banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner248
29 Nisan 2024 Pazartesi

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

11 Bin Kadın Devlete Sığındı

Şiddet gören kadınları sosyal hayata kazandırma projesi kapsamında geçen yıl sığınma evlerinde kalan 8 bin 500 kadından 195’i işe yerleşti.

03 Aralık 2012 Pazartesi 09:22
11 Bin Kadın Devlete Sığındı
banner312
11 Bin Kadın Devlete Sığındı
Kadın sığınma evleri, artan şiddetin göstergesi. Geçen yıl evlere yerleştirilen kadın sayısı 8 bin 610 iken rakam bu sene 10 bin 958e yükseldi. Aile Bakanlığına bağlı sığınma evi sayısı 48den 76ya çıkarıldı.


Şiddet ve istismara maruz kaldığı için devlete sığınan kadın sayısı her geçen gün artıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı kadın sığınma evlerine bu yıl, 10 bin 958 kadın ile 2 bin 338 çocuk yerleşti.

KAYITLARA GEÇTİ

Bu rakam geçen sene 8 bin 610 kadın ve 3 bin 360 çocuk olarak kayıtlara geçmişti. Kadın sığınma evi projesi, şiddet mağduru ya da risk altındaki kadınların korunması için 1990’da başlatılmıştı. Aile Bakanlığı, her ilde en az bir sığınma evi kurulması için çalışmalarını hızlandırdı. Sayı, 19 Kasım 2012 tarihi itibarıyla 48’den 76’ya yükseltildi. Bu evlerde kalanlara hiçbir ayrım gözetilmeden sadece beyanları dikkate alınarak hizmet veriliyor.

Sığınma evlerinde kadınların sosyal hayata katılımını sağlayan projeler de var. Hukuki destek almaları amacıyla barolarla, meslek sahibi olabilmeleri için de halk eğitim merkezleri ve iş kurumu ile ortak çalışma yürütülüyor.

HAYATA KAZANDIRMA PROJESİ

Şiddet gören kadınları sosyal hayata kazandırma projesi kapsamında geçen yıl sığınma evlerinde kalan 8 bin 500 kadından 195’i işe yerleşti. 75’i ayrı bir ev tuttu, 14’ü kendi ailesinin yanına döndü, yaklaşık bini ise eşi, ebeveyn ve ailesiyle sorunlarını çözerek onların yanına yerleşti. Bu yıl ise 11 bin kadından 176’sı meslek sahibi oldu, 50’si kendisine özel bir hayat kurdu. 440 kadın eşi, 651 kadın ise ebeveyn veya kardeşleriyle sorunlarını çözerek hayata kaldıkları yerden devam etti.

Öte yandan, aile içi şiddetle mücadele kapsamında, mağdurun yeni travmalar yaşamasını önlemeyi amaçlayan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinden (ŞÖNİM) 12’sinin toplu açılışı 6 Aralık’ta yapılacak. Tüm birimler için yol gösterici olarak çalışacak merkezler aracılığıyla şiddet haritası çıkartılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt’un verdiği bilgiye göre merkezler ‘tek kapı esası’na göre 7 gün 24 saat çalışacak. Mağdura ihtiyaç duyabileceği ekonomik, sosyal, psikolojik ya da hukuki tüm destek sağlanacak. Kimin aracılığıyla gelirse gelsin şiddet mağduruna yardım edilecek, yol gösterilecek. Merkezler, diğer birimler için yönlendirici olarak çalışacak. Örneğin, Nallıhan’daki bir polis, merkeze telefon açarak, eğitimli memurlardan ne yapacağını sorabilecek. Böylece mağdur kadın, sistem içinde daha fazla travmaya maruz kalmayacak. Vakaya kısa sürede müdahale edilebilecek.

Merkezler şiddet haritaları çıkarılmasına da yardımcı olacak. Tüm veriler ŞÖNİM’lere akacak. Mesela ‘A ilçesinde ekonomik şiddet daha yaygın’, ‘şu mahallede daha çok psikolojik şiddet uygulanıyor’ gibi şiddetin yaygınlığı, yoğunluğu ya da ne tür insanların şiddet uyguladığı bilinecek. Kararlar da buraya gelecek. Mesela Ankara’nın şiddet haritası çıkarılacak. Ona göre önlemler geliştirilecek. Yeni ŞÖNİM’ler Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Samsun, Trabzon, Malatya, Adana, Diyarbakır, Urfa ve Mersin’de açılacak.
 

web tasarım - grafik tasarım - web yazılım - seo - seo yazılım - web reklam - web yazılımcı- web tasarımcı -
Æ SEO YAZILIM

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV