banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner287
01 Mayıs 2024 Çarşamba

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Başbakan Zorlu’ya da küsecek mi?

Zorlu Grubu 232 bin metrekare izinle başladığı arsaya 615 bin metrekarelik dev bir bina dikti

14 Ağustos 2013 Çarşamba 13:12
Başbakan Zorlu’ya da küsecek mi?
banner322
Başbakan Zorlu’ya da küsecek mi?

Zorlu Grubu 232 bin metrekare izinle başladığı arsaya 615 bin metrekarelik dev bir bina dikti

Türkiye’de bir araziye en yüksek bedeli vererek, İstanbul Zincirlikuyu’daki Karayolları arsasını Özelleştirme İdaresi’nden 800 milyon dolara alan Zorlu Grubu, yatırımının karşılığını imar planlarını altüst ederek fazlasıyla çıkardı.

102 bin metrekarelik arsa üzerine 232 bin metrekare inşaat izni alan Zorlu, yasal boşluklardan faydalanıp, 615 bin metrekare inşaat yaptığı Zorlu Center’i 15 eylülde açacağını duyurdu.

Taraf gazetesinin haberine göre, Mimarlar ve şehir plancıları tarafından defalarca dava edilmesine rağmen yapımına devam edilen Zorlu Center, dört yılda tamamlanırken, inşaatın bitmesi yeni tartışmaları gündeme getirdi. İnşaatın büyüklüğü İstanbul Boğazı’nın siluetinin bozulduğu iddialarını gündeme taşırken, Kazlıçeşme’deki 16/9 projesine itiraz eden Ak Parti hükümetinin söz konusu alanda böylesine büyük bir yapıya nasıl izin verdiği de başlıca sorulardan biri olarak ön plana çıktı.

İMAR PLANI NASIL DELİNDİ?

Toplamda 102 bin metrekare arazisi olan Zorlu Center, başlangıçta yasal imar sınırlarına göre 232 bin metrekare inşaat izniyle projelendirildi. Ancak inşaatın başlamasıyla birlikte bu emsal unutuldu. Kot farkı, bodrum katlar, otoparklar, ortak alan diye adlandırılan iç bahçeler, asma katlar, teras çatılar, köprü geçişleri, asansör boşluğu, kalorifer daireleri, su deposu, yangın merdivenleri, sahanlık ekleri, ticari olmayan spor ve okuma salonları, toplantı odaları emsal dışı tutuldu. Ancak neredeyse hepsi bir değer yaratan ve gruba gelir sağlayan bu alanlar inşaatın kendisinden daha büyük bir alan kapladı. Söz konusu yapılar da eklendiğinde toplam inşaat alanı 615 bin metrekareyle Türkiye rekorunu kırdı.

Bazı iddialara göre toplam inşaat bu rakamın da üzerinde. Toplam inşaat alanı, İstanbul’un en büyük Avrupa’nın sayılı alışveriş merkezleri arasında yer alan Cevahir AVM’nin altı katına yaklaştı. Zorlu’nun içinde iş ve rezidans kulelerinin yanı sıra bir de Cevahir AVM büyüklüğünde yani 105 bin metrekarelik alışveriş merkezi kuruldu.

Mimarlar Odası, bu bölgedeki binaların yüksekliğinin İstanbul Boğazı’ndaki hava akımını olumsuz yönde etkileyeceğini, böyle büyük çapta bir yapının sadece Zincirlikuyu’nun değil tüm İstanbul’un havasını etkileyeceğini bildirmişti.

DANIŞTAY: KAMU YARARI YOK

Uzmanlar, Boğaz’da bu büyüklükte bir yapının silueti bozduğunu söylüyor.

TMMOB Mimarlar Odası’nın da aralarında bulunduğu bazı odalar, parsele ilişkin 27 Aralık 2006’da Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca onaylanan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliğinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açmıştı. Danıştay, oy birliğiyle işlemin yürütmesini durdurdu.

Kararda, plan değişikliği ile öngörülen yapılaşma koşullarının Boğaziçi Kanunu’nun izin verdiği yapılaşma koşullarını üzerinde bularak, Boğaziçi’nin kültürel ve tarihi değerlerinin, doğal güzelliklerinin korunması, bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmaların sınırlandırılması gerektiğini belirtmişti.

Danıştay “Yeşil alanlar bütünselliğinin ve coğrafi ve doğal yapı sürekliliğinin korunması gereken bir alanda, belirtilen nitelikte ve yoğunlukta yapılaşma öngörülmesinde şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygunluk bulunmamaktadır” diyerek, bölgede yapılacak yapılardaki maksimum yüksekliğin, tescilli idari blok binasından uzaklık ile bağlantılı olarak, 1.5 ile 2 misli yüksekliğini aşamayacağı ifade etmişti.

“BURADA SKANDAL VAR”

Konu hakkında Taraf’a değerlendirme yapan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, şöyle konuştu: “Kot farkından, bodrum katlardan kazanıldı. Gerçekle ilişkisi olmayan savunmalarla kamusal alan olan Karayolları arazisi söz konusu imar yapıda bir yapılaşmanın mümkün olmamasına rağmen ayrıcalıklı projelerle izin verildi.

Biz ÇED raporlarında, dava dilekçelerinde sakıncaları sunduk.

Ulaşım yoğunluğu yüksek bir yere araç yükü bindirildi, trafiğin felç olacağı açıktır. Boğaziçi’nin ön görünümünü bozan bir kütle oluşturuldu. İhale şartnamesinde belirtilenin çok üstünde bir yapılaşmaya gidildi. Burada skandal söz konusudur, hukuksuzluk vardır. Yargı ayaklar altına alındı, hileli bir ihale yapıldı, haksız kazanç elde edildi.”

Muhçu, projenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Kadir Topbaş tarafından onayının gerçekleştiğini söyledi.

BAŞBAKAN BUNA DA KÜSER Mİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Zeytinburnu’nda yükselen ve şehrin siluetini bozan “16/9” isimli kulelere tepkisini dile getirerek, “Sahibiyle konuştum. (Mesut Toprak) Tıraşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden çok kırıldım, beş yıldır konuşmuyorum” demişti. Boğaz’da 232 bin metrekare olarak projelendirilen ancak 615 bin metrekare inşaat yapılan ve uzmanlar tarafından her seferinde Boğaz’da yapımı uygun olmayan, şehrin hem havasını bozacak hem de o noktada trafiğin felç olmasına sebep olacak “Zorlu Center” için ne diyeceği merak konusu.

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV