banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner296
27 Nisan 2024 Cumartesi

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Konya'da Şeb-i Arus töreni

Mevlana'nın 739'uncu Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma programı, 'Şeb-i Arus' töreniyle sona erdi.

18 Aralık 2012 Salı 03:25
Konya'da Şeb-i Arus töreni
banner312
Konya'da Şeb-i Arus töreni
Mevlana'nın 739'uncu Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma programı, 'Şeb-i Arus' töreniyle sona erdi.
ŞEB-İ ARUS TÖRENLERİNDE BİR İLK YAŞANDI
Şeb-i Arus törenlerinde her yıl yaklaşık 1 saat süren protokol konuşmaları ise bu yıl ilk kez iptal edildi. Sadece ev sahibi olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek konuşma yaptı.

AHMET ÖZHAN VE SEMAZENLER BÜYÜLEDİ
Tören, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Sanat Türk Müziği Topluluğu solisti Ahmet Özhan'ın konseriyle başladı. Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, sema gösterisi yaptı.
ŞEB-İ ARUS'UN ANLAMI
Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan yöresinde, Belh şehrinde 30 Eylül 1207 tarihinde doğan Mevlana, daha sonra ailesiyle birlikte Suriye'nin başkenti Şam'dan, Anadolu'ya geçtikten sonra Erzincan'da, sonra da Karaman'da konakladı. 7 yıl Karaman'da kalan Mevlana'nın babası Muhammed Bahaeddin Veled, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın daveti üzerine 3 Mayıs 1228 yılında Konya'ya göç etti. İlim ve din adamı Mevlana 17 Aralık 1273 pazar günü hayatını kaybetti. Mevlana, ölüm gününü Allah'a kavuşacağı için yeniden doğuş günü olarak kabul etti. Mevlana ölüm gününü 'düğün günü' veya 'gelin gecesi' anlamına gelen 'Şeb-i Arus' olarak nitelendirirken dostlarına ölümü ardından ağlamamalarını vasiyet etti. Bu nedenle de Mevlana, ölüm yıl dönümlerinde düzenlenen Şeb-i Arus törenleriyle anılıyor.
 

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV