediği savaşlar siyasi ve ekonomik nedenlerle yaşanmıyor. Din savaşları arkasında milyonlarca mazlum bıraktı.Mezhep savaşları kanlı enkazlar bıraktı. Bugün bunları yine yaşıyoruz gerek hristiyanlık gerek müslümanlık içerisinde farklı kollar birbirine kast etti ve bir çok sayfa kana bulandı.


TÜM DİNLER ÖLDÜRMENİN HARAM OLDUĞUNU SÖYLÜYOR
Yeryüzündeki tüm semavi ve kitabi dinlerde öldürmek haram yani yasaktır. Sunni için öldürmek nasıl haramsa şii için de yasaktır. Bu hristiyanlık ve musevilikte de yasaktır. Kur'anı Kerim nasıl kesin bir dille öldürmeyi yasaklıyorsa tevrat da incil de cana kıymayı yasaklıyor. Peki biz yaşadığımız trajedileri nasıl açıklayacağız. Acı hadiseleri nasıl yorumlayacağız.

7. yüzyılın başlarında İslam dini Mekke'de yayılırken ilk müslümanlar çok acımasız baskılara maruz kaldılar. Katledilenler oldu. Evlerini yavrularını bırakıp şehirleri terk etmek zorunda olanlar oldu. Zor durumda kalan bir grup Hz. Peygamberimize bu zor durumu anlattığında, 'Habeş ülkesinde hiç bir insana zulmetmeyen bir hükümdar var. Ona gidin size sıkıntınız için bir kurttuluş yolu kalsın.'

MÜSLÜMANLARA HRİSTİYAN BİR LİDER KAPISINI AÇTI
Bu insanlara Hristiyan bir lider kapısını açmıştır. İslam dünyasının ilk yıllarında müslümanlar ve hristiyanlar böyle bir ilişki içerisine girmişlerdir. Bizler tarihte yaşanan acı hadiseleri değil peygamberleri örnek almalıyız. Dinler tarihi olumsuz olaylar üzerinden okunabileceği gibi olumlu hadiseler üzerinden de okunabilir. Başta Kerbala hadisesi olmak üzere bizi üzen hadiseleri elbette unutmyacağız. Ama bu acı olayı bir ayrılığı olarak değil vahdetin bir referansı olarak görmek zorundayız. Bu acı hadise bütün mezhepler için acı bir hatıra olacaktır. Yeni dönemde yeni kerbelalar üretmek başta Hz. Hüseyin ve onun ruhunu yaralayacaktır.

Şu anda Suriye'de zalim, diktatör bir yönetim toplu katliam gerçekleştirirken sırf mezhep birliği yüzünden bu zulme çanak tutanlar var. Benim mensubu olduğum dinde ve mezhepte öldürmek zulmetmek hele hele masum çocukların canına kıymak insanlık dışı bir durumsa onların mezhebinde de insanlık dışı bir durumdur.

KERBELA NE İSE SURİYE'DE YAŞANANLAR DA O
1332 yıl önce Kerbela'da yaşanan neyse bugün Suriye'de yaşanan odur. Hz. Ömer ve Hz. Ali arasında herhangi bir sıkıntı yoktu. Peki bugünkü yaklaşım niye böyle?Mazlum değişik olabilir ama yaşananlar yeni birer kerbeladır.

Hiç bir dine mezhebe farklı bir gözle bakmıyoruz. Yüzlerce yıldır yaşanan acı tecrübelerden dersler çıkarmak ibretler almak zorundayız. Tarihten ibret almak zorundayız. Dinler arasındaki münasebetleri de tarihin acı hadiseleri üzerinden okumak ynaıltıcıdır. Haçlı Seferleri Endülüs Tecrübesi, Filistin Meselesi gibi olaylarla değil birlikte inşaa ettiğimiz medeniyetler yön vermelidir. Bu yüzyılda herkes her lider kendi özeleştirisini samimi bir şekilde yapmalıdır. Şunu burada büyük bir samimiyetle ifade etmek istiyorum.Tarihimizde yaşanan acı hadiseleri gündeme taşıyor özeleştirilerimizi yapıyoruz. Osmanlı içerisindeki farklı din ve mezhepler İstanbul tarafından büyük bir zenginlik olarak görülmüştür. Hristiyan tebaanın huzurlu yaşaması için büyük özen gösterilirken Endülüs'ten kovulan Musaviler korunmuş ve kollanmıştır. Biz Ermeni meselesinin ekademisyenler ve tarihçiler tarafından araştırılmasını istedik.

Türkiye için de bir arada yaşama imkanlarını birleştirirken İspanya ile birlikte medeniyet ittifakı projesini hayata geçirdik. Reformlarımızı daha da sürdüreceğiz. Bazı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde devam eden olaylar harici ülkelerin yönlendirmesi olarak değil son derece tabii olarak ortaya çıkmıştır. Bizde bir söz var dere yatağında akar ve dere yatağını bulmuştur. Halkın meşru hak talebinde bulunması bu coğrafyanın geleneğidir. Tabi olmayan zulümdür baskıdır. Kendi halkının taleplerine duyarsız kalmaktır. Esas olan mukadder olan gerçekleşmiş ve olay kendi sürecinde akmaktadır. Bütün bu süreçte halkların ne istediği açık bir şekilde görülmüştür. Haklar temel hak ve hürriyetlerini korkusuzca yaşayabilecekleri özgür bir hayat istemektedirler. Hukukun herkes için eşit ve üstün olduğu bir sistemi arzulamışlardır. Bırakın ben inancımı inandığım gibi yaşayayım demişlerdir. 10 yıllarca bu ülkelerde zulmedenler bunlar nasıl izlendiyse içeride dışarıda bu yeni yönetimlere biraz mühlet edilmesi lazım.

Özellikle farklılıkların azınlıkların haklarının gözetilmesi tüm haklar üzerindeki ağır bir sorumluluktur. tarih boyunca bir arada yaşamış halkların husumet beslemeden geleceği şekillendirmesi bu coğrafyanın kaderinin değişmesi anlamına gelmektedir. Bir ülkenin geleceği konusunda siyasi liderler sorumluluk sahibidir. Ancak dini liderler insanların ruhların şekillendirilmesi noktasında çok daha hayati bir öneme sahip.
 

beylikdüzü - beylikdüzü haber - beylikdüzü haberleri- beylikdüzü haberci - beylikdüzü haber merkezi - beylikdüzü belediyesi - beylikdüzü sakinleri
BEYLİKDÜZÜ HABER

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV