banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner300
29 Nisan 2024 Pazartesi

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Başakşehirli çocuklar ‘Ebru Sanatını’ öğreniyor

Başakşehir Cemil Meriç Bilgievi, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk sanatlarından “Ebru Sanatı”nı Başakşehirli çocuklarla buluşturdu.

10 Nisan 2012 Salı 00:23
Başakşehirli çocuklar ‘Ebru Sanatını’ öğreniyor
banner263
Başakşehirli çocuklar ‘Ebru Sanatını’ öğreniyor

Başakşehir Cemil Meriç Bilgievi, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk sanatlarından “Ebru Sanatı”nı Başakşehirli çocuklarla buluşturdu.

Osmanlı’da usta-çırak usulü ile öğrenilen bu geleneksel Türk sanatı, uzman eğitimcilerle Cemil Meriç Bilgievi öğrencilerine öğretiliyor. Öğrenciler, kitreyle yoğunlaştırılmış su üzerine özel boyalar damlatılarak yapılan derslerde önce malzemeleri tanıyor. Fırça ve kullanılan boyalarla, önce uygulama tekniklerine teorik olarak vakıf oluyorlar. “Ebru”nun incelikleri de teknesinin başında, uygulamalı olarak öğreniyorlar. Daha sonra minik parmaklar fırçayı ustalıkla kullanmaya başlıyor. Öğrenciler böylelikle doğanın tüm renklerini, iç dünyalarının zenginlikleriyle eserlerine yansıtıyorlar.

“Ebru Sanatı” terapi olarak kullanılıyor
Çok sayıda öğrencisi bulunan kursun şimdiden müdavimleri oluşmuş durumda. Bilgievi’ndeki ebru dersleri aynı zamanda bir terapi aracı olarak da kullanılıyor. Ebru hocası Nur Baybara, “İki hafta önce başlayan kursumuza öğrenci ve velilerin ilgisi çok fazla oldu. Renklerle uğraşmak çocukları mutlu ediyor. Avrupa da terapi aracı olarak kullanılan bir ders. İçe kapanık öğrencilerimiz ebru yaparak kendilerini daha rahat hissediyor ve sosyalleşiyor. Hırçın öğrencilerimiz bile ebru ile sakinleşiyorlar’’ diye konuşuyor.

Öğrenciler ve veliler derslerinden çok memnun
Ebru Sanatında kullanılan tüm malzemelerin doğayla özdeş olması, velilerin de çocuklarını bu sanata yönlendirmelerine sebep oluyor. Ahmet Kabaklı İlköğretim Okulu 5. Sınıf öğrencisi Elifnur Sirecan Ebru sanatıyla iki hafta önce tanışmış. Sirecan, “Başlarda zorlandım ama sonra sevdim. Kullandığımız malzemeler çok doğal. Bize zararı yok” diyor.

Ahmet Kabaklı İlköğretim Okulu öğrencisi 10 yaşındaki Zeynep Hacı Karasaç ise “Bu sanat insanın stresini alıyor. İlk denediğimde duvarlar bile boya oldu ama sonra ebru yapımını öğrendim. Güzel şeyler yaptım” diyerek herkesin bu sanatı denemesini öneriyor.

Ebru öğrencisi Hasan Hüseyin Sarı da ebrunun malzemelerinden dolayı evde yapılabilen bir sanat olmadığını ama Başakşehir Belediyesi’nin sağladığı imkânlarla Cemil Meriç Bilgievi’nde bunu gerçekleştirebildiklerini ifade ediyor.

Kızı Esma Nur’u ebru kursuna getiren Ayşe Nur, “Kızım çok eğlenerek geliyor. Ebru kursun geldiğinden beri kızımın hareketlerinde daha kontrollü. Kızıma bir zarafet kattığını düşünüyorum. Ebru sanatı ruhu terbiye ediyor. Çocuklarımızın doğal ürünlerle geleneksel bir sanatı yapıyor olmasından çok memnunum” diyor. Cemil Meriç Bilgievi’nde pazartesi günü verilen ebru dersleri, önümüzdeki günlerde diğer Bilgievleri’nde de verilmeye başlanacak.

Şiir ve Diksiyon Kursları minik yazarların buluşma noktası
“Şiir ve Diksiyon” kursları da Bilgievleri’nin yeni başlayan etkinliklerinden. Cemil Meriç, Cevdet Kılıçlar, Şahintepe Bilgievleri’nde haftada bir gün verilen kurslar, önümüzdeki günlerde yeni açılan Güvercintepe Bilgievi’nde de verilmeye başlayacak.

Derslerde küçük şairler farklı yazım tekniklerinin yanı sıra Türkçeyi düzgün konuşabilmek için ipuçları da veriliyor. Şiir ve diksiyon derslerine devam eden öğrenciler arasında yazar olmayı düşünenler de var. 

Tabela - Neon Tabela - Beylikdüzü Tabela - Beylikdüzü Neon - Beylikdüzü Led - Beylikdüzü - Beylikdüzü Reklam - Beylikdüzü Matbaa -
BEYLİKDÜZÜ TABELA NEON

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV