banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner326
19 Mart 2024 Salı

Milli Yol Partisi Beylikdüzü Gümbür Gümbür Geliyor

Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor

Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yapıyor.

23 Mart 2020 Pazartesi 19:32
Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor
banner291
Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor

Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yapıyor.

REKLAM


Haberciler olarak özel bir sorumluluk bilinciyle burada bulunduğunuzu biliyorum. Sağlık çalışanlarımız adına sizlere teşekkür ediyorum. Toplum titiz haberciliği takdir ediyor, sizi gönülden kutluyorum.

Mücadelede çok ciddi bir deneyim kazandık. Sonuçları daha hızlı öngörüyoruz. Olayları takip etmek yerine artık olasılıklara bakarak ön kesmeye çalışıyoruz. Dün itibarıyla tanı sayısı 1236 olmuştu. Kaybettiğimiz hasta sayısı 30. 30 hastamızın her biri ileri yaşlardı. Bünye olarak dirençleri zayıftı. Bu ölümlerin sebebi doğrudan onların yaşları değil. Başka hastalıkların tabloda ağır bir yer tutmasıdır.

Büyüklerimize seslenmek istiyorum. Onları koronaviristen etkilenmemek için bizler sorumluluk sahibiyiz. Bu toplumun sizin hayat tecrübenize ihtiyacı var. Ailelerinizin size ihtiyacı var. Hayat yolculuğunda evlatlarınızın vereceğiniz tavsiyelere ihtiyacı var. Bunları hasta iken yapamazsınız. Yapmak isteyip daha yapamadığınız kaç şey olduğunu düşünün.

Sizin öğütlerinize ihtiyacımız var ama siz de bu seferliğe mahsus bu öğüdü kabul edin. Önünüzdeki zamanı riske atmayın. Tedbirleri uygulaması en kolay kişiler sizlersiniz. Size karşı hassassiyeti yüksek olan yalnız kendi evlatlarınız değil toplum paylaşıyor. Mümkün olduğu kadar az kayıp vermek istiyoruz. Tedbir alıyoruz, evden çıkmanız bir süreliğine kısıtlandırıldı. Bu kurala uyun.

Koronavirüse karşı verdiğimiz mücadelenin dünyadaki benzerlerinden çok farklı olduğunu söylemiştim. Gurur duyacağımız bir gerçek daha var. Ortaya koyduğumuz dayanışmanın dünyada neredeyse örneği yok. STK'lar sorumluluk alıyor, kültür dünyası, iş dünyası, bilim insanları bu mücadelenin aktörleri haline geliyor. Medyamız bilgiyi doğru kaynağından alma ve aktarma konusunda çok dikkatli.  Zamanımızı mümkün olduğu kadar evde geçirme çağrımız giderek karşılık buluyor.

32 BİN YENİ SAĞLIK ÇALIŞANI

Korkuya teslim olmuş bekleyişin yanlış olduğu yavaş yavaş görülüyor. Gücümüzü hayata bağlılıktan alacağımız anlaşılıyor. Hayatı korumanın yolu hayata bağlılıktır. Kadınlar tedbirler konusunda adeta ikna kahramanlarımız. Çocuklarımızsa bu mücadelede büyüklerine ve topluma karşı tüm kozlarını kullanıyor. Bu dönemde sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içindeyiz. İnsan kaynağımız olarak kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz.

En üst düzeydeki dikkat sahibinin sayın Cumhurbaşkanımız olduğunu belirtmek istiyorum. Kendisine ve Maliye Bakanı'na bu süreçte gösterdiği hassasiyetten ötürü teşekkür ediyorum. Personelimizin ek ödemelerinin üç aylık zaman diliminde tavan yüzde 100 olacağını ifade etmek istiyorum.

"SAĞLIK ÜRÜNLERİ KONUSUNDAN ENDİŞENİZ OLMASIN"

Zaman zaman bazı haberler çıkıyor. Sağlık çalışanlarımızın maske ve eldiven başta olmak üzere yeterli malzemeden yoksun olduğu söyleniyor. Kesin bilgi şudur, üniversite hastanelerimize, tüm hastanelerimize bütün malzeme sağlanmaktadır ve sağlanmaya devam edecektir. Küçük çıkarlar uğruna suistimal eden bazı malzeme üreticilerine katı yaptırımlar uygulanmıştır, uygulanmaya devam edecektir. İhracatı durdurulmuştur, maskeler yurt dışına satılmayacaktır. Fiyatlar konusunda endişeniz olmasın.

Özellikle istismar etmek isteyen firmaların yurtdışına bağlantılar yaptığını biliyoruz. Hem MASAK, hem İçişleri Bakanlığımız devrede oldu. Üreticilerin ve satıcıların depolarına baskınlar yapıldı. Yoğun bir şekilde depoladıkları görüldü. Bakanlık olarak olması gereken ücretle almak istediğimizi ifade ettiğimiz halde bunun yapılmadığını gördük. Bugün itibarıyla bu firmaları teker teker çağırarak, hepsiyle günlük olarak ne kadar ürün yapabilecekleriyle ilgili sözleşme yaptık. 20 firma ile anlaştık. 

MASAK ayrıca bu dönemde bu istismar etmek isteyenlerle ilgili devrede olduğunu ifade etmek istiyorum. Size ve bütün topluma tanı ve tedavi süreçleriyle ilgili önemli bazı haberlerim var. Salgının yayıldığı ülkelerde en fazla eksikliği hissedilen solunum cihazıydı. Yerli üretime başlıyoruz. Hem kendi ihtiyacımızı kendi kaynaklarımızla karşılayıp ihtiyacı olan diğer ülkelere destek vereceğiz. Hızlı tarama kitini devreye soktuk. Çin'den 50 bin hızlı tanıma kiti geldi. Perşembe günü 300 bin hızlı tarama kiti ilave edilecek. 1 milyona kadar hızlı tarama kiti almak için bağlantı yaptığımızı ifade etmek istiyorum.

Koronavirüse karşı aşı gelişterme çalışmalarında kurum ve kuruluşlarına destek veriyoruz. 6 üniversite ve bir merkeze çağrı yapıldı. Önümüzdeki günlerde ihtiyaçlara göre herhangi kısıtlamaya gitmeden hepsinin önünü açacak şekilde destek sağlayacağımızı, Maliye Bakanlığımızın bunun karşılanabileceğini ifade ettikleri için de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Aşı Enstitüsü kuruldu. Bu süreçte ülkemizde hangi üniversite ve merkez neyi ne kadar yapabilecekse, bunları desteklenmesi konusunda desteğin miktarına bakmaksızın sonuna kadar gidebileceğimizi ifade etmek istiyorum.

Sorumluluk duygusunun tüm birimlerde enerjiye dönüşeceği mücadeledir ve böyle olmalıdır. Türkiye'nin insan kaynağından daha da fazla yararlanacağız. Dezenformasyona karşı çok dikkatli olacağız. Yıkıcı davranışların önünü hep birlikte keseceğiz.

Türkiye bazı ülkelerle kıyaslanıyor. Bu kıyaslamanın rasyonel olmadığını ifade etmek istiyorum. Türkiye sağduyulu politika izledi. Sosyal psikolojiyi titizlikle dikkate aldı. Risk alanını daralttı. Tedbirleri hakim kılarsak biz başka bir ülke olmayacağız. Yakın ya da uzak başka ülkeye benzemeden zor günleri aşma imkanımız var. Biz insanın yüce değerine inanan toplumuz.

Biz felaket senaryolarının kolayca altüst edeceği bir toplum değiliz, hiç olmadık. Biz bir günün, iki haftanın değil günün sonunu ve tüm hayatın hesabını yaparız. Şimdi hayatın hesabını yapmak, tedbir zamanıdır. Evde zaman geççirme çok daha mutlu bir geleceğe hazırlanma zamanıdır.

Tedbirleri bizler tek tek uyguluyoruz. Mümkün olduğunca az temas kuruyoruz. Hayatlarımız birbirinden ayrışıyor, bu tek tek şahıs şahıs yaptıklarımızı bütün Türkiye olarak yapıyoruz. Tek tek yaptıklarımızı 83 milyon birlikte yapıyoruz. Mücadelenin özü tek tek, hep birlikte. Yalnız değiliz, hep birlikteyiz. Hepinize teşekkür ediyorum.

Bu birlikten fire vermeyelim, her ihmalin zincirleme risk olduğunu biliyoruz. En güvenilir çözümün evde kalmak olduğunu unutmayalım. Hayat eve sığar.

Şu süreçte iyileşen vakalarımız var. 14 günlük zaman diliminin geçmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde iyileşen vakalarımızı gün be gün açıklamış olacağız. İyileşen hastalarımızın fazla olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bugün sabah itibarıyla Çin'de kullanılmış olan özel bir ilaçtan sonuç aldıkları iddiası olan, bu konuda yayınları yapılmış olan, özellikle yoğun bakım hastalıklarında kullanılmasının 11 günden 4 güne düşürüldüğüne dair bilgilerin olduğunu bildiğimiz ilaçla ilgili bu sabah yeterli miktarda getirmiş olduk. Fabrikaya devlet el koymasına rağmen şu dönemde Çin'den getirebilir olduk. Çin büyükelçiliği ile görüştüm. Bundan sonra da ihtiyacımızı karşılamada gayret içinde olacaklar. Çin hükümeti ve devletiyle bu mücadeleyi nasıl verdiklerini Bilim Kurulumuzla birlikte Çin'den bilim insanlarından bilgi akışını sağlamak üzere bir prensipte anlaşmış olduk.

Sabah gelen ilacın yoğun bakım şartlarında tedavileri devam eden hastalarımıza bugün itibarıyla başlandığını ifade etmek istiyorum. Ne kadar etkili olup olmadığını görmüş olacağız. Dünyada geçmiş dönemde ve şu an sonuç alınan ve kullanılan ilaçlar dahil olmak üzere yakından takip ettiğimizi, tedarik boyutuyla yoğun temas içinde olduğumuzu bir çaba içinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Yine daha önce bizim kullandığımız, dünyada kullanılmamış olan sayın Trump'ın da 'fayda gördük' dediği ilacın bizde bilindik bir ilaç olduğunu, pozitif olan vakalara önümüzdeki günlerde sonuçlarını görebileceğimiz tedavi şeklini ayrıca ifade etmek istiyorum.

OHAL AÇIKLAMASI

Sıkıyönetim dediniz. Burada tek tek hep birlikte mücadele edilmesi gereken bir dönemdeyiz. Herkes kendi olağanüstü halini ilan edebilir. Bunun illa devletin ilan etmesi gerekimiyor. Mücadelenin esası herkesin kendi kendini odasına izole etmesidir.

AŞI İÇİN 6 ÜNİVERSİTEYE TEŞVİK

Hacettepe, Erciyes, TÜBİTAK, Mam, Acıbadem üniversitelere ve merkezlere davet yapıldı. Halk sağlığı labaratuvarımız destek için hazır. Önümüzdeki dönemde ihtiyaçlarda hiçbir şarttan kaçınmadan Maliye Bakanlığımızın desteğini biliyoruz. Yapılması gereken her türlü desteği sağladığımızı, ülkede aşı konusunda kimler ne kadar yol almak istiyorsa daha fazla desteklemek için bir yaklaşım içindeyiz. Kim ne yapmak istiyorsa ona göre Maliye Bakanlığımız sonuna kadar desteği açmış durumdadır. Her türlü desteği vereceğimizi ilan etmek istiyorum.

60 YAŞ ALTI HAYATINI KAYBEDEN SAYISI 2

Kaybettiğimiz 30 kişi ileri yaş kronik hastalığı da olan hasta grubu oldu. Önümüzdeki günlerde bütün vakalarla ilgili yaş aralığı dahil olmak üzere şeffaf bir şekilde göstermiş olacağız. Kaç hastanın olduğu, iyileşenlerin kaç kişi olduğu, yoğun bakımdaki hasta sayısı, bu süreçte kaybedilen vakaların da yaş aralığını şeffaf bir şekilde vermiş olacağız.

91 yaşa kadar var. 60'ın altında iki hasta var. Onun dışında bütün hastalar 60'ın üzerinde

Sayın Cumhurbaşkanımızın genelgesi ile yayınlandı. Kamu kurumlarının misafirhanelerinin bütün sağlık personelimiz için kullanılmasına yönelik bir genelge çıktı. Bunu da bölge bölge sağlık personelimizin kullanılması için bir çalışma başlatıldı.

OKULLARIN TATİL SÜRESİ

Milli Eğitim Bakanlığımızda çarşamba günü Bilim Kurulu'na katılmak üzere konuştuk. Çarşamba günü eğitim konusunu gündemimize almış olacağız. Herkese açık bir şekilde davetimizi yapıyoruz. Aşı konusunda kim neyi ne kadar yapabiliyorsa, kimde ne kadar bilgi varsa bizimle paylaşsın istiyoruz, dediğiniz kişi dahil olmak üzere. Bu paylaşacağı bilgiyi bekliyoruz.

SOLUNUM CİHAZI

Solunum cihazıyla ilgili bir firmanın daha önce prototip olarak geliştirdiği bu süreçte üretimini bakanlık olarak bildiğimiz bu cihazın koronavirüs sonrası solunum sıkıntısı yaşayan hastalara daha da kullanılabilirliğini sağlamak üzere yoğun bakım hocalarımızın da değerlendirdiği ve bakanlık olarak ne kadar alacağımızı, destek sağladık, ilgili bir firma idi, şu an iki firmaya çıkmış oldu. Bunun sayısı üç veya dört olabilir. Kim ne kadar üretebilecekse, bunun üretimini de daha da arttırmak üzere gayret içindeyiz. Nisan sonu itibarıyla 2 bin teslim, toplam 5 bin olmak üzere sözleşme yaptık. Bunun sayısını ilave olan bir firma daha oldu. Üçüncü firma ile görüşmeler yapılıyor. Kim üretecekse üretmek istiyoruz. O durumda o firmalara da alım garantisi vererek sayıyı daha da arttırmak, sadece ülkemiz değil ülkemiz dışına da hibe etmek veya satabilir olmak.

Sağlık personelimiz içinde maalesef pozitif olan vakalarımız var. Sayılarını söylemeyeyim.

KORONAVİRÜS VAKA SAYISI

Gün sonu çalışmalar bitmiş oluyor. Sizin iki dakikada sonuç alacağınız bir yöntemden bahsetmiyoruz. Gün sonu itibarıyla vakaları, akşam olabildiğince geç vakitte olmamasına dikkat edip, erken dönemde vakaların toplamını vermek istiyoruz. Süreçte de tablo halinde daha şeffaf şekilde vereceğiz.

Biz baştan kimlere test yapılabiliri konuştuk. Kimlere test yapılabilirlik, öncelikle Çin geçmişi, teması olan kişilere yapıldı. İran geçmişi ve teması olan diye değiştirildi. Devamında İtalya'da görülünce Avrupa ve İtalya öyküsü diye değiştirildi. Daha sonra yurtdışı temaslı dendi. Şimde semptomu olan herkese. Kimlere nasıl test yapılması gerektiğiyle ilgili bu algoritmayla hareket ettik. Şu dönemde test sayısı fazla oluyor olacak. Baştan düşük olan şimdi 3 binlere çıktığımız, önümüzdeki günlerde 4-6 bine çıkacağımız, tarama kitiyle bunun sayısının daha üst noktalara çıkabileceğini düşünüyoruz. Yer yer bildirimi yapmayan bazı özel kurumların olduğunu gördük. Pandemide pozitif sonuç çıktığında yapmamız gereken devamında temaslıyı bulmak. O vakanın temas ettiği kişilere tarama durumunda olmazsak giderek yayılımı artar. Kimler çalışabilecekse bunun bilgisini bize vermek zorunluluğu var. Bu bilgiyi bize verme noktasında olan her kurumla çalışıyoruz. Tarama ile birlikte bu sayı katlanacak.




#TABELA


beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV