banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

26 Nisan 2024 Cuma

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Mali'de lüks otelde silahlı saldırı: Rehine krizi kanlı bitti

Mali'nin başkenti Bamako'daki lüks bir otele silahlı saldırı düzenlendi. Saldırganlar en az 136 kişiyi rehin aldı. Özel kuvvetlerin düzenlediği operasyonda rehineler kurtarılırken en az 27 kişi öldü.

20 Kasım 2015 Cuma 22:22
Mali'de lüks otelde silahlı saldırı: Rehine krizi kanlı bitti
banner263
Mali'de lüks otelde silahlı saldırı: Rehine krizi kanlı bitti
Mali'nin başkenti Bamako'daki lüks bir otele silahlı saldırı düzenlendi. Saldırganlar en az 136 kişiyi rehin aldı. Özel kuvvetlerin düzenlediği operasyonda rehineler kurtarılırken en az 27 kişi öldü.

Mali'de silahlı bir grup silahlı saldırgan çoğunlukla yabancılar ve Batılı yetkililerin kaldığı Radisson Otel'ine saldırdı. İlk anda çok sayıda kişiyi rehin alan saldırganlar daha sonra bu rehinelerden bir kısmını serbest bıraktı. Özel kuvvetlerin otele düzenlediği operasyonda tüm rehineler kurtarılırken en az 27 kişi öldü, 20'nin üzerinde yaralı var.

Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Bamako uçuşlarını gerçekleştiren personelin de kaldığı
otelde, pilot ve hosteslerin de dahil olduğu 7 THY personelinin rehineler arasında bulunduğu kaydedildi. Rehin alınan 7 THY personelinin tümü kurtarıldı.

Yerel basında, olay yerinden sadece otomatik silah sesleri değil patlama sesleri de geldiği bilgisi yer aldı. Emniyet güçleri, 190 odalı otelin çevresinde güvenlik kordonu oluşturdu.

Rezidor Otel Grubu'ndan yapılan ilk açıklamada, 140 müşteri ve 30 personeli toplam 170 kişinin rehin alındığı belirtilmişti. Grup daha sonra güncellediği açıklamasında 124 misafir, 12 personel olmak üzere 136 kişinin rehin tutulduğunu duyurdu. Mali Güvenlik Bakanı, güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda otelde rehine kalmadığını duyurdu.

Reuters'a bilgi veren üst düzey bir güvenlik kaynağı otelde yaklaşık 10 saldırganın olduğunu söylemişti. Görgü tanıkları en az 13 saldırganın olduğunu, tekbir getirerek etrafa rastgele ateş açtıklarını belirtti. Mali güvenlik yetkilileri teröristlerden 2'sinin öldürüldüğünü açıkladı.

Saldırıyı El Kaideli bağlantılı El Murabitun örgütü üstlendi. Mali'de Ağustos ayındaki benzer bir saldırıyı da aynı örgüt gerçekleştirmişti.

7 THY PERSONELİ DE REHİN ALINDI

İstanbul-Bamako uçuşunu gerçekleştirilen THY uçağının kaptan pilotu Sadık Murat Arat ve ikinci pilot İsmail Yerli'nin yanı sıra kabin memurları Murat Gündüz, Şerife Tascı Kabacık, Lütfiye Deniz Kıvrak, Eray Sevim ve istasyon şefi Mehmet Atmaca'nın da bu otelde olduğu belirtilmişti.

Rehin alınan 7 THY personelinden 6'sı operasyonun ilk dakikalarında kurtarılmıştı. Otelden kurtulan kabin memurlarından Şerife Kabacık durumlarının iyi olduğunu açıkladı.

Kurtarılanlardan kabin memuru Lütfiye Deniz Kıvrak ise “Biz asker ve polis operasyonuyla kurtarıldık” dedi. Habertürk TV’nin telefonla ulaştığı Kıvrak, telefonunun
şarjının çok az olduğunu belirterek, kısa bilgiler verdi ve “İki arkadaşımız içeride, umarım onlar da kurtarılacak” diye konuştu.

Güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda içeride kalan son THY personeli de kurtarıldı.

THY UÇAK KALDIRIYOR

Rehin kalan THY ekibini ve yolcuları almak için İstanbul'dan Bamako'ya gitmek üzere bir uçak hazırlandı. Özel sefer sayısı TK-5880 olan uçak saat Mali'ye hareket edecek.

FRANSA: REHİNELER İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, Mali'deki otel baskınıyla ilgili açıklama yaptı. Hollande, "Rehineler için elimizden geleni yapıyoruz" dedi. 2013 yılında Mali'ye operasyon düzenleyen Fransa'nın bu ülkede çok sayıda askeri bulunuyor.

Fransız hava yolu şirketi Air France'ın da odelde 12 personeli bulunuyordu. Personelin otelden çıkarıldığı ve sağlık durumlarının iyi olduğu açıklandı. Otelde 20 Hintli ve 10 Çin vatandaşının olduğu da iddialar arasında.

Öte yandan, ABD ve Fransız büyükelçilikleri, Bamako'daki vatandaşlarını güvenli bir yerde beklemeleri konusunda uyardı.

Amerikan Büyükelçiliği sosyal medya hesaplarından yayınladığı mesajda, elçilik çalışanlarının güvenli bir yerde olduğunu belirterek tüm ABD vatandaşlarının da güvenli noktalarda beklemesi gerektiğinin altını çizdi.

Rehine krizinin yaşandığı, yüzde 90'ı dolu 190 odalı lüks otelde, ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) yetkililerinin de konakladığı ifade ediliyor.

KUR'AN-I KERİM OKUYABİLEN REHİNELER SERBEST BIRAKILDI

Güvenlik yetkilileri, Kuran-ı Kerim okuyabilen bazı rehinelerin saldırganlar tarafından krizin başlangıcında serbest bırakıldığını ifade etti. Saldırganların otele girmesinin hemen ardından 80 kadar rehine serbest bırakılmıştı.

'SALDIRGANLAR OTELE DİPLOMATİK PLAKALI ARAÇLARLA GELDİ'

RFI’nin haberine göre, saldırganlar otele diplomatik plakalı araçlarla geldi. Mali Actu ise saldırganların otel görevlilerinin üzerine ateş açarak binaya girdiğini aktardı.

Mali'nin, 13 Kasım'da Paris katliamıyla sarsılan Fransa'nın eski sömürgesi olması ve ülkede çok sayıda Fransız bulunması, iki saldırı arasında bağlantı olabileceği ihtimalini akıllara getirdi.

EL KAİDE BAĞLANTILI ÖRGÜT ÜSTLENDİ

Mali'nin başkentindeki otel baskının El Kaide bağlantılı terör örgütü El Murabitun üstlendi. Örgüt geçtiğimiz Ağustos ayında Mali'de bir saldırı daha gerçekleştirmişti.

Mali'de Ağustos ayındaki saldırıda, Sevare kasabasındaki bir oteldeki 24 saatlik kuşatma ve rehin alma krizinde dört asker ve beş BM çalışanı hayatını kaybederken, dört saldırgan öldürülmüştü. O saldırıyı da El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü üstlenmişti.

Örgütün Cezayirli lideri Muhtar Belmuhtar, Afganistan'daki bir patlamada sol gözünü kaybettiği için "Tek gözlü" ismiyle biliniyor. Belmuhtar'ın geçtiğimiz aylarda öldürüldüğü öne sürülmüş ancak bu iddia doğrulanamamıştı.

FRANSA OPERASYON YAPTI, BM BARIŞ GÜCÜ GÖNDERDİ

Mali'de İslamcı grup Ensar-ud Din hareketi ülkedeki yönetimi ele geçirmek üzere başkent Bamako'ya yürümüştü. Mali'de günlerce yaşanan çatışmalar sonrası Fransa bu ülkede askeri operasyonlar düzenlemiş ve 2013 yılında BM Barış Gücü askerleri bu ülkeye gönderilmişti.

seo, web tasarım, seo yazılım,

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV