banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

02 Mayıs 2024 Perşembe

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

AKP’nin savcıları gazetecileri dinliyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Bilgi Edinme Yasası kapsamında haklarında soruşturma ve dinleme kararı olup olmadığını soran iki gazeteciye ilginç yanıtlar verdi.

04 Ağustos 2014 Pazartesi 13:57
AKP’nin savcıları gazetecileri dinliyor
banner266
AKP’nin savcıları gazetecileri dinliyor
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Bilgi Edinme Yasası kapsamında haklarında soruşturma ve dinleme kararı olup olmadığını soran iki gazeteciye ilginç yanıtlar verdi.

Tabela Neon

Başsavcılık, gazetecilerden birine, “dilekçe içeriğinize göre UYAP kayıtlarında bir soruşturmaya rastlanılmamıştır” derken, diğer gazeteciye verdiği yanıtta ise, “UYAP’ta kayıtsız olan soruşturmalar” da bulunabileceğini belirtti. Başsavcılığın, gönderdiği yazıda, hakkında soruşturma ve dinleme kararı bulunup bulunmadığına ilişkin soru, “Bilgi Edinme yasası uyarınca, adli soruşturma veya kovuşturmaya ilişkin bazı bilgilerin zamanından önce açıklanmasının sakıncalı olduğu” gerekçesiyle yanıtlanmadı. Başsavcılık böylece, gazeteci hakkında soruşturma yapıldığını kabul ederken, bazı soruşturmaların da halen UYAP'a kaydedilmediğini kabul etmiş oldu.

UYAP’ta kayıt yok ama…

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra, birçok siyasetçi, iş adamı ve gazetecinin usulsüzce dinlediği gerekçesiyle paralel yapı denilen polisler hakkında yürütülen soruşturmalar devam ederken, İstanbul Başsavcılığının da, gazetecileri dinlediği ortaya çıktı.

Bilgi Edinme Yasası kapsamında Başsavcılığa dilekçe veren iki gazeteci, haklarında bir soruşturma yürütülüp yürütülmediği ve dinleme kararı bulunup bulunmadığını sordu.

Başvuruları değerlendiren başsavcılık, gazetecilerden birine, “dilekçe içeriği UYAP kayıtlarımızdan araştırılmış olup, dilekçe içeriğinize göre bir soruşturmanın UYAP kayıtlarında rastlanmadığı anlaşılmıştır” yanıtını verdi.

Başsavcılık, diğer gazeteciye verdiği yanıtta ise UYAP'ta kayıtsız soruşturma bulunabileceğini de belirterek, hem kendisiyle çelişkiye düştü hem de soruşturmaların UYAP'a kaydedilmeden de devam ettiğini kabul etmiş oldu.

Soruşturma devam ediyor

Gazeteci hakkında soruşturma ve dinlemenin devam ettiği de, Başsavcılığın, “zamanından önce açıklanmasında sakınca bulunduğu gerekçesiyle bilgi verilemeyeceğini belirtmesiyle” anlaşıldı. Cevap yazısında şöyle denildi:

"Bilindiği üzere, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun, ‘adli soruşturma ve kovuşturmaya ilişkin belgeler' başlıklı 20. maddesinde, ‘açıklanması veya zamanından önce açıklanması halinde; suç işlenmesine yol açacak, suçların önlenmesi ve soruşturulması ya da suçluların kanuni yollarla yakalanıp kovuşturulmasını tehlikeye düşürecek, yargılama görevinin gereğince yerine getirilmesini engelleyecek, hakkında dava açılmış bir kişinin adil yargılanma hakkını ihlal edecek' nitelikteki bilgi ve belgeler, bu kanun kapsamı dışındadır' hükmü bulunmaktadır.

Görüldüğü üzere, soruşturmanın devamı sırasında UYAP sistemine kayıtlı/kayıtsız soruşturma evrakına ilişkin numara, safahat veya başka taleplerin 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 20. maddesinin b, c ve son bentleri uyarınca, anılan kanun kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından, tarafınıza dilekçenizdeki talepler hakkında bilgi verilememiştir"

UYAP’a kaydetmemek suç mu değil mi?

Başsavcılığın, “UYAP’ta kayıtsız olan soruşturmalar da bulunabileceğine” ilişkin yazısı akıllara 17 Aralık soruşturmasındaki iddiaları getirdi. HSYK, 17 Aralık operasyonundan sonra, soruşturma savcısı Celal Kara hakkında inceleme başlatmış, hazırlanan müfettiş raporunda, dosyanın UYAP'a kaydedilmemesi de suçlama konusu olarak yöneltilmişti.

17 Aralık savcısı Kara, dosyayı UYAP'a kaydetmemekle suçlanıp hakkında HSYK tarafından soruşturma yürütülürken, İstanbul Başsavcılığının da aynı uygulamaya devam etmesi, hukuk çevrelerinde, "Dosyayı UYAP'a kaydetmemek suç mu değil mi? Suçsa, HSYK İstanbul'daki diğer savcılar hakkında da inceleme yapıp rapor hazırlatacak mı? Değilse 17 Aralık Savcısı hakkındaki bu suçlamayı düşürecek mi?" yorumlarına neden oldu.

İŞTE O DİLEKÇEYE VERİLEN CEVAP

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV