banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner314
04 Mayıs 2024 Cumartesi

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Mısır'ın Yeni Cumhurbaşkanı Mursi

Müslüman Kardeşler'in adayının seçimleri kazandığı resmen açıklandı.

24 Haziran 2012 Pazar 21:23
Mısır'ın Yeni Cumhurbaşkanı Mursi
banner304
Mısır'ın Yeni Cumhurbaşkanı Mursi
Müslüman Kardeşler'in adayının seçimleri kazandığı resmen açıklandı.


Mısır’da başkanlık seçimlerinde zafer, Müslüman Kardeşler'in siyasi kolu Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi’nin oldu. Yüksek Seçim Kurumu'nun açıklamasına göre Mursi, 13 milyon 230 bin 131 oyla devlet başkanı seçilirken, devrik lider Hüsnü Mübarek döneminin başbakanı Ahmet Şefik 12 milyon 347 bin 380 oyla seçimi kaybetti.

İki turda gerçekleştirilen seçimler sonrasında Mursi, seçimi kazandığını ilân etmiş, rakibi Ahmet Şefik sayımın sürdüğünü belirterek itiraz etmişti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise resmi sonuçları açıklayacağı gün, Mursi ile Şefik tarafından yapılan itirazların neticesini almak için sonuçların açıklamasını ertelediğini duyurmuştu.

Mısır’da ayaklanmayla başlayan ve Hüsnü Mübarek’in koltuktan indirilmesiyle bir yıldan fazla süren kaostan sonra yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu devam ederken Mayıs ayında gerçekleştirilen milletvekili seçimleri Anayasa Konseyi tarafından iptal edilerek parlamento lağvedilmişti. Ardından ülkenin yönetimini elinde bulunduran ‘Silahlı Kuvvetler Yüksek Askeri Konseyi’ yayınladığı bir genelgeyle Anayasa’ya bazı maddeler ekleyerek yeni cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtladığını açıkladı.

YETKİSİZ CUMHURBAŞKANI
Orduya geniş iktidar yetkisi veren bu maddelerde seçilecek Cumhurbaşkanının, Parlamento lağvedildiği için, Anayasa Mahkemesi önünde yemin edeceği ve yetkilerine 30 Haziran’da kavuşacağı, Ordu’ya karışamayacağı, herhangi bir müdahalede bulunamayacağı gibi, Ordu’nun onayı olmadan iç karışıklıklara müdahale edemeyeceği ve savaş kararı alamayacağı, ordunun bütçesine karışamayacağı, askeri atamaları yapamayacağı, askerlerin emeklilik işlerine karışmayacağı ve askeri personelin işine son veremeyeceği belirtildi.

İlave edilen bir başka maddede ise orduda ‘Başkomutanlık’ yetkisinin yeni bir Anayasa yapılıncaya kadar Yüksek Askeri Konsey Başkanı'nda (Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Hüseyin Tantavi) kalacağı ve yeni cumhurbaşkanına verilmeyeceği açıklandı. Genelgede, eğer ortaya çıkacak kurucu meclis, herhangi bir nedenle görevini yerine getiremezse, Silahlı Kuvvetler Yüksek Askeri Konseyi bir hafta içinde, toplumun tüm katmanlarından temsilciler barındıran yeni bir kurucu meclis oluşturacak. Bu meclis üç ay içinde yeni anayasayı hazır hale getirecek. Yeni anayasa, bir sonraki 15 gün içerisinde halk oylamasına sunulacak’ denildi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI
Silahlı Kuvvetler Yüksek Askeri Konseyi, sonuçlar açıklanmadan önce kazanmayan aday taraftarlarının gerçekleştirebileceği muhtemel şiddet olaylarına karşı başta Kahire’deki Yüksek Seçim Kurulu ile Meclis ve Bakanlık binaları ile polis merkezleri önünde olmak üzere ülkede büyük güvenlik önlemleri aldı.

Güvenlik önlemleri önemli diğer kamu binaları, askeri tesisler, cezaevleri ve bankalar önünde de artırılırken havalimanı çevresi ve yollar polis panzerleri ve askeri zırhlı araçlarla korumaya alındı.

Güvenlik yetkilileri, Mısır'ın istikrarını bozmak isteyen yabancı unsurların da gergin siyasi ortamdan yararlanarak bombalı saldırılar düzenleyebileceğini belirtti.
 

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV