banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner314
26 Nisan 2024 Cuma

CEM YILMAZ 51 OLDU HİÇ BU YAŞA GELECEĞİM AKLIMA GELMEMİŞTİ

Güngören’de yeşil devrim başladı

Güngören Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu, Barok bahçe sanatı ile sokaklarda yeşil devrim yaşanıyor.

03 Ekim 2011 Pazartesi 00:05
Güngören’de yeşil devrim başladı
banner263
Güngören’de yeşil devrim başladı

Güngören Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu, Barok bahçe sanatı ile sokaklarda yeşil devrim yaşanıyor. Güngören’in kavşakları, yolları ve refüjlerin de bitkiler yavaş yavaş şekil bulmaya başlıyor.
Her yıl ilçedeki yeşil alan miktarını artıran Güngören Belediyesi, şehirleşmeyle birlikte baş gösteren beton yığınlarına yeşil savaş başlatmış durumda. Sokaklarda, geometrik şekilli ağaçlar kullanarak yoğun kentleşme ve yeşil alan azlığına çözüm ürettiklerini dile getiren Belediye Başkanı Ş. Yücel Karaman, “Modern kentlerde mevcut yol ağaçlarının dikiminde ve tür tercihinde, ağacın büyüme kapasitesi, yol genişliği, binaya mesafesi, estetik uyum ve düzen göz ardı edildiğinden birçok sorun yaşanıyor. Hırsızlığa merdiven olması, alt yapıyı tahrip etmesi, binaların ışık almasını engellemesi, yaya ve araç trafiğini zorlaştırması sıkça karşılaşılan durumlardı. Biz de bu sıkıntıları ortadan kaldıracak bir proje geliştirmeye karar verdik. Küçük yeşil alanlarda, dikkat çekici, göz zevkini okşayan bir doku oluşturmaya çalışıyoruz. Uygulamamız, budamaya dayanıklı türlerin sürekli budanarak şekillendirilmesi esasına dayanıyor. Doğal formlar dışında, özel hazırlanan konstrüksiyonlarla çeşitli geometrik şekiller, hayvan figürleri ve heykelcikler oluşturulabiliyoruz” diye konuştu.
Güngören Belediyesi’nin başlatmış olduğu çalışmaların ilki Davutpaşa kavşağında uygulandı. Kavşak göbeğine ve refüjlere uygulanan çalışma araç kullanıcıların ve yayaların göz zevkine hitap ettiği gibi insanlara doğal bir rahatlama da sağlıyor. Yol ağaçlandırmasında genellikle karşılaşılan form ve doku dışında, dikkat çekici, göz zevkini okşayan bu yeni tarzla betona karşı yeşil bir savaş başlatılmış durumda. Belediye, azalan yeşil dokuyu daha çekici hale getirerek, bu amaçla yetişkin ve özel formlu bitkiler tercih etti. Ağaçlandırma çalışmalarında estetik kaygılar yanında, altyapı, yaya ve araç trafiği, binaların ışık alması, güvenlik gibi birçok unsur göz önünde bulunduruldu.
Dünya kişi başı yeşil alan standardı olan 7 m² yakalamak için büyük gayret sarf eden Güngören Belediyesi, ilçenin yeşil alan miktarını ise yüzde 67 seviyesine yükseltti. Sadece parklarda ve boş alanlarda yeşillendirme yapmayan belediye, yol kenarları başta olmak üzere Türkiye’de ilk defa uygulanacak olan dikey yeşillendirme ili de dikkatleri üzerine çekmeye hazırlanıyor.
Bitki budama sanatı (topiary) insanoğlunun doğaya hükmetme ve yeteneğini gösterme arzusunun bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Roma döneminden günümüze kadar süreklilik arz etmiş, Rönesans döneminde yaygınlaşmış ve özellikle Barok döneminde ifadesini bulmuştur. Barok bahçe sanatının ortaya çıkması ile kent içerisindeki doğal unsurların kentin bir parçasına dönüşmesi gerçekleşmiştir.
 

beylikdüzü - beylikdüzü haber - beylikdüzü haberleri- beylikdüzü haberci - beylikdüzü haber merkezi - beylikdüzü belediyesi - beylikdüzü sakinleri
BEYLİKDÜZÜ HABER

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV