banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

29 Nisan 2024 Pazartesi

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Avukatlar kazan kaldıracak...!

Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelmesi beklenen ‘Arabuluculuk Tasarısı, ortalığı karıştıracak...

09 Aralık 2011 Cuma 13:07
Avukatlar kazan kaldıracak...!
banner265
Avukatlar kazan kaldıracak...!

Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelmesi beklenen ‘Arabuluculuk Tasarısı, ortalığı karıştıracak...
Yargıdaki iş yükünü azaltması hedeflenen 'Arabuluculuk Kanun Tasarısının' önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanması bekleniyor.

Yargıda artan iş yükü, her yıl zaman aşımından düşen binlerce dosya, yeni mahkemelerin kurulması tartışmaları gündemdeki yerini korurken Meclis gündemine gelmesi beklenen ‘Arabuluculuk Tasarısı’na ilişkin tartışmalar daha şimdiden alevlenmiş durumda. Taslağa en sert tepki İstanbul Barosu'ndan gelecek gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıl 15 bin dosyanın zaman aşımından dolayı düştüğü bir süreçte Hükümet, bir yandan yeni mahkkeme binları yaparken, öte yandan sistemdeki tıkanmayı azaltıcı tedbirler geliştirme arayışında.

‘Mahkemesiz Adalet Projesi’ olarak da nitelendirilen ve hukuk uyuşmazlıklarının ‘Arabuluculuk’ yoluyla çözümünü öngören düzenlemede taraflar, dava açılmadan önce veya davanın görülmesi sırasında 'arabulucu'ya başvurabilecek. Bir başka deyişle taraflar mahkemeye gitmeden önce aralarındaki sorunu bir arabulucu vasıtası ile çözme yoluna gidecek.
Arabulucunun bakacağı konular özel hukuk anlaşmazlıklarını kapsıyor.

Türk hukuk sisteminde yeni bir uygulama olarak öne çıkan proje, boşanmadan mirasa, ufak tartışmalardan, nafakaya, mal tırtaşmalarından ticari anlaşmazlıklara kadar özel hukuk anlaşmazlıklarını çözmeyi öngörüyor. Tasarı hukuk mezunlarının yanı sıra 4 yıllık diğer fakülte mezunlarına da arabulucu olma imkanı sunuyor. Hukuk mezunları 150 saatlik eğitimle arabulucu olurken, hukuk dışındaki diğer fakülte mezunları toplam 250 saatlik eğitimin sonunda “Arabuluculuk Yetki Belgesi” alabilecek. Her arabulucunun, avukatlıkta olduğu gibi bir sicil numarası olacak; eğitimlerini ise Adalet Bakanlığı’nın yetkilendirdiği özel eğitim kurumları verecek.

Avukatlar yeni rakipler geliyor
Tasarı, arabulucu olmak için 4 yıllık üniversite mezunu olmayı şart koşuyor. Avukatların yanı sıra, çevre mühendisleri, mühendisler, işletmeciler, mimarlar, biyologlar ve doktorlar da arabulucu olabilecek. Bu durum üniversite mezunu işsizler için olumlu bir gelişme olarak değerledirilirken, avukatlar için ise endişe verici bir gelişme olarak yorumlanıyor.

Ankara Barosu avukatlarından Av. Ender Dedeağaç, arabuluculuk konusuna en yatkın kesimin hukuk fakültesi mezunları olduğuna dikkat çekerek “Tasarı yasalaşırsa başka meslek grupları da arabulucu olabilecek. Bu durumda avukatların kendilerini bir marka olarak geliştirmeleri gerekecek. Bu bir yarış olacak” dedi. Yasa tasarısı önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenirken tartışmaları da giderek alevlenmiş durumda. Barolar bu konuda ikiye bölünmüş durumda.

“Mafya da tarikat da devreye girer”
27 bin avukatın üye olduğu İstanbul Barosu tasarıya karşı olana baroların başında geliyor. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, tasarının adının yanlış konulduğunu tasarının Arabozucu bir tasarı olduğu görüşünü savundu. Kocasakal, tasarının sadece avukatlarını işini elinden aldığı için karşı çıkmadıklarını, tasarının hakimlerin savcıların da iş alanlarına girdiğini söyledi.

Tasarının Anayasa’ya aykırı olduğunu savunan Kocasakal “Her gün yeni hukuk fakülteleri açıyorlar. Eğer bu tasarı yasalaşacaksa o zaman 60 kadar hukuk fakütltesine ne gerek var. Tasarı geçerse bu işin mafyası da ortaya çıkacak, tarikatı da devreye girecek. Bu tasarı kesin bir biçimde hukukun özelleştirilmesine kapı açıyor” şeklinde konuştu. Tasarının yakın zaman içinde Meclis Genel Kurulu’na geleceği yönünde duyumları olduğunu ifade eden Kocasakal, tasarıya karşı etkin bir takım eylemler geliştireceklerini söyledi. Bu tasarıya karşı direneceğiz diyen Kocasakal, diğer baroları da tasarıya karşı çıkmları için bilinçlendireceklerini ifade etti.

Tasarının kapsamı genişletilmeli
Trabzon Barosu Başkanı Mehmet Şentürk ise uyuşmazlıklarda arabulucu vasıtası ile çözüme gidilmesine genel olarak olumlu baktıklarını ancak tasarıya iki önemli noktada itirazları olduğunu söyledi. Tasarı mevcut haliyle özel hukuku ilgilendiren konularını arabulucuya gitmesini öngörüyor.

Ancak Baro Başkanı Şentürk tasarının bu halinin eksik olduğunu, özel hukukun yanı sıra bireyin devletle olan sorunların da tasarı kapsamında olması gerektiği düşüncesinde oldukların söyleri. Şentürk, baro olarak tasarıya karşı olan ikinci itirazlarının ise avkutlık dışında başka bazı meslek gruplarının da arabulucu olabileceklerine yönelik. Şentürk, hukuk fakütltesi mezunu olmayan kişilerin arabulucu olması durumunda yeni bir takım karışıklıkların doğacağını savundu.

Arabuluculuk Tasarısı neler içeriyor
*Analaşmazlığı giren taraflar mahkemeye gitmeden arabulucu ile sorunlarını çözme yoluna gidecek.
*Arabulucunun bakabileceği konular devlet ile vatandaş arasındaki ihtilaflara içermiyor.
*Taraflar dava açmadan önce veya dava açtıktan sonra bir arabulucu ile anlaşabilir.
*Arabuluculuk yapmak için hukuk fakültesi mezunu olmak şart değil.
*Hukuk mezunları 150, hukuk mezunu olmayanlar ise toplam 250 saatlik eğitimden geçirilecek.
*Her arabulucunun bir “Arabulucu Sicil numarası” olacak.
*Arabuluculuk ücretini taraflar eşit bir şekilde öder. Ücret tarifesini bakanlık belirleyecek.
*Arabulucu, konu ile ilgili taraflardan aldığı bilgi ve belgeleri gizli tutmak zorunda.
*Taraflar anlaşmaya varırsa arabuluculuku da sona erer.
*Eğitimlerini tamamlayan kişiler “Arabuluculk Yetki Belgesi” sahibi olacak.
*Anlaşma sağlanamazsa konuşulan konular delil olmayacak.
DİNÇER GÖKÇE - ROTAHABER
 

web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV