banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

26 Nisan 2024 Cuma

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Haydarpaşa Garı da Satılıyor

Kısa zaman önce restorasyon çalışmaları sırasında "yanan" Haydarpaşa Garı ve İstanbul'la özdeşleşmiş birçok tarihi mekan Kanun Hükmünde Kararnameleri'yle satılığa çıkarılmış.

11 Aralık 2011 Pazar 15:41
Haydarpaşa Garı da Satılıyor
banner229
Haydarpaşa Garı da Satılıyor
Kısa zaman önce restorasyon çalışmaları sırasında "yanan" Haydarpaşa Garı ve İstanbul'la özdeşleşmiş birçok tarihi mekan Kanun Hükmünde Kararnameleri'yle satılığa çıkarılmış.


Son olarak, Maliye Bakanlığı'nın Hazine'nin arazi ve binalarının üzerindeki imar yetkisini alarak, otel, iş merkezi veya toplu konut alanı olarak düzenlemesiyle Boğaz'daki birçok bina satılabilir hale geliyor. Kararla birlikte Hazine'ye ait tüm kamu binalarını alıp satmaya yetkili kılınan Maliye Bakanlığı'nın geniş bir emlak portföyü oluştu. Uygulama başladığında bakanlık hastanelerden okullara, üniversitelerden tersanelere kadar birçok binayı satabilecek. Satışa çıkması muhtemel tarihi binalar arasında Kuleli Askeri Lisesi, Haydarpaşa ve Sirkeci Garı, Sirkeci Postanesi gibi paha biçilemeyecek yapılar da var.

Müteahhitler ilgili

Boğaz'daki kamu binalarının satışa çıkmasının müteahhitlerin ilgisinin Boğaz’a kayması bekleniyor. Bakanlığın çalışmasının duyulmasının ardından Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Boğaz’daki tarihi binalara talip olduğunu açıklarken, müteahhitler, genellikle gelişmeleri sessizce, ama yakından takip etmeyi tercih ediyor.

Zaten, bu konudaki düzenleme de gözlerden uzak olsun diye Teşkilat Kanunu’nda değişiklik yapan ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı kurulmasına imkân veren kararnameye bir madde ilave edilerek Hazine arazileri üzerindeki imar yetkisi, usulca Maliye Bakanlığı’na devredilmişti. Ancak, yapılan düzenleme kısa sure büyük tartışmalara yol açtı.

Böylece Maliye Bakanlığı devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazları farklı projeler için değerlendirme yetkisi kazanmış oldu. Üstelik, olası bürokratik engelleri de göz önünde bulunduran kararname ile yapılacak plan değişiklikleri belediyeler 3 ay içinde onaylamazsa planlar Milli Emlak tarafından resmen onaylanacak.

Milli Emlak, Maliye Bakanlığı’na bağlı da olsa hükümet imar tadilatları ve satışlar için Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı adres gösterdi. Bayraktar şu sıralar Milli Emlak’ın hazırlayacağı dosyayı bekliyor.

Kuleli Askeri Lisesi de satılabilir

Uzmanlar, Milli Emlak’ın yapacağı çalışmanın kiralama ve satış olmak üzere iki ayrı yöntem izlenebileceğini, söz konusu olan binaların tarih yapılar olması durumunda Çırağan Sarayı’nda izlenen yöntemin gibi 49 yıllığına kiralama yönteminin gündeme gelebileceğini belirtiyor. Maliye’den üst düzey bir yetkili, yasanın hazırlanma nedenini; “Bugün İstanbul’da Boğaz’a nazır birçok kamu bulunuyor. Kamu kuruluşları, bu binalar yerine, yine kent içinde farklı bir bölgede de faaliyetini sürdürebilir. Boğaz’a nazır kamu binalarının bulunduğu alanların bir bölümü, imar planı değişiklikleriyle otel alanına dönüştürülebilir. Bu şekilde satışa çıkarılabilir. Araziler çok daha yüksek bedelle ekonomiye kazandırılabilir.” sözleriyle özetliyor.Yani, Maliye Bakanlığı aldığı yetki çerçevesinde Çengelköy’deki Kuleli Askeri Lisesi’ni, Haydarpaşa Garı’nı, Sirkeci Postanesi’ni başka yere taşıyıp bu binaları satışa çıkarabilir ya da kiraya verebilir.

Devletin kasası dolacak

Tarihsel değeri bir yana bırakılsa bile tarihi binaların ve kent içinde gayrimenkullerin satışı ya da kiralanması durumunda devletin kasasına milyarlarca lira girebilir. Türkiye’nin en saygın gayrimenkul değerleme şirketlerinden olan ve 1994 yılından buyana ticari gayrimenkul hizmetleri veren Kuzey Batı Gayrimenkul Değerleme, bizim için İstanbul’daki kamu binalarının değer tahminlerini içeren bir çalışmaya imza attı.

Nitekim, Kuzey Batı Gayrimenkul Değerleme’nin hazırladığı çalışmaya göre, satışa çıkması muhtemel, Haydarpaşa Garı’nın değeri 3 milyar 19 milyon 180 bin dolar, Huber Köşkü 400 milyon 936 bin dolar, Sirkeci Garı 540 milyon dolar, Harp Akademileri 4 milyar 200 milyon dolar, Sirkeci Garı 540 milyon dolar, Büyük Postane 64 milyon dolar değerinde.

Turizm yatırımcılarının da uzun süredir beklediği şey bu. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır “Tarihi binaların özel sektöre devredilmesini olumlu karşılıyorum. Devlet tarafından böyle bir girişim varsa muhakkak alıcıları da olacak” diyor.
 

web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV