banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner326
02 Mayıs 2024 Perşembe

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Engeli kaldırmayana tazminat davası

Kamu kurumları ve belediyelere Özürlüler Kanunu kapsamında gerekli düzenlemeleri yapmaları için verilen süre 7 Temmuz’da doluyor. “Engelleri” kaldırmayanlara dava açılacak.

10 Haziran 2012 Pazar 12:58
Engeli kaldırmayana tazminat davası
banner264
Engeli kaldırmayana tazminat davası

Kamu kurumları ve belediyelere Özürlüler Kanunu kapsamında gerekli düzenlemeleri yapmaları için verilen süre 7 Temmuz’da doluyor. “Engelleri” kaldırmayanlara dava açılacak. 

Türkiye, 7 Temmuz 2012'de, "engel sınavından" geçecek. TBMM, 7 yıl önce Özürlüler Kanunu'nu kabul ederek, kamu kuruluşları ile belediyelere "kentteki engellerin kaldırılması için" yükümlülükler getirmiş ve hazırlık için 7 yıl süre verilmişti. Buna göre; 7 Temmuz 2012 düzenlemeler için son tarih. Bu tarih itibariyle, engelli vatandaşlar, "engelleri" kaldırmayan kamu kuruluşları ve belediyelere tazminat davası açabilecek.

Özürlüler Kanunu'nun Geçici 2. Maddesi, kamu kurum ve kuruluşlarına ait tüm yapılar, yollar, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanların engelli vatandaşlara uygun duruma getirilmesi yükümlülüğü getirdi.

Gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve kamuya açık hizmet veren her türlü yapı için de aynı yükümlülüğü getiren kanunun Geçici 3. Maddesi'ne göre, büyükşehir belediyeleri ile belediyeler de aynı yükümlülüğe sahip. Kanunun çıkmasının ardından ilgili kurumlar hazırlıklarını yapmaları için Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgelerle defalarca uyarıldı. 7 Temmuz itibariyle yasanın gerektirdiği düzenlemeler için bütçe ayırmak istemeyen kamu kuruluşları ve belediyeler, yüklü tazminatlarla karşı karşıya kalacak. Kaldırımlardan tuvaletlere kadar düzenleme yapılmayan her alan dava konusu olabilecek.

Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı İlimdar Boztaş, Ankara'da yapılan çalışmaları kaymakamlık kapsamında kurulan komisyonuyla incelediklerini belirterek şunları söyledi: "Sorunların tam anlamıyla giderildiğini söyleyemeyiz. Çoğu yerde ve özellikle de bankalarda sıkıntılarımız var. Bazı hastanelerde engellilere ayrılan park yerlerinde doktorlar ve başhekimin araçları duruyor. Yapılan güzel düzenlemeler var ancak yeterli değil. Sıkıntılarla ilgili 7 Temmuz'dan itibaren tazminat davası açacağız. Bu bizim en doğal hakkımız."

8.5 MİLYON ENGELLİ

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün 2010 verilerine göre, engelli nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 12.29. Buna göre, Türkiye'de 8 milyon 431 bin 937 kişi engelli var. Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engellilerin oranı yüzde 2.58 (yaklaşık 1.8 milyon kişi). Sürekli hastalığı olanların oranı ise yüzde 9.70 (yaklaşık 6.6 milyon kişi).Türkiye'de engelli sayısının 2012 Mayıs ayı itibariyle 9 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Ülkelerin engelli nüfusunun toplam nüfusa oranlarına bakıldığında, dünya ortalaması yüzde 7.5. Türkiye'de bu oran yüzde 12.29 ile dünya ortalamasının üzerinde seyrediyor. 

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV