banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner319
30 Nisan 2024 Salı

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Gül kayıp trilyon şoku yaşayacak

Cumhurbaşkanlığı sona erecek olan Abdullah Gül’ün "Kayıp Trilyon davası"nda sahtecilikle suçlandığı dosyanın işleme konması için geri sayım başladı.

07 Ağustos 2014 Perşembe 15:23
Gül kayıp trilyon şoku yaşayacak
banner322
Gül kayıp trilyon şoku yaşayacak
Cumhurbaşkanlığı sona erecek olan Abdullah Gül’ün "Kayıp Trilyon davası"nda sahtecilikle suçlandığı dosyanın işleme konması için geri sayım başladı.

Büyük Tabela Neon

28 Şubat süreci sonrası Necmeddin Erbakan'ın genel başkanı olduğu Refah Partisi'nin 1998'de kapatılmasından sonra aldığı 1 trilyonluk liralık hazine yardımını devlete iade etmemesi üzerine dava açılmıştı.

Müfettişlerin yaptığı incelemeler sonucu paranın sahte belgelerle harcanılmış gösterildiği tespit edildi. Dava sonucu olarak Refah Partisi Genel başkanı Erbakan 2 Yıl 4 ay hapse mahkum olurken, Refah Partili 68 yönetici ise 1 yıl ile 1 yıl 2 ay hapis cezası almıştı.

GÜL DOSYASI BEKLEMEYE ALINDI

Kayıp Trilyon davasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dosyası, dokunulmazlığı nedeniyle ayrılmıştı. Gül, davanın görüldüğü dönemde Refah Partisi Genel başkan yardımcısı ve milletvekiliydi.

Dokunulmazlığı olduğu gerekçesiyle yargılanamadı ve dosyası ayrıldı. Ancak milletvekilliği sona erip, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra anayasaya göre dokunulmazlığı kalkmış oldu.

GÜL'ÜN YARGILANMASINA, YARGITAY ENGELİ

Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül'ün ayrılan dosyasına Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi.

Başsavcılığın verdiği takipsizlik kararını inceleyen Sincan 1. Ağır Ceza mahkemesi başkanı Osman Kaçmaz, kararı bozarak Gül'ün yargılanabileceğine hükmetti. Kaçmaz'ın bu kararı Yargıtay'a taşındı ve Yargıtay 11.Ceza dairesi Kaçmaz'ın kararını bozarak Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanlığı süresince yargılanamayacağına hükmetti.

CUMHURBAŞKANI GÜL İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Yargıtay 11. Ceza dairesinin bu hükmüne yönelik Adalet bakanlığı "Kamu yararı" adına bu kararı bozdu ve Gül'ün dosyasını beklemeye aldı. Dosya şuanda Ankara Cumhuriyet başsavcılığında bekletiliyor ve Gül'ün Cumhurbaşkanlığı görevinin sona ermesi bekleniyor.

29 AĞUSTOS'DA GÜL'ÜN DOSYASI YENİDEN AÇILACAK

Karşı Gazete'nin edindiği bilgiye göre Gül'ün Ankara Cumhuriyet başsavcılığında bekletilen dosyası, Cumhurbaşkanlığı görevinin sona erdiği 28 Ağustos sonrası 29 Ağustos'da yeniden açılacak ve yargı sürecine başlanılacak.

"ÖZEL EVRAKTA SAHTECiLiK"DEN YARGILANACAK

Dosyanın yeniden açılması halinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Özel Evrakta Sahtecilik ve 2820 sayılı kanuna muhalefet etmek" suçlarından yargılanarak hakim karşısına çıkacak. 70 sanıklı "Kayıp Trilyon" davasında 69 kişi hapis cezası almış sadece Abdullah Gül, dosyası ertelendiği için davadan ayırılmıştı.

Bu arada Abdullah Gül, kendi yetkisini kullanarak sanık olduğu davada Necmeddin Erbakan'ı affetmişti.

Şimdi yargılanacağı bu davada Gül'ü kimin affedeceği ise merak konusu.

Daha da merak edilen ise mahkeme sonucunda Gül'e ait bir suç bulunursa Gül çevresindekileri de yakacak mı?

Kulislerde Erdoğan'ın Abdullah Gül'den kurtulmak istediği Gül'ü partiden ihraç etmenin yollarını aradığı dedikoduları dolaşırken Erdoğan bu davayı nasıl görecek?

Ya da, dava da Erdoğan'ında ismi geçecek mi?

"KAYIP TRİLYON DAVASI" NEYDİ?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında "yargılanabilir" kararının çıkmasına neden olan "Kayıp Trilyon" davası Refah Partisi'nin kapatılması davasıyla ortaya çıkan hukuki süreci tanımlamak için kullanılıyor.

Anayasa Mahkemesi "Milli Görüş"ün SP ve FP'den önceki partisi RP'yi 28 Şubat sürecinden sonra, 1998'de kapatınca, yöneticilerden elde bulunan Hazine yardımını devlete iade etmeleri istendi.

Ancak RP yönetimi paranın örgütlere gönderilerek harcandığını ileri sürdü ve parayı vermedi. Müfettişlerin yaptığı incelemelerde ise Hazine'ye iade edilmesi beklenen, o günün parasıyla 1 trilyon liranın (bugün 1 milyon lira) "sahte belgelerle harcanmış gibi gösterildiği" ortaya çıkarıldı.

Olayı ortaya çıkaran Maliye Müfettişleri örgüte para aktarımında kullanılan makbuzların sahte olduğunu belirlediler ve olayın yargıya intikal etmesi üzerine Yargıtay Başsavcılığı suç duyurusunda bulundu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da dava açtı.

"Kayıp Trilyon Davası"nda RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan, "özel belgede sahtecilik" suçundan 2 yıl 4 ay hapse mahkum oldu.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 68 RP yöneticisini de 1 yıl ile 1 yıl 2 ay arası hapisle cezalandırdı.

Yargıtay kararı onayınca hukuki çark tamamlandı. Ancak eski RP Genel Başkan yardımcıları İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül hakkında, devamlı dokunulmazlık altında oldukları için ceza davası açılmadı. Necmettin Erbakan hakkında verilen ceza yüz kızartıcı bir suç nedeniyle alındığı için Erbakan'ın siyasi yaşamının bittiği varsayıldı. Erbakan ev hapsi ve af sürecinden sonra siyasi haklarına yeniden kavuştu.

2000'li yıllarda Maliye Bakanlığı ise ve Hazine yasal faizi 11 milyon lirayı bulan kamu zararının parti yöneticilerinden alınması için Abdullah Gül, Necmettin Erbakan ve Abdülkadir Aksu gibi isimlerin de bulunduğu 88 kişi hakkında alacak davası açtı.

Kayıp Trilyon Davası'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkındaki evrak tefrik edilip, dokunulmazlığı bulunduğu için işleme konulmadı.

Gül milletvekilliği süresince dokunulmazlığını korudu ancak Cumhurbaşkanı seçildikten sonra hakkındaki dosyanın akıbeti tartışıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Abdullah Gül hakkında gönderilen bu dosyayla ilgili takipsizlik kararı verdi.

Başsavcılık Cumhurbaşkanı Gül hakkında "yasal imkansızlık" nedeniyle, yani kanıt ve unsurlar olmadan soruşturma yapılamayacağı gerekçesiyle soruşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Buna itiraz edilirken son karar Sincan Birinci Ağır Ceza Mahkemesi'nden geldi.

Abdullah Gül için "yargılanması gerekir" kararının çıktığı Mahkeme özetle "kamu hukukunda 'dokunma' kural olduğu için milletvekilleriyle kıyas yapılarak Cumhurbaşkanı için 'soruşturulamaz' kararı verilmesi yanlıştır" sonucuna ulaştı.

Anayasa'da cumhurbaşkanlarının bu tür soruşturmalarının nasıl yapılacağı konusunda boşluk bulunduğu, Anayasa değişikliğine gidilmesi de önerildi.

Kaynak: karsigazete.com

beylikdüzü - beylikdüzü haber - beylikdüzü haberleri- beylikdüzü haberci - beylikdüzü haber merkezi - beylikdüzü belediyesi - beylikdüzü sakinleri
BEYLİKDÜZÜ HABER

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV