banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner306
16 Mayıs 2024 Perşembe

Adaylığımı açıklayacağım Aziz Yıldırım iddialara noktayı koydu

Nimet Baş: Gezi çocukları AK Parti döneminde yetişti

AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş, Gezi olayları, Balyoz kararı, dekolte krizi ve başörtüsü kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

14 Ekim 2013 Pazartesi 10:09
Nimet Baş: Gezi çocukları AK Parti döneminde yetişti
banner229
Nimet Baş: Gezi çocukları AK Parti döneminde yetişti
AKP İstanbul Milletvekili Nimet Baş, Gezi olaylarının baş aktörü olarak kabulen edilen 'Y kuşağı'nın AK Parti döneminde yetiştiğini söyledi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş, Gezi olayları, Balyoz kararı, dekolte krizi ve başörtüsü kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Gezi olaylarının baş aktörü olan ve sorgulayıcı tutumlarından dolay ‘Y Kuşağı’ olarak adlandırılan 90’lar kuşağının AKP döneminde yetiştiğini söyleyen Baş, askeri darbeler için ‘artık çok zor’ dekolte için ise ‘siyasetin konusu değil’ dedi.


Türkiye ’de artık darbe olmaz diyebiliyor musunuz?
1980’deki gibi bir klasik darbe beklemiyorum. Bir sabah uyanacağız okullarda tanklarla, bir bildiriyle uyanmayacağız. 28 Şubat’taki gibi daha derin detaylı planlanmış, uzun sürmesi hedeflenen postmodern bir darbe de belki yaşamayacağız. Ama her zaman atipik müdahaleler olabilir.

Tam olarak neyi kastettiğinizi biraz açar mısınız?
Ordunun mensuplarının çıkıp bir bildiri okuması söz konusu olmayacak bence. Artık müdahaleler psikolojik harbin tüm unsurları kullanılarak toplumun kutuplara ayrılması ve provoke edilmesi şeklinde planlanabilir. Bunu ben Gezi’den 4 ay önce bir televizyon programında söyledim. O yüzden şimdi de tekrar ederken sıkıntı duymuyorum. Toplumun daha önce çatıştırılmış ve sonuç alınmış unsurları üzerine gidilip yönetilemez bir Türkiye tablosu çıkarmak. Hazırlanır toplum, bu ülkeyi bu siyasal iktidar yönetemiyor duygusu pekiştirilir, ondan sonra da... Bu bugün sıfırlanmış olmasa da minimum düzeyde bir ihtimal.

Eğitim bakanlığı da yapmış bir siyasetçi olarak Gezi’deki gençleri şiddet yanlısı olarak mı tanımlarsınız?
Şiddete hiç taraftar olmayan bir kitle bu. Artı, bu çocuklar AK Parti iktidarı döneminde yetişmiş çocuklardır. Kendilerini demokratik olarak ifade etme tarafları çok daha yüksek bir nesil bize göre. Bu yaş grubunda çocuğu olan ve çevresinde sayısız genci görmüş bir anne olarak söylüyorum. Ben bakanken okullara gittiğimde hiç de bizim gençliğimizdeki gibi çocuklarla karşılaşmıyordum zaten. Ergen araştırması yaptırdık, bu neslin nasıl bir nesil olduğunu o dönemden okuduk biz. Gezi’nin ilk başlarında talep ettikleri konuyu doğru bir şekilde ifade ederek yola çıkan gençler oradaki değişimi ve dönüşümü gördükten sonra zaten çekildiler. Gezi üzerinden başka dizayn hesapları olan provokatif kitlelerle ilişkileri ya da akrabalıkları yok bu grubun. Bu gençler onların arkasına takılıp gitmedi. Bizim zamanımızdaki gençler olsaydı giderdi. İşte o da bir kazanım. Biz yetiştirdik onları, bizim çocuklarımız.

Hüseyin Çelik’in dekoltesini eleştirmesinin ardından bir televizyon kanalında program sunan Gözde Kansu’nu işine son verildiği iddiası ortalığı karıştırdı. Hayat tarzına müdahale tartışması yine alevlendi.
Bizim en büyük hatalarımızdan bir tanesi çok istisnai olaylar üzerinden yola çıkarak genel değerlendirmeler yapıyoruz. Ne kadar köpürtürseniz ve genele yaymaya çalışsanız da bu spesifik bir olaydır. Bu olayla ilgili konuşmaktan imtina ediyorum, çünkü bazen birileri bu olaydan kahramanlık çıkarıyor. Bu kanalda veya o kanalın yayın kuruluşlarında hiç böyle bir şey görmüyor muyuz? Ben o kanalda işten çıkarılan kişinin dekoltesinden çok daha dekolte şeyler görüyorum.

Peki bu siyasetin konusu mudur?
Siyasetin konusu değildir, o ayrı bir şey. Ben siyasi bir kimliğin açıklamalarına olumlu veya olumsuz tercümanlık yapamam. Sadece kendi bakış açımı ortaya koyarım. Ben kendi adıma bu tür değerlendirmeleri doğru bulmam. Ama koparılan fırtınanın reel bir karşılığı da yok. Yaşam tarzlarını garanti altına alan ve ayrımcılık yapılmasını suç haline getiren bir iktidardan söz ediyoruz.

Demokratikleşme Paketi’yle gelen ‘öğretmenlere başörtüsü serbestisi’, tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı velilerin ‘Öğretmenini bir gün önce açık gören çocuk bir gün sonra kapalı görüyor. Travma yaşayacak’ şeklindeki argümanlarına bile tanık oluyoruz.
Aaa çok komik. Bu toplumda yaşayan çocuklar hayatlarında ilk defa başörtüsü görmüyorlar, bu bir. Çocuklar yetişkinlere göre çok daha gerçekçi ve çok daha hızlı algılarlar, bu iki. Başörtülüler öcü değil ve onları bir korku unsuru olarak algılayacak bir durum olacağını hiç zannetmiyorum. Bunları söyleyen veliler acaba çocuklarını sokağa çıkarmıyor mu? Çocuklar sokakta başörtülü birisini gördüğünde korkuyor mu? Çocukların ve onların masumiyeti üzerinden başka türlü bir izah tarzına girişiliyor. Bu çok yakışıksız. Bunlar demokrasinin tadını kaçıran şeyler.

Anadilde eğitimi başlatmak için devlet okulları yerine özel okulların seçilmesini ‘Devletin malum refleksleri devam ediyor’ şeklinde algıladı Kürtler.
Anadilde eğitim bir haktır. Fakat tartışılan anadilde eğitimin nasıl yapılacağıdır. Halen anayasamızda ‘Devletin resmi dili Türkçedir’ diyor. Dolayısıyla anadilde eğitim için öncelikle bir anayasa değişikliği gerekiyor. Ayrıca, devlet okullarında bunun hayata geçirilmesi için çok uzun ve zorlu süreçler gerekiyor. Her şeyden önce anadilde eğitim fakülteleri kurup Kürtçe öğretebilecek öğretim görevlileri yetiştireceksiniz. Bugün ‘Evet bunu yapıyoruz’ deseniz bile bu, en az 20 yıllık bir hazırlık sürecidir.

Hürriyet

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV