banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner288
05 Mayıs 2024 Pazar

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Organ bağışında devrim gibi karar Aile izni şartı kalkıyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan, Türkiye'de organ hakli için sıra bekleyen binlerce hastanın yüzünü güldürecek bir haber geldi.

07 Kasım 2013 Perşembe 07:22
Organ bağışında devrim gibi karar Aile izni şartı kalkıyor
banner264
Organ bağışında devrim gibi karar Aile izni şartı kalkıyor
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan, Türkiye'de organ hakli için sıra bekleyen binlerce hastanın yüzünü güldürecek bir haber geldi. Müezzinoğlu, yeni bir organ nakli yasa tasarısı hazırladıklarını ve bağışlarda aile izni şartını kaldıracaklarını açıkladı. Böylece organ nakillerinde 4 katlık bir artış bekleniyor. Müezzinoğlu, "Bakanlığımız ve Adalet Bakanlığı bu konuda birlikte çalışıyor. Sadece sağlık yönünü değil, hukuki yönünü de çalışıyoruz" dedi.

4'TE 3'LÜK KAYIP
Mevcut sistemde ölen kişi organlarını bağışlamış bile olsa, organ nakillerinin aile izni ile gerçekleşebildiğine dikkat çeken Mehmet Müezzinoğlu, planlanan değişikliği şöyle anlattı: "Mevcut sistemde, aile izin vermeyince yapılacak bir şey olmuyor. Yani resmi olarak organ sahibi izin vermesine rağmen, vasiyet sistemi gereği birinci derece yakınlarından biri itiraz ederse, biz o kişinin organlarını alamıyoruz. Bu nedenlebağışlayanlardan organ alma oranımız neredeyse 4'te 1 düzeyinde. Organlarını bağışlayan, bunu yasal olarak kayıt altına aldırtan kişilerin organlarının nakledilmesi konusu yakınlarına sorulmayacak."

Bu yıl 5 bin kişi organ beklerken öldü
Türkiye'de sadece bu yıl 5 bin kişi organ nakli yapılamadığı için hayatını kaybetti. Organ nakli cerrahları da "3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası" vesilesiyle organ bağışı sayısının artırılabilmesi için çağrıda bulundu. Yıllardır bu işi yapan cerrahların ortak düşüncesi, Türkiye'nin canlıdan canlıya nakillerde dünyanın en başarılı ve deneyimli ülkelerinden biri olduğu... "Ama kadavra bağış sayısı artarsa dünyanın en iyi nakil yapan ülkesi olacağız. Hastalarımızı da kaybetmeden kurtarabileceğiz" diyorlar.

Kadavrada bağış yılda 3 bini bulmalı
Prof. Dr. Münci Kalayoğlu (Memorial Şişli Hastanesi): 2013'ün ilk 10 ayında Türkiye genelinde 5 binin üzerinde nakil gerçekleştirildi; ancak nakil bekleyen hastalardan yüzlercesi yaşamını kaybetti. Yıl içinde beyin ölümü gerçekleşen vakalardan yalnızca yüzde 23'ünün organları bağışlandı. Avrupa ülkelerinde, organ nakillerinin yüzde 80'i kadavra, yüzde 20'si canlı kaynaklıyken, Türkiye'de yüzde 75 oranında canlı, yüzde 25 de kadavra kaynaklı nakiller yapılıyor. Türkiye'de bir yılda 2-3 bin arasında kadavra donör bağışının olması gerekiyor.

Olumlu haberler çok destek oluyor
Prof. Dr. Ömer Bayezid (Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Suni Kalp Nakli Cerrahı): Türkiye'de 1.4 milyon hastada kalp yetmezliği var. Hastaneye geldikten sonra 5 yılda hastaların ölüm oranı yüzde 75. Bu çoğu kanser türünden daha yüksek. Akciğer kanserinden sonra en kötü seyreden hastalıktır kalp yetmezliği. 2011'de Türkiye'de 254 kalp nakli bekleyen hasta vardı, 96 tanesine nakil yapıldı. 2012'de ise 326 bekleyen hastadan sadece 61'ine nakil yapıldı. Organ bağışı çok önemli ve teşvik edilmeli. Olumlu haberler bize çok yardımcı oluyor.

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV