banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner314
19 Mart 2024 Salı

Milli Yol Partisi Beylikdüzü Gümbür Gümbür Geliyor

Anne babalar dikkat! Hastalık bu belirtilerle geliyor

Türkiye’de 20 bin diyabetli çocuk var. Bu rakamlara yolda yaklaşık 1700 “yeni tanı diyabetli” çocuk ekleniyor. Tip 1 diyabet her yıl yaklaşık yüzde 3 artarken, okul öncesi çocuklarda bu oranın yüzde 5 olduğu belirtiliyor. Bu belirtiler Tip 1 diyabet işareti olabilir...

15 Eylül 2018 Cumartesi 23:35
Anne babalar dikkat! Hastalık bu belirtilerle geliyor
banner304
Anne babalar dikkat! Hastalık bu belirtilerle geliyor
Türkiye’de 20 bin diyabetli çocuk var. Bu rakamlara yolda yaklaşık 1700 “yeni tanı diyabetli” çocuk ekleniyor. Tip 1 diyabet her yıl yaklaşık yüzde 3 artarken, okul öncesi çocuklarda bu oranın yüzde 5 olduğu belirtiliyor. Bu belirtiler Tip 1 diyabet işareti olabilir...

Son yıllarda Tip 1 diyabetli çocukların sayısında dikkat çekici artış var. İyi haber ise günümüzde diyabeti önlemek mümkün olmasa da yenilikçi tedaviler ile hastaların uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri sağlanabiliyor. Bu konuda ebeveyn ve öğretmenlerin çocukları çok dikkatli takip etmeleri gerekiyor. Bunun en önemli nedeni, erken teşhis halinde tedaviye, "diyabetik koma" adı verilen hayati tehlike meydana gelmeden başlanma şansı olması

Habertürk'ten Ceyda Erenoğlu'nun haberine göre özellikle tedavi sürecinde çok sıkı takip gerektiren Tip 1 diyabet için; aile, okul ve diyabet ekibinin sürekli iş birliği içinde olması şart. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sebahat Yılmaz Ağladıoğlu, "Günümüz şartlarında diyabeti önleyemeyiz ancak iyi bir takiple çocuklarımızın sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmelerinin mümkün olduğunu unutmamalıyız" diyor. Diyabet, yeni doğan dönemi dahil her yaşta ortaya çıkabiliyor. Yeni doğan döneminde ortaya çıkan diyabet 'neonatal diyabet' olarak adlandırılırken, bunun Tip1 diyabetten farkının genetik faktörlerle ilişkisi olduğuna dikkat çekiliyor. Tip 1 diyabet ise genellikle belli bir yaştan sonra ortaya çıkıyor ve sıklıkla ilkokul ve kreş dönemindeki çocukları etkiliyor.
YAŞ ARALIĞI DÜŞTÜ

Tip 1 diyabetin çocuklarda görüldüğü 2 yaş aralığı bulunuyor. Bunlardan biri 5 - 7 yaş ( ilkokul çağı ) arası diğeri de ergenlik dönemi. Dikkat çekici gelişmenin hastalığın son yıllarda, tüm dünyada ve ülkemizde daha küçük yaşlardaki çocuklarda görülme sıklığındaki artış olduğuna dikkat çekiliyor.
TİP 1 DİYABETİN FARKI

Diyabet, insülin eksikliği ya da etkisizliği sonucu ortaya çıkan kan şekeri yüksekliği, Tip 1 diyabet ise pankreasın adacık hücrelerinde oluşan hasar ve yıkım sonucu insülin eksikliğine bağlı oluşan bir sorun olarak tanımlanıyor. Tip 1 diyabetin tam nedeni bilinmemekle birlikte, sorunun oluşumunda özellikle; genetik yatkınlık, otoimmunite (vücudun kendi hücrelerine karşı savaş başlatması) ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor. Genelde küçük yaştaki çocuklarda ortaya çıkmasına rağmen yaşamın 12. ayından sonra her yaşta görülebiliyor.
TEDAVİ SÜRECİ BÜYÜK DİKKAT İSTİYOR

Tip 1 diyabet, ömür boyu süren insülin bağımlılığı gerektirdiği için tek tedavi yönteminin eksik olan insülinin yerine konması olduğu belirtiliyor. Günümüzde sıklıkla, "çoklu insülin şeması" denilen günde 3 kez kısa ve 1 ya da 2 kez uzun etkili insülinlerin cilt altı enjeksiyonunu içeren tedavi şeması uygulanıyor. Bu uygulamada, çocuğun günde 7-8 kez parmak ucundan kan şekerinin ölçülmesiyle birlikte yapılacak insülin dozlarının ayarlanması büyük önem taşıyor. Çoklu insülin şeması yerine insülin pompa ve kan şekeri ölçüm sensörleri ile çok daha konforlu ve iyi bir metabolik kontrole sahip olmak mümkün hale geliyor.
YENİ TEKNOLOJİ VE TEDAVİLER UMUT VERİYOR

Doç. Dr. Sebahat Yılmaz Ağladıoğlu, "Şu anki bilgiler ışığında diyabet olup olmayacağımızı bilmemiz ya da gelişebilecek diyabeti önlememiz mümkün olmasa da özellikle ömür boyu insülin kullanımı gerektiren ve önlenmesi mümkün olmayan Tip 1 diyabette, son yıllarda yeni insülinlerin ve gelişen diyabet teknolojilerinin desteğiyle diyabetliler; sağlıklı, normal ve başarılı bir ömür sürdürebilir hale gelmiştir"diyor.
ORTALAMA TANI YAŞI 10

"2017 yılında yayınlanan ve ulusal verilerle Türkiye'de yaşayan çocuklarda diyabet sıklığı hakkında bilgi veren ulusal çalışmaya göre; ülkemizde her yıl yaklaşık 2000 - 2500 çocuk yeni tanı alıyor. Ortalama tanı yaşının 10 civarında olduğu belirtiliyor.

beylikdüzü - beylikdüzü haber - beylikdüzü haberleri- beylikdüzü haberci - beylikdüzü haber merkezi - beylikdüzü belediyesi - beylikdüzü sakinleri
BEYLİKDÜZÜ HABER

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV