banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner296
04 Mayıs 2024 Cumartesi

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

10 ülkeye göktaşı yağacak

Dünya gökyüzünde dolaşan 47 bin asteroitin bulunduğu bir kümeye yaklaşıyor. Yakında bu serseri taşlar dünyaya yağacak. Etkilenecek 10 ülkenin adları açıklandı.

19 Mayıs 2012 Cumartesi 02:06
10 ülkeye göktaşı yağacak
banner321
10 ülkeye göktaşı yağacak
Dünya gökyüzünde dolaşan 47 bin asteroitin bulunduğu bir kümeye yaklaşıyor. Yakında bu serseri taşlar dünyaya yağacak. Etkilenecek 10 ülkenin adları açıklandı.
*  En kötü şekilde etkilenmesi muhtemel olan 10 ülke belli oldu.
 
*NASA WISE (Astronomi Diyarı) gök tarayıcıdan veriler
 
* 47,000 potansiyel tehlikeli asteroitler
 
*  Şehir büyüklüğü oranında ya da daha büyük oranda yıkıcı sonuçları olacaktır.
 
Asteroitler, bir şehir büyüklüğü oranında ya da daha büyük oranda yıkıcı sonuçlar doğuracaktır. Southhampton Üniversitesi’nin bir araştırması, en kötü darbeyi alması muhtemel olan ülkeleri belirledi.
 
İlk defa yıkıcı bir şekilde yaşam kaybı yaşayacak ya da yeniden iyileşmeleri imkânsız olacak şekilde sakatlanacak yerleri de açıkladı.
 
NASA’nın Geniş Alanlı Kızılötesi Araştırma’sı, kaç tane olduğuna ilişkin tahminlerde bulunak için, Dünya’ya yakın 107 adet potansiyel tehlikeli asteroidi- 330 fit genişliğinde ya da daha büyük- örnek olarak seçmiştir- ve sayı da korkutucu bir şekilde 47,00’dir.
 
WISE araştırması (Geniş Alanlı Kızılötesi Araştırması), mevcut olarak 47 bin potansiyel tehlikeli asteroit olduğunu tahmin etmekte.
 
PHA'lar, potansiyel tehlikeli asteroitler, Dünya’ya en yakın yörüngelere sahip oldukları biliniyor.  Bunların beş milyon asteroitin içinden geldiği biliniyor. Dünya’nın atmosferinden geçebilecek ve bölgesel, ya da daha geniş çapta zarar yaratabilecek kadar büyük oldukları belirtiliyor.
 
NEOWISE olarak adlandırılan WISE çalışmalarının asteroit araştırma bölümümden yeni sonuçlar paylaşılıyor.
Proje, bir bütün olarak tüm kitleler hakkında tahminde bulunmak için 107 PHA’yı örnek olarak seçmiş bulunuyor.
Bulgular,  çapı 100 metreden daha geniş, yaklaşık 4,700 Potansiyel Tehlikeli ’in, artı ya da eksi 1,500- olduğunu göstermekte.  Son zamanlarda,  bu cisimlerin tahmini yüzde 20’den 30’a kadarı bulunabildi.
 
Bilim insanları, asteroit çarpması durumunda en kötü şekilde etkilenecek olan ülkelerin tablosunu ortaya koydu.
İlk defa yıkıcı bir şekilde yaşam kaybı yaşayacak ya da yeniden iyileşmeleri imkânsız olacak şekilde sakatlanacak kişileri belirledi.
Liste, NEO darbe ölçer olarak adlandırılan yazılımı kullanan Southampton Üniversitesi araştırmacıları tarafından derlendi. Kısaca, NASA’nın “ NEO” ya da Dünya’ya en yakın cisim programı.
 
Risk altındaki başlıca 10 ülke: Çin, Endonezya, Hindistan, Japonya, ABD, Filipinler, İtalya, İngiltere, Brezilya ve Nijerya.
“NEOWISE incelemesi bizlere, dünyaya çarpma tehlikesi olan nesneleri bularak iyi bir başlangıç yapmış olduğumuzu göstermiştir”diyen Washington’daki NASA Genel Merkezi Dünya'ya Yakın Nesneleri Gözlem Programı yöneticisi Lindley Johnson,“Fakat bulmamız gereken daha birçoğu var ve ciddi zararlar verebilcek veya gelecekte bir misyon hedefi olabilecekbu nesnelerin hepsini bulmak için gelecek onlarca yıl boyunca ortak bir çaba gerekecek” dedi.
 
Yeni analizler aynı zamanda, birçok PHA’nın önceden düşünüldüğü gibi dünyanın yörünge düzlemi ile daha uyumlu olan, ‘daha az eğimli’ yörüngelere ait olmasının muhtemel olduğunu gösteriyor.
 
Düşük eğilimli yörüngelerde bulunan asteroitlerin dünyayla karşılaşma olasılığı daha yüksek. Aynı zamanda bunların dünyaya ulaşmaları da daha kolay. Bu nedenle sonuçlar, dünyaya daha yakın olan nesnelerin gelecekte robotbilim veya insan görevlerinde mevcut olabileceğini öne sürmekte.
 
ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Pasadena’da bulunan NASA’nın Jet Motorları Araştırma-Geliştirme Kurumu astronomu Amy Mainzer:
 
“Bu nesneler hakkında öğrenebildiğimiz herşey, onların kökenlerini ve geleceklerini anlamamıza yardımcı olur. Ekibimiz için, aşırı sayıdaki düşük eğilimli PHAları bulmak süpriz oldu. Çünkü onlar dünyaya daha yakından yanaşma eğiliminde olacaklardır.Bu hedefler, insan ve robotbilim araştırmalarının geleceği için en iyi imkanları sağlayabilecektir” dedi.
 
Parlamaya yüz tutan birçok PHA’nın bulunduğu keşif, onların bileşimleri hakkında fikir veriyor: Granit gibi taşlı veya metalik olma olasılıkları yüksek. Bu tarz bilgiler dünyaya yaklaşan gök taşlarının potansiyel tehlikelerinin değerlendirilmesi açısından önemli görülüyor.
 
Yapılarının bileşimi onların, bir karşılaşmanın gerçekleşmesi halinde, atmosferimizde ne kadar hızlı yok olacaklarını etkileyecek.
NEOWISE sonuçları, Astrophysical Journal dergisinde kabul gördü.
 
2011 yılının başlarında WISE uzay aracı, uyku moduna girmeden önce gökyüzünde iki kez kızılötesi görüntü aldı. Böylece, parlak galaksilerin, yıldız doğumevlerinin vedünyaya yakın asteroitlerin bulunduğu milyonlarca nesnenin listesini yapmış oldu.
NEOWISE projesi, 135 tanesinin yeni keşfedildiği, dünyaya yakın yaklaşık 600 asteroitin görüntüsünü kaydetti.
 
Zehra ULUCAK / Rotahaber

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV