banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner319
29 Nisan 2024 Pazartesi

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Türkiye neden sessiz?

İngiltere’de bulunan Ekvador Büyükelçiliği’ne polisin girme ihtimali uluslararası krize neden olurken, dün Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği bir “sıcak takip”e sahne oldu. Peki Türkiye bu konuda neden sessiz?

18 Ağustos 2012 Cumartesi 17:48
Türkiye neden sessiz?
banner263
Türkiye neden sessiz?
İngiltere’de bulunan Ekvador Büyükelçiliği’ne polisin girme ihtimali uluslararası krize neden olurken, dün Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği bir “sıcak takip”e sahne oldu. Peki Türkiye bu konuda neden sessiz?

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, 19 Haziran’dan bu yana Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınmış durumda. İngilizler ise ısrarla Assange’ın polise teslim edilmesini istiyor.

Hatta İngiltere Çarşamba gecesi Ekvador hükümetine, “Vermezseniz, içeri girer alırız” minvalli bir tehdit mektubu gönderdi. Bunun üzerine Ekvador hükümeti böyle bir durumun uluslararası hukukun ihlali olacağını haklı olarak belirterek, Londra’ya sert tepki gösterdi.

'TÜRK TOPRAĞI'NDA RUS POLİSİ

Bu tartışma sürerken dün de Moskova’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde benzer bir durum yaşandı. Pussy Riot üyelerine hapis cezası verilmesini protesto eden balaklava’lı genç bir kadın, Büyükelçilik binasını çevreleyen parmaklıklara tırmanarak pankart açtı.

Genç gösterici uyarılara rağmen Türkiye Cumhuriyeti toprağı sayılan bahçeye atlayınca iki Rus polisi de aynı parmaklıklardan atlayarak kızın peşine düştü. Bunun üzerine olaya Büyükelçilik görevlileri müdahale etti. Önce polisler, sonra da göstericiler dışarı çıkarıldı.

Hürriyet’e konuşan Büyükelçilik görevlileri, Türkiye’nin olayı büyütmeye niyeti olmadığını bildirdi.

POLİSİN GİRMESİ HER ŞEKİLDE YASAK

Viyana Konvansiyonu’na göre, büyükelçilik ve konsolosluklar o misyonu yöneten ülkenin toprağı sayılıyor. Rusya’nın da taraf olduğu bu belge doğrultusunda ev sahibi ülke polislerinin diplomatik misyona girmesi her şartta yasak kabul ediliyor.

Yani dün yaşanan olaylar uluslararası hukuk kapsamında Türkiye’nin haklarının ihlali anlamına geliyor. Bu bakımdan Türkiye’nin sessiz kalması dikkat çekici. Özellikle Ekvador-İngiltere gerginliği gibi bir örnek çok sıcakken, Türkiye’nin tavrı tartışmaya açık.

Bununla birlikte Ekvador’un Assange’ı gönüllü olarak Büyükelçilik’te barındırdığını, Pussy Riot eylemcisinin ise “Türkiye toprağı”na izinsiz girdiğini akılda tutmakta fayda var.

Türkiye’nin tavrında bu durumun etkili olduğu tahmin ediliyor.

RUSYA'DAN ÖZÜR GELDİ

Rusya Devlet Başkanı Putin karşıtı şarkı söyledikleri için dün 2 yıl hapse mahkum olan Pussi Riot grubu için düzenlenen destek gösterileri, Rus polisiyle Türk diplomatları karşı karşıya getirdi. Rus yetkililer, Türkiye Büyükelçiliği'ne gelerek özür diledi.

Moskova'da Pussy Riot adlı müzik grubu üyelerinin 2'şer yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından meydana gelen protesto gösterilerinde, polisten kaçan bir eylemcinin Türkiye Büyükelçiliği duvarından içeri atlaması ve üç polisin de göstericiyi yakalamak amacıyla elçilik sınırlarına girmesi, Türkiye'nin tepkisine sebep oldu.

Moskova'daki Türk Büyükelçiliği'nden üst düzey bir yetkilinin AA'ya verdiği bilgiye göre, yaşanan olayın ardından gece yarısı Rusya İçişleri Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililer elçiliğe gelerek özür diledi.

Elçiliğin bahçesine atlayan polislerin 'genç ve tecrübesiz' olduğunu belirten yetkililer, bu tür bir olayın asla tekrarlanmayacağı yönünde garanti verdi.
Haberin devamı ↓reklam

Diplomatik yetkili, yaşananları değerlendirirken, şunları söyledi:

"Bu münferit bir olaydır. Ancak uluslararası hukuka tamamen aykırıdır. Rus yetkililer bizden özür dileyerek, bir daha böyle bir olayın asla yaşanmayacağını söylediler. Ancak biz olaydan duyduğumuz rahatsızlığı, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çok yakın bir zamanda nota vererek bildireceğiz."

Diplomatik yetkili, protesto gösterisinin Türkiye'ye karşı olmadığını ve söz konusu olayın da Türkiye'nin egemenliğine yapılmış bir saldırı olarak değerlendirilemeyeceğini vurguladı.

ROMANOVA'DAN TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE TEŞEKKÜR

Dün Pussi Riot grubunun 2’şer yıl hapse mahkum olması nedeniyle düzenlenen destek gösterileri sırasında elçilik önündeki direğe tırmanan Tatyana Romanova adlı genç kadın, bir süre aşağıdaki kalabalığa slogan attırdı.

Romanova, polislerin geldiğini görünce tel örgüleri aşıp Türk Büyükelçiliği’nin bahçesine girdi.

Bir Rus polisi tel örgülerden Romanova'yı takip ederken, 2'si de kapının üzerinden elçiliğin bahçesine atladı.

Türk Büyükelçiliği çalışanları Rus polislerden uluslarası hukuka göre Türk toprağı sayılan araziyi hemen terketmesini istedi.

Polis uyarı üzerine elçilik arazisinden çıktı. Büyükelçiliğe giren Tatyana Romanova da Türk güvenlik görevlileri tarafından dışarıya çıkarıldı.

Dışarı çıkarıldıktan sonra gözaltına alınan genç kadın, Türk diplomatların kendisine çok iyi davrandığını söyledi ve Türk Büyükelçiliği’ne teşekkür etti.

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV