banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner323
27 Nisan 2024 Cumartesi

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

2. AK Parti-CHP ‘ortaklığı’ yine İzmir’de

AK Parti ile CHP ilk kez İzmir’de bir ulaşım projesinde ‘ortak’ olmuştu.

05 Kasım 2012 Pazartesi 09:25
2. AK Parti-CHP ‘ortaklığı’ yine İzmir’de
banner263
2. AK Parti-CHP ‘ortaklığı’ yine İzmir’de
AK Parti ile CHP ilk kez İzmir’de bir ulaşım projesinde ‘ortak’ olmuştu.

Aliağa ile Menderes arasındaki 80 kilometrelik hafif raylı sistem, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi ile AK Partili Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı TCDD ortak yapımı olarak hayata geçirildi Belediye ve hükümeti Türkiye’nin en büyük çevre projesi ‘Yüzülebilir ve yaşanabilir bir İzmir Körfezi’ için işbirliği kararı aldı. 10 milyar dolarlık harcamayla Körfez’in kirlilikten sığlaşan su yolu derinleştirilecek, yeni nesil derin su gemileri ve dileyen herkes burada denize girebilecek

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI:

Kentimiz kendimizdir

İzmir Körfezi’nin kurtarılmasıyla ilgili proje için kolları sıvayan T.C Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’in Türkiye’nin en özgün deniz kentlerinden biri olduğunu beliterek, “Ancak yıllardır İzmir bu potansiyelini layıkıyla değerlendiremedi. Öncelikle şehrimize bir deniz şehri olduğu kimliğini hatırlatmayı borç biliyoruz. Bu ise ancak denize yatırım yaparak olur” dedi. Yıldırım İzmirli kimliğinin Akdenizli kimliğinden bağımsız düşünülemeyeceğini, hayatın her alanında İzmir’in bir örnek kent yapılmasının yolunun büyük ölçüde denizci kimliğini hatırlamaktan geçtiğini belirterek şöyle konuştu:

“Türkiye’nin batıya açılan kapısı İzmir’i Akdeniz’in çekim merkezi olan, ticaret, kültür ve turizm metropollerinden biri yapmaya kararlıyız. ‘Kentimiz kendimizdir’ ilkesinden hareket ediyoruz. Kentli olma bilincinin o kente hizmetten geçtiğini biliyoruz ve ona göre hareket ediyoruz.

BALIKLA DOLACAK

Projeyle İzmir Körfezi’nde tekrar balık çeşitliliği ve sayısı artacak. Bu proje ile İzmir Körfezi balık dolacak. Hatta balıkçılığın artmasının yanı sıra amatör ve profesyonel su sporları ile yatçılık da gelişecek. Bu proje ile İzmir halkının Körfez’le buluşmasını sağlayacağız. İzmir Körfezi ve İzmir Limanı Rehabilitasyonu Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsamında sondaj, zemin etüdü ve laboratuar çalışmaları tamamladı.

Proje içinde yer alan İzmir Limanı Rehabilitasyonu kapsamında şimdiden 30 bin metrekarelik alanın ıslah edildi. Viyadük ayaklarının liman bağlantısını da sağlayarak limanın demiryolu bağlantısının yanı sıra karayolu bağlantısını da güçlendirdik. Yeni silo rıhtımında 50 bin metrekarelik alanın ıslahı da tamamlandı. İzmir Limanı Rehabilitasyonu tamamlandığında İzmir Limanı’nın değeri bir kat daha artacak. Şu anda 250 metre üzerindeki yük gemileri limana yanaşamamaktadır. Rehabilitasyonun tamamlanması ile 350 metre uzunluğunda yük gemileri artık limana yanaşabilecek.

ANA LİMAN OLACAK

İzmir Limanı Rehabilitasyonu ile liman kapasitesi 3 kat artacak. Liman dünyanın ilk 50, Avrupa’nın ise ilk 20 konteyner limanı arasında yer alacak. İzmir Limanı ana liman olarak hizmet vermeye başlayacak. İzmir Limanı, ana liman olması ve kapasitesinin artması ile gelirlerini 100 milyon dolardan 300 milyon dolara çıkaracak. Bu da; İzmir’e, Ege Bölgesi’ne ve ülkemiz ekonomisine büyük katma değer sağlayacak.

YATÇILIK GELİŞECEK

Proje kapsamında atık suların ileri arıtma kademesine kadar arıtımını sağlayacak tesisler kuruluyor. Körfez’in kuzey kıyılarına boşalan dere ağızlarında da taramalar yaptık. Su çevrimini iyileştirerek körfezi temizleyeceğiz. Bu kapsamda ekolojik hayat canlanacak. Bu proje sayesinde amatör ve profesyonel su sporları ile yatçılık gelişecek. Bu proje ile İzmir halkının Körfez’le buluşmasını sağlayacağız.

75 SONDAJ

Projenin ÇED çalışmaları kapsamında sondaj ve zemin etüdü çalışmalarını tamamladık. Liman Yaklaşma Kanalı, Akıntı İyileştirme Kanalı ve Konteyner Terminali güzergâhında toplam 75 adet deniz sondajı yapıldı. Liman Yaklaşma Kanalı ve Akıntı İyileştirme Kanallarının esas olarak çok yumuşak-yumuşak kilden oluştuğunu tespit ettik. Laboratuvar çalışmaları da tamamladı. Batimetri ve deniz sismiği çalışmaları ise tamamlanmak üzere.

80 MİLYON TL

Proje kapsamında mevcut ekipmanların revizyon ve modernizasyon çalışmaları da devam ediyor. Yeni ekipman ve altyapı yatırımları ise hızla gerçekleştiriliyor. Limanın otomasyona geçirilmesi çalışmaları da sonuçlanmak üzere. Kısa sürede sistem hizmete alınacak. Bu proje kapsamında yapılan yatırım miktarı yaklaşık 80 milyon lira.”

İZMİR’İN CHP'Lİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI:
Denizin dibi taranacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile imzalanan protokol gereği İzmir Körfezi’nin kurtarılması için geliştirilen projede kendilerince yapılacak çalışmaları şöyle özetledi:

“Derelerden gelen alüvyonlarla sığlaşmanın giderek arttığı İzmir Körfezi’nin dip taraması ve su kalitesinin artırılması için çalışmalar sürdürülürken, bu konuda dünyanın en ileri teknolojilerini kullanıyor, düzenli aralıklarla alınan numunelerle Körfezi sürekli izliyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ile, İzmir Körfezi’nin dip ve akıntı haritasını çıkardık. ‘Büyük Körfez Projesi’ adı verilen bu çalışmalarda hedef yüzülebilir bir körfez. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’in kuzeyinde karasallaşan alanda dip taraması yapacak, ayrıca su giriş çıkışını (sirkülasyonu) sağlamak için dev bir kanal açacak.

EVDEN DENİZE

Körfez’e irili ufaklı 16 adet dere ve kollarından alüvyon akışı oluyor. Bu alüvyonlar giderek körfezi sığlaştırıyor ve dolduruyor. Bizden önceki dönemde 20 yılı aşkın bir çalışmayla başlayan Büyük Kanal Projesi’ni, yaptığımız temizlik ve ilave hat yapımı gibi çalışmalarla ciddi anlamda revize ettik. Şimdi de aldığımız gemiyle körfezin sürekli taranmasını ve gelen alüvyonların bertaraf edilmesini sağlayacağız. Güney aksından, yani Yeni Kale Burnu’ndan Liman’a doğru gelen ve kuzeydeki sığlıkta yavaşlayan hakim akıntıyı açacağımız kanalla hızlandırıp sirkülasyon sağlayacağız. Böylelikle körfezdeki deniz suyu kalitesini artırmayı ve canlılığı maksimum düzeye çıkaracağız. Büyük Körfez Projesi, Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm projesi olacak. Tüm hayalimiz, balıkçıların balığını yakalayacağı, İzmirlilerin evlerinden çıkıp denize girebilecekleri bir körfeze sahip olmak. Hayata geçirdiğimiz projelerin yanına bunu da ekleyerek kentin çıtasını yükseltmek ve İzmir’i, çevre konusunda dünyanın dikkate değer kentlerinden biri haline getirmek istiyoruz.”

Körfez’in dibindeki çamur alındıktan sonra hayat adeta tekrar yeşerecek, balıklarla dolan deniz flamingolara ev sahipliği edecek.

NEREDE, NE YAPILIYOR?

* Körfez’e hayat öpücüğü: İZSU, Körfez’in kuzey aksında -8 metre derinliğe ulaşacak kadar yaklaşık 13 kilometre uzunluğunda, 250 metre genişliğinde (Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Deresi açıklarından Tuzla kıyı hattına kadar olan bölümde) bir sirkülasyon kanalı açacak. Orta körfezden gelen su, böylelikle güney körfeze girecek ve kuzeyden döngü ile çıkarak körfeze temiz su girdisini artıracak. Sağlanacak sirkülasyon körfezdeki ekolojik kalitenin korunmasını ve iyileştirilmesini sağlayacak.

* Saatte 800 ton çamur çıkarılacak: İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’e akan dere ağızlarının temizlenmesi, Körfez’in kuzeyinde bir sirkülasyon kanalı açılması ve Körfez tabanındaki malzemelerin temizlenmesi için 9.3 milyon liralık yatırımla kazıcı-emici ve destek tipi olmak üzere 2 yeni gemi aldı. İzmir Körfezi’nde hizmet vermeye başlayan gemiler, 14 metre derinliği tarayabiliyor ve saatte 800 ton çamuru 1-2 kilometre uzaklığa aktarabiliyor.

* Çamur tarım toprağı olacak: ‘Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’yle Türkiye’nin en önemli çevre projelerinden birine daha imza atılacak. Yaklaşık 61.5 milyon liraya mal olacak tesiste Çiğli’nin yanı sıra Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa, Güneybatı, Urla, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Torbalı, Havza ve Bayındır atıksu arıtma tesisleriyle 2013 yılında hizmete girecek Doğanbey-Ürkmez ve Özdere-Gümüldür atıksu arıtma tesislerinde oluşan arıtma çamurları da bertaraf edilecek. Tesis hizmete girdiğinde diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona oluşan çamur miktarı yaklaşık 6 kat azaltılarak 120 tona düşürülecek. Ayrıca yüzde 90 oranında kurutulmuş hale getirilen çamurlar ‘toprak iyileştirici’ olarak yeşil alanlarda, arazi rehabilitasyonunda ve tarım alanlarında veya ek yakıt olarak çimento fabrikalarında kullanılabilecek.

İzmir farkı

Türkiye’de ilk kez, iktidar ile muhalefet; yani Ak Parti ile CHP, İzmir’de bir ulaşım projesinde ‘ortak’ olmuşlardı. Aliağa ile Menderes arasIndaki 80 kilometrelik hafif raylı sistem, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ak Partili Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı TCDD ortak yapımı olarak hayata geçirildi. Türkiye’nin kent içi en uzun bu “ortak” hafif raylı sistem projesinin açılışını da yine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu birlikte yaptı. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bu ortak ulaşım projesinin açılışında herkes şöyle demişti: İşte İzmir, İşte İzmir farkı... 

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV