banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner287
26 Nisan 2024 Cuma

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Zonguldak’ta madenciler eylemde

Son yıllarda maden kazaları artarken, diğer taraftan madencilerin hak arama mücadelesi de sürüyor.

23 Mayıs 2016 Pazartesi 17:03
Zonguldak’ta madenciler eylemde
banner291
Zonguldak’ta madenciler eylemde
Son yıllarda maden kazaları artarken, diğer taraftan madencilerin hak arama mücadelesi de sürüyor. Türkiye madenciliğinin kalesi olan Zonguldak’ta madenciler yeraltında ve yerüstünde eylem yapıyor.

Yelken Bayrak

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında taşeron firmada çalışırken işten çıkarılan bir grup işçi, Yargıtay tarafından kurum bünyesinde işe iade kararı verilmesine rağmen işe alınmadıkları gerekçesiyle oturma eylemi başlattı.

7 Ocak 2013’te metan gazı püskürmesi sonucu 8 işçinin öldüğü taşeron firmadaki yaklaşık 300 işçinin sözleşmesi, maden ocağında 2004’ten bu yana yürütülen hazırlık işinin sona erdiği gerekçesiyle Eylül 2014’te feshedildi. İşçilerden 32’si 27 Ekim 2014’te Zonguldak 3’üncü İş Mahkemesi’nde, TTK ve taşeron firma Star İnşaat Ticaret A.Ş. hakkında, ‘İşe iade’ davası açtı. Mahkeme heyeti, TTK ve taşeron firma arasındaki ‘alt işveren-üst işveren’ ilişkisinin muvazaaya dayanmadığına hükmedip, fesih işleminin iptali ile işçilerin alt işveren konumundaki taşeron firmaya iadesine karar verdi. İşçiler, avukatları aracılığıyla başvurdukları Yargıtay, taşeron firma ile TTK arasındaki ‘alt işveren üst işveren’ ilişkisinin muvazaalı (danışıklı) olduğu gerekçesiyle işçilerin TTK’nın işçisi olduğuna hükmederek işe iadelerine karar verdi. Davayı kazanan 32 işçiden 22’si kuruma işbaşı yaparken, hariciyede çalışan 10 işçi ise iade davasını kazanmasına rağmen kurumun hariciye eleman almaması üzerine işe alınmadı. İşe alınmayan 10 işçi ile dava açmayan ancak arkadaşları gibi işe girmek isteyen 20 işçi, TTK Genel Müdürlüğü’ne giderek oturma eylemi başlattı.

Yelken Bayrak

İşçi temsilcisi Ayhan Gökgöz, oluşturulan komisyon ile TTK Genel Müdürlüğü ile görüştüklerinde, ‘harici işçi alamayız’ diye olumsuz bir cevapla karşılaştıklarını söyledi. TTK’nın KPSS ile 162 hazırlık işçisi almak için ilan açtığını anlatan Gökgöz, şöyle dedi:

“Biz bu işe talibiz. Kurumumuza katkı sağlamak adına bizler var iken KPSS ile işçi almak yöneticilerin bizlere bakış açısını belli etmiştir. Bu arkadaşlarımız işe başladığı gün devletimiz 30-40 milyon kara geçecektir. Bizler alacaklarımızdan karşılıklı olarak feragat etmeye hazırız. Yargı kararını tanımayarak ‘prensip kararı aldık’ deyip harici çalışan ve heyete takılan arkadaşlarımızı görmezden gelenlere, çalışanlarının muazzadan doğan alacakları karşılığında kuruma dahil edilmesini talep ediyoruz” İşçilerin kurum önündeki oturma eylemi sürüyor.
5 GÜNDÜR MADENDEN ÇIKMIYORLAR

Zonguldak'ta, 4 aydır ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle iş bırakan maden işçilerinin geçen Çarşamba akşamı başlattıkları kömür ocağından çıkmama ve açlık grevi eylemi sürüyor. 5’inci güne giren eylemde toplam 15 işçi rahatsızlanarak hastaneye kaldırılırken, 70 işçi eylemini sürdürüyor.

Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik’te çalışan 245 maden işçisi, geçen 4 Nisan’da iş bıraktı. 13 Nisan’da ise şirkete FETÖ/PDY soruşturması kapsamında kayyum atandı. Sonraki süreçte çeşitli eylemlerle seslerini duyurmaya çalışan işçilerden 85’i, geçen Çarşamba akşamı maden ocağına girerek dışarıya çıkmama eylemi başlattı. Eylemlerinden bir gün sonra açlık grevine de başlayan işçilerden 7’si ikinci günde, 3’ü de üçüncü günde rahatsızlandı. Dün de 5 işçi rahatsızlanarak arkadaşları tarafından ocaktan çıkarıldı. Hastanede tedavi edilen işçilerin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Açlık grevinden sonra toplam 15 işçi rahatsızlıkları nedeniyle ocaktan çıkarken, 70 işçi yer altındaki eylemlerini sürdürüyor. İşçilerin, maaşlarını alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledikleri belirtildi. Maden ocağındaki işçilerin aileleri de ocak girişindeki yolda endişeli bekleyişlerini sürdürüyor. Önlem alan polisler, aileler ve destek için gelen diğer işçilerin ocak önüne girişlerine izin vermiyor.
madenciler_zonguldak_dha
KÖMÜR SATILARAK İŞÇİLERİN MAAŞLARI ÖDENECEK

Maden şirketine atanan kayyum heyeti bugün sabah saatlerinde İl Emniyet Müdürlüğü’ne giderek soruşturma hakkında bilgi aldı. Çıkışta gazetecilere açıklamada bulunan kayyum heyeti, en son kayyum atanan Erba Madencilik’te satışa hazır tespit edilen 5 bin ton kömürün satılarak işçilerin maaşlarını ödemeyi planladıklarını söylediler.



Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV